Krimi

Sosu-hjælper ville skifte job, inden hun blev anholdt – men holdt meget af beboerne

Dagen startede meget usædvanligt, da en af nævningerne måtte skiftes ud. Ifølge Ekstra Bladet var nævningen faldet i søvn.

Hun var glad for sit arbejde på Plejecenter Tirsdalen i Randers. Især fordi hun holdt meget af beboerne.

Det forklarede en 60-årig sosu-hjælper torsdag ved Retten i Randers, hvor hun er tiltalt for at have dræbt en beboer og forsøgt at dræbe tre andre.

Ifølge anklageskriftet gav hun fire ældre beboere medicin, der ikke var ordineret til dem, med den hensigt at dræbe dem.

En ældre kvinde døde, mens de andre overlevede i alt syv drabsforsøg ifølge anklagen.

Men den 60-årige sosu-hjælper nægter sig skyldig. Det betød meget for hende at kunne hjælpe beboerne. At gøre en forskel, forklarede hun i retten.

- Når jeg kørte på arbejde, tænkte jeg, at det simpelthen var så dejligt, at jeg kunne komme ud og hjælpe de gamle mennesker, sagde hun i en fyldt nævningesal med plads til knap 40 tilhørere.

Ikke alt var dog, som hun kunne ønske sig på Plejecenter Tirsdalen.

Søgte efter nyt job

Ifølge tiltalte var der rod i medicinen. Den blev ikke doseret korrekt, og mange fik hinandens medicin, forklarede hun.

Hun fortalte aldrig sin leder om den bekymring, men hun havde planlagt at gå til centersygeplejersken onsdag 16. marts sidste år.

- Men det blev jo ikke til noget, tilføjede hun.

Det gjorde det ikke, fordi hun 14. marts blev anholdt i sit hjem.

Det var jo min plan at sige mit job op om onsdagen

Tiltalte

Selvom hun var glad for sit arbejde, gik hun dog også med planer om at skifte job, inden hun blev anholdt.

Udover utilfredshed med håndteringen af medicin var der en kollega, som ”var meget grov”. Derfor søgte hun flere gange efter nyt arbejde på internettet, viser politiets efterforskning af hendes computer.

Det var dog mest hendes mand, der gerne ville have, at hun skiftede job. Hun ville helst blive på Plejecenter Tirsdalen, til hun blev 67 år, fordi hun var så glad for beboerne, lød det i retten

Det var planen at sige op

Til politiet har hun tidligere forklaret, at hun ville sige op onsdag 16. marts 2022, to dage efter sin anholdelse.

Men hendes forklaring hang ikke helt sammen, mente specialanklager Jesper Rubow. Ville hun sige op, eller ville hun ikke?

- Det var jo min plan at sige mit job op om onsdagen, hvis jeg havde et nyt job, sagde hun i retten.

Hun nåede hverken at sige op eller gøre opmærksom på sin bekymring over medicinen på Plejecenter Tirsdalen. I stedet har hun siddet varetægtsfængslet siden anholdelsen i marts sidste år.

Den 60-årige sosu-hjælper blev ansat på plejehjemmet i Randers i 2017, men har ikke altid arbejdet i branchen.

Hun har serveret i over 30 år og arbejdede på en kro, da hun fik sin uddannelse som social- og sundhedshjælper i 2000. Det var, efter at hun havde været syg med kræft, forklarede hun. Både tiltalte og hendes mand har været syge.

I forbindelse med ransagninger af tiltaltes hjem fandt politiet medicin, som var udskrevet til beboere på Plejecenter Tirsdalen. Heriblandt to af de præparater, der ifølge anklageskriftet blev brugt til at forgifte fire ældre.

Usædvanlig start på dagen

I retten torsdag afviste den 60-årige sosu-hjælper, at hun selv er misbruger. Hverken af alkohol eller piller.

Hun har heller ikke givet sin mand medicin fra Plejecenter Tirsdalen, sagde hun.

Tiltalte havde dog adgang til plejehjemmets medicinrum, selvom hun ikke måtte give medicin og var ofte derinde. Meget oftere end kollegaerne, viser politiets efterforskning.

Det skyldtes ifølge tiltalte, at der stod en elektrisk lift i medicinrummet, som skulle hentes, når en beboer eksempelvis var faldet ud af sin kørestol.

- Det rodede sådan derinde, sagde hun i retten.

Ifølge tiltalte var der tre-fire faldulykker hver aften, og hun gik ofte i medicinrummet for at sikre sig, at den elektriske lift var opladet, forklarer hun.

Torsdag er dag to i sagen, der begyndte onsdag. Dag to begyndte meget usædvanligt, da en af nævningerne måtte skiftes ud. Der blev ikke givet nogen begrundelse fra rettens side, men en mulig forklaring kan være, at vedkommende ifølge Ekstra Bladets dækning af sagen faldt i søvn i løbet af første retsdag.

Der er afsat 12 retsdage til sagen, som forventes afsluttet i slutningen af februar.

Følg sagen i TV 2s liveblog fra Retten i Randers.