Krimi

Drabstiltalt sosu-hjælper spurgte kollega om syge ældre: - Jeg var bekymret for dem

60-årig sosu-hjælper har det forfærdeligt, sagde hun torsdag i retten. Hun savner sit arbejde.

Fire ældre mennesker, der blev indlagt den samme søndag i februar sidste år, havde alle den samme kontaktperson på Plejecenter Tirsdalen.

Det er den kontaktperson, der nu ved Retten i Randers er tiltalt for at have dræbt den ene og forsøgt at dræbe de andre tre.

Den 60-årige sosu-hjælper havde været på vagt aftenen før, at de fire beboere på plejehjemmet blev indlagt.

Dagen efter indlæggelsen – mandag 28. februar 2022 – skrev den tiltalte med en kollega. Hun ville høre, om kollegaen vidste, hvordan de indlagte havde det.

- Det var, fordi jeg var bekymret for dem, jeg går og passer, sagde den tiltalte torsdag i retten.

Ingen følelser

Kollegaen skrev, at hun var bekymret for, om en af kvinderne ville overleve. Det blev den 60-årige sosu-hjælper meget ked af, forklarede hun i retten. Hun havde en rigtig god relation til kvinden, mente hun.

Da den ældre kvinde døde 1. marts, skrev kollegaen igen til den 60-årige sosu-hjælper for at orientere om dødsfaldet, inden hun skulle på vagt næste dag.

I den tiltaltes svar var der ingen følelser, som indikerede, at hun var ked af dødsfaldet, bemærkede specialanklager Jesper Rubow i retten.

- Der er jo ingen ord for, hvor forfærdelig den her situation er, svarede tiltalte på hans undren.

Efter den ældre kvindes død fortsatte indlæggelserne af de andre. I alt blev fire ældre, som sosu-hjælperen var kontaktperson for, indlagt otte gange.

- Hvad tænker du om det? ville anklageren vide i retten.

- Ikke noget, svarede kvinden med det korte, grålige hår.

Tog medicin med hjem fra job

Den 60-årige sosu-hjælper blev anholdt 14. marts 2022. Ifølge anklageskriftet har hun givet fire ældre medicin, der ikke var ordineret til dem, med den hensigt at slå dem ihjel. Hun nægter sig skyldig.

Efter anholdelsen ransagede politiet hendes hjem flere gange og fandt medicin, som var udskrevet til beboere på Plejecenter Tirsdalen. Heriblandt to af de præparater, der ifølge anklageskriftet blev brugt til at forgifte fire ældre.

I retten forklarede hun torsdag, at medicin fra plejehjemmet var havnet hjemme hos hende selv, hvis hun havde puttet det i sin lomme på arbejdet.

Det kan ikke beskrives. Så hårdt er det. Jeg har det så forfærdeligt

Tiltalt

Det gjorde hun, fordi det ifølge hende ”flød med medicin” på gulvet hos beboerne, og det ønskede hun ikke, at beboere og pårørende skulle se. Løse piller samlede hun i et brilleetui, hun havde derhjemme.

- Var det en fejl, at du tog det med hjem? spurgte anklageren.

- Det var ikke en bevidst handling, svarede tiltalte, som var iklædt en sort cardigan over en lys bluse.

I en pause fik hun lov til – snøftende og med røde øjne – at kramme en af tilhørerne. Hun var tydeligt påvirket af anklagerens mange spørgsmål.

Hendes plan var at aflevere medicinen 16. marts 2022, hvor hun havde et møde med en leder, forklarede hun. Det nåede hun dog aldrig, da hun blev anholdt to dage før.

Notesbog med beboeres navne

På første retsdag kom det frem, at mærkater med navne var revet af medicinpakker, som politiet fandt i hendes hjem og alligevel var i stand til at spore til de beboere, de var udskrevet til.

Men kvinden nægtede torsdag i retten, at hun havde revet mærkaterne af.

I hendes hjem fandt politiet også en notesbog med optegnelser om nogle af beboerne på plejehjemmet. Heriblandt tre af de forurettede i sagen.

Den måtte have ligget i brystlommen på en kittel, konkluderede hun i retten. Kitlerne tog hun med hjem, fordi vaskepulveret på arbejdet gav kløe, lød hendes forklaring.

Til slut i torsdagens retsmøde spurgte kvindens forsvarer til, hvordan hun har det med at være tiltalt for et drab og syv drabsforsøg.

- Det kan ikke beskrives. Så hårdt er det. Jeg har det så forfærdeligt, svarede hun og tilføjede, at hun savner sit arbejde og sin mand.

Næste retsmøde er mandag. Der er afsat 12 retsdage til sagen, som forventes afsluttet i slutningen af februar.

Flere detaljer fra kvindens timelange forklaring kan læses i TV 2s liveblog fra Retten i Randers.