Krimi

Drabssag mod plejehjemsansat beskriver fire drabsforsøg på én vagt

For første gang skal tiltalt plejehjemsansat forklare sig åbent om gentagne drabsforsøg og et drab, som hun ifølge politiet begik på plejehjem.

Lørdag 26. februar 2022 forsøgte en ansat i ældreplejen ifølge Østjyllands Politi at dræbe fire beboere på Plejecenter Tirsdalen i Randers.

Det skete i løbet af en enkelt aftenvagt, hvor den plejehjemsansatte ifølge politiet gav to mænd og to kvinder forskellige kombinationer af lægemidlerne baclofen, diazepam og mirtazepin, hvilket hæmmede beboernes bevidsthed og centralnervesystem.

Den plejehjemsansatte kvinde, som er omkring 60 år gammel, har afvist de alvorlige anklager, men onsdag begynder retssagen mod hende ved Retten i Randers, hvor hun er tiltalt for et drab, syv drabsforsøg samt misbrug af sin stilling, tyveri og besiddelse af receptpligtige medikamenter.

- Hun nægter sig skyldig, og hun glæder sig til, at sagen kommer i gang, efter at hun har siddet varetægtsfængslet siden midten af marts, siger forsvarer Henrik Garlik, der repræsenterer den tiltalte kvinde.

Livsfare og fatal dosis

Ud af de fire beboere, der blev forgiftet 26. februar, blev en af kvinderne indlagt i en plejekrævende tilstand, mens de to mænd var i livsfare og ville være døde, hvis de ikke havde fået livreddende behandling på Randers Sygehus.

Den sidste kvinde overlevede ikke – tre dage efter indtagelsen af baclofen, der ikke stod på hendes medicinkort, afgik hun ved døden på sygehuset.

- Det er sjældent, at vi ser forgiftningssager, og over de næste par måneder skal retten tage stilling til de beviser, efterforskningen har frembragt, siger specialanklager Jesper Rubow, der fører sagen for anklagemyndigheden.

Drabsforsøg igen – og igen

Politiet mener, at de tre overlevende plejehjemsbeboere igen blev udsat for drabsforsøg i løbet af 2. og 3. marts – og 12. marts udsendte lederen af Plejecenter Tirsdalen, Susanne Tvede, en mail til beboernes pårørende, hvor hun underrettede om, at en politiefterforskning var undervejs.

- Vi fik fire beboere indlagt 27. januar 2022 fra den samme afdeling inden for relativt få timer med lignende symptomer, og de tre bliver genindlagt inden for få dage og igen med symptomer, der ligner hinanden. Det er meget usædvanligt, står der ifølge TV2 ØSTJYLLAND blandt andet i mailen.

Dagen efter orienteringen til de pårørende fandt der ifølge politiet imidlertid endnu et drabsforsøg sted.

Kvinden, der allerede to gange havde været indlagt med forgiftningssymptomer, blev ifølge den rejste tiltale igen forgiftet 13. marts – hvilket samlet set giver de syv forsøg på manddrab, der er rejst tiltale for.

Dagen efter, 14. marts 2022, blev den nu tiltalte kvinde anholdt og senere varetægtsfængslet i dybeste hemmelighed.

Eneste ansatte på alle vagter

Af tidligere retsdokumenter fra Retten i Randers fremgår det, at den tiltalte kvinde var den eneste, som havde vagt dagen før samtlige indlæggelser.

Det fremgår også, at der ikke var angivet nogen lægelig grund til, at de fire beboere skulle indtage den stærke medicin – ligesom det er noteret i logfiler, at kvinden i forbindelse med de pågældende aftenvagter adskillige gange lukkede sig ind i medicinrummet, selvom hun i kraft af sin ansættelse ikke skulle have tilladelse til at udskrive medicin.

Derudover er der fundet medicin og emballage fra samme slags medikamenter, som skal være givet til de fire beboere, på den tiltalte kvindes bopæl.

I alt mener anklagemyndigheden at kunne påvise, at den tiltalte skal have stjålet medicin fra fem forskellige beboere i de tre måneder op til anholdelsen.

Kommunen vil ikke udtale sig

Plejecenter Tirsdalen er drevet af Randers Kommune, der op til retssagens begyndelse har afvist at svare på spørgsmål om sagen eller de eventuelle sikkerhedsbrud, der har været på Tirsdalen.

Jeg tror og håber inderligt på, at der er tale om en stor misforståelse

Søn til den tiltalte kvinde

Imidlertid har TV2 ØSTJYLLAND kunnet beskrive, at kommunen er gået i gang med en undersøgelse af medicinhåndteringen på såvel Plejecenter Tirsdalen som de øvrige plejehjem i Randers Kommune.

- Og vi ved også, at man har indført forskellige nye tiltag på Plejecenter Tirsdalen, efter at den her sag er kommet frem, siger journalist Mads Otte, der helt fra begyndelsen har fulgt og afdækket sagen for TV2 ØSTJYLLAND.

Blandt andet skal der nu være installeret en såkaldt kliklås ind til medicinrummet, så det let kan aflæses, hvem der har været der, fortæller han til TV 2s nyhedspodcast 'Dato'.

Familie i chok

- Det er meget uvirkeligt, og alle i familien er i chok og dybt rystede. Ingen af os havde set den komme, har den nu tiltalte kvindes søn tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.

- Jeg tror og håber inderligt på, at der er tale om en stor misforståelse, og at min mor er uskyldig, har sønnen videre sagt, mens han beskrev sin mor som pligtopfyldende og kærlig.

I podcasten 'Dato' forklarer journalist Mads Otte, hvordan familien tidligere har givet udtryk for, at den tiltalte ikke mente, at medicinhåndteringen på plejehjemmet fungerede optimalt.

Kvinden er indtil videre beskyttet af et navneforbud.

Krav: Må aldrig arbejde med pleje igen

Anklagemyndigheden mener, at den tiltalte i al fremtid skal frakendes retten til at beskæftige sig med virksomhed, der omhandler pleje- og behandlingsfunktioner både i det offentlige og på private institutioner og i private hjem.

Der er afsat 12 retsdage til sagen, som forventes afsluttet i slutningen af februar.

I løbet af onsdag og torsdag forventes det, at den tiltalte kvinde for første gang afgiver sin forklaring i et åbent retsmøde. TV 2 følger sagen.

Hør TV 2s nyhedspodcast 'Dato' om sagen fra Randers herunder.