Krimi

Først havde overlæge svært ved at tro det – men tanken strejfede ham

Ifølge tiltaltes mand var det kutyme, at ansatte kunne tage medicin med hjem fra plejehjem. Det afviser leder.

Som ledende overlæge på Regionshospitalet Randers var Christian Skjærbæk vant til at tage sig af syge mennesker.

Men otte indlæggelser fra det samme plejehjem i løbet af en kort periode var han ikke vant til.

- Det tror jeg ikke, vi har set før. Det er også derfor, det gav anledning til opmærksomhed, sagde han mandag ved Retten i Randers.

Manden var indkaldt som vidne i en sag, hvor en 60-årig kvinde er tiltalt for drab og drabsforsøg mod fire beboere på Plejecenter Tirsdalen i Randers, hvor hun var ansat som sosu-hjælper.

Overlægen spiller en særlig rolle, da det var ham, der i sin tid gjorde politiet opmærksom på sagen.

Sjusk eller forbrydelse?

Det begyndte, da fire beboere fra plejehjemmet blev indlagt søndag 27. februar sidste år.

Her viste en prøve, at en af patienterne havde spor af et bevidsthedspåvirkende stof i kroppen, som hun ikke skulle have haft. Det samme havde de tre andre patienter.

Det var påfaldende, mente overlægen.

- Min første tanke var, at der ikke var styr på medicinen ude på plejehjemmet, forklarede han i retten.

Men var det bare sjusk? Eller kunne der ligge en kriminel handling bag? Han havde indledningsvist svært ved at tro det, men tanken strejfede ham.

Det var også det, snakken var begyndt at gå på på akutafdelingen.

Ringede til politiet

En ældre kvinde fra plejehjemmet blev i mellemtiden udskrevet, så hun kunne dø i hjemlige omgivelser, hvilket hun gjorde 1. marts.

På det tidspunkt anmeldte lægen sagen til Styrelsen for Patientsikkerhed. Det er sygehuse forpligtet til, hvis de mistænker, at der kan være en sikkerhedsbrist i forhold til eksempelvis håndtering af medicin.

Overlægen anmeldte sagen til styrelsen 2. marts 2022. Dagen efter blev to af de ældre indlagt igen. Nu ringede overlægen til Østjylland Politi.

Det betød, at politiet 3. marts modtog en anmeldelse fra overlægen og en anmeldelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed, og så begyndte efterforskningen.

Den sidste indlæggelse, der er rejst tiltale for, var 13. marts. Det er i alt otte indlæggelser, som af anklagemyndigheden betragtes som et drab og syv drabsforsøg.

Perfekt parforhold

Den 60-årige sosu-hjælper stod i sin indkørsel sammen med sin mand, da politiet 14. marts kom for at anholde hende. De var lige kommet hjem, forklarede tiltaltes mand, som mandag var det næste vidne i retten efter overlægen.

Som gift med en tiltalt har man ikke pligt til at vidne, men det ville manden gerne.

Han beskrev parrets forhold som ”perfekt”. Hun havde dog bekymringer i forhold til sit arbejdet på Plejecenter Tirsdalen. Der var efter hendes opfattelse problemer med medicinen, og nogle af kollegaerne havde en hård tone over for beboerne, fortalte hun sin mand.

Det har tidligere været fremme i retten, at den tiltalte i sit hjem havde medicin, som var udskrevet til beboere på plejehjemmet.

Manden bekræftede i retten, at hans kone havde taget medicin med hjem fra arbejdet. Men det var ikke noget, de talte om.

- Ikke andet, end når hun havde fundet og taget nogle æsker med hjem, som hun skulle aflevere, sagde han.

Kunne bare tage medicin med hjem

Tiltalte har selv forklaret i retten, at hun nogle gange tog medicin i sin lomme og havde det med hjem, fordi det ”flød” med medicin på plejehjemmet. Den medicin, politiet fandt på adressen, havde hun ifølge sin egen forklaring planlagt at aflevere tilbage.

Manden havde også fra sin kone fået den opfattelse, at der ikke var styr på medicinen på Plejecenter Tirsdalen.

Han har tidligere forklaret til politiet, at ansatte på plejehjemmet bare kunne tage medicin med hjem. At det var fast kutyme, at overskydende medicin blev stillet på en hylde, så personalet kunne tage det.

Det var ikke helt den forklaring, han gav mandag i retten. Men han har selv skrevet under på sin forklaring til politiet, som anklageren mandag henviste til.

Det var en ”lidt stressende situation”, forklarede han i retten.

Midt i den stressende situation var manden ikke videre imponeret over politiet, der ransagede parrets hjem flere gange. Det fik ham til at smile, da anklageren spurgte ind til det, fordi politiet ifølge ham ikke var effektive.

- Jeg ringede også til dem og sagde, at de havde glemt deres beviskuffert. Den stod åben på bordet, forklarede han.

Leder afviser

Efter den tiltaltes mand var hendes leder på Plejecenter Tirsdalen, Susanne Tvede, indkaldt som vidne.

Hun forklarede, at der kom lås på plejehjemmets medicinrum, efter man i september 2021 konstaterede, at der forsvandt medicin. Det blev også anmeldt til politiet som tyveri.

Ifølge lederen var det dog ikke normal praksis, at ansatte tog medicin med hjem.

Hun kan heller ikke genkende tiltaltes udlægning af medicinhåndteringen på Plejecenter Tirsdalen.

Retssagen begyndte ved Retten i Randers i forrige uge, og mandag er tredje retsdag. Der er i alt afsat 12 dage, og der falder efter planen dom i slutningen af februar.

Hør også om retssagen i TV 2s nyhedspodcast Dato