Bølge af knivstik har ramt København: - Det er stærkt bekymrende, siger politiet

En væbnet konflikt mellem grupper af unge kriminelle er brudt ud.

En bølge af knivstik har ramt København.

I alt er 16 personer stukket med kniv siden december, senest mandag hvor en 19-årig mand blev stukket ned på Nørrebrogade af en kun 17-årig dreng.

Og selvom det ikke er usædvanligt med knivstikkerier, bekymrer hyppigheden, lyder det fra Knud Hvass, som er vicepolitiinspektør ved Københavns Politi.

- Når der kommer så mange knivstikkerier inden for så kort en periode, er det stærkt bekymrende. Det er også derfor, vi tager det meget alvorligt, siger han til TV 2.

Vicepolitiinspektøren fortæller, at efterforskningen er i fuld gang. Det er derfor begrænset, hvad han kan sige om årsag og sammenhæng.

Lidt vil han dog gerne dele med offentligheden. Det er nemlig ikke tilfældigt, at knivstikkerierne er tiltaget netop nu.

Det er ikke sådan, at man som almindelig borger skal frygte at blive stukket ned

Jens Møller, tidligere vicepolitiinspektør og drabschef ved Københavns Politi

Fra kontrovers til knivstik

De mange knivoverfald har overvejende været centreret omkring Nørrebro og Nordvest-kvarteret i København, men der har også været tilfælde på Amager og andre steder i København.

Knud Hvass fortæller, at ikke alle knivstikkerierne har forbindelse til hinanden, men nogle af dem har "sandsynligvis".

- Der er tale om en gruppe yngre mennesker, som har haft en kontrovers, og det har nu udviklet sig til en række knivstikkerier, siger han til TV 2.

Vicepolitiinspektøren vil ikke komme nærmere ind på, hvilke grupper der er tale om, men ifølge TV 2s oplysninger drejer det sig netop om en gruppe med tilknytning til Nordvest mod en gruppe med tilknytning til indre Nørrebro.

Ifølge Københavns Politi har stridighederne dog ikke tilknytning til de "traditionelle bandemiljøer".

Kommer i bølger

Selvom situationen i København lige nu er tilspidset, er den ikke usædvanlig. Faktisk gentager historien sig bare, fortæller Jens Møller, tidligere vicepolitiinspektør og drabschef ved Københavns Politi.

- Konfrontationer mellem grupperinger kommer i bølger. Sådan har det været i mange år.

Jens Møller uddyber, at man eksempelvis har set det i forbindelse med bandekrig, hvor der er blevet skudt gentagne gange på åben gade inden for en bestemt periode.

Senest i vinteren 2021 pågik en væbnet konflikt mellem en kendt bandegruppering fra Købehavn og en gruppe professionelle kriminelle.

- Det ender igen. Enten fordi politiet lykkes med at pågribe de skyldige, eller simpelthen fordi grupperingerne slutter fred.

Hvorfor det lige er knive, der benyttes i denne konflikt og ikke skydevåben, kan Jens Møller ikke sige med sikkerhed. Han understreger dog, at straffen for at bære kniv er langt mildere end skydevåben, og det kan spille en rolle – især nu hvor der er visitationszone, og sandsynligheden for at blive fanget med våben på sig er større.

18 beslaglagte knive

Visitationszonen blev indført 29. december på dele af Nørrebro og Nordvest-kvarteret efter flere knivstikkerier. I zonen kan politiet uden at have nogen konkret mistanke kropsvisitere folk og ransage køretøjer.

5. januar valgte politiet at forlænge varigheden af visitationszonen, fordi knivstikkerierne fortsatte.

Tirsdag oplyser Københavns Politi til TV 2, at der siden zonen blev indført er visiteret 160 personer. Det har ført til 7 sigtelser for våbenbesiddelse og 18 beslaglagte knive eller stikvåben.

Visitationszonen står til at udløbe 19. januar, men kan forlænges, hvis politiet mener, at der er grundlag for det.

En uholdbar situation

Et af formålene med en visitationszone er at sikre borgernes tryghed.

Helt overordnet mener politiet dog ikke, at den almindelige københavner bør være bekymret for at blive involveret i eller offer for knivstik.

Den samme opfattelse har Jens Møller.

- Som jeg hører det, er det i det fleste tilfælde ikke ligefrem uskyldige mennesker, der er blevet ramt, siger han og fortsætter:

- Det her er en kamp, som kæmpes i de kriminelle miljøer, og det er ikke sådan, at man som almindelig borger skal frygte at blive stukket ned.

Både politiinspektør Knud Hvass og Jens Møller understreger dog, at den nuværende situation i København er uholdbar.

- Det er derfor, vi gør alt, hvad vi kan for at komme til bunds i det og få det stoppet, siger Knud Hvass.