Skæbnedag nærmer sig for Sanjay Shah
Retten i Dubai er inden længe klar til at afgøre, om Sanjay Shah skal til Danmark.
Det dramatiske slutspil om udleveringen af hovedmanden i danmarkshistoriens største bedragerisag når et foreløbigt klimaks 29. december i år.
To dage inden nytårsaften afsiger Court of Appeal i Dubai dom i sagen, der har været mere end syv år undervejs.
Datoen fremgår af rettens hjemmeside i Dubai, efter der er blevet afholdt en stribe retsmøder i sagen i løbet af efteråret.
Sanjay Shahs advokatfirma i Dubai, Horizons & Co., oplyser til TV 2, at dommen fra Court of Appeal kan appelleres til den højere Court of Cassation, der allerede har været indblandet i sagen.
Absurd forløb
Dommen fra Court of Appeal kommer efter et dramatisk forløb ved Dubais domstole i løbet af 2022.
Sanjay Shah, der har indrømmet at have trukket ni milliarder kroner ud af statskassen, blev anholdt 31. maj af politiet i Dubai på baggrund af en udleveringsanmodning fra Danmark.
Der var store forventninger forud for det første retsmøde om udlevering, der blev afholdt i midten af august. Men det blev en fiasko for anklagemyndigheden.
Dommeren afviste sagen med henvisning til, at Danmark ikke har indleveret de nødvendige papirer.
Kræver nye dommere
I kølvandet på afgørelsen, der blev anket af anklagemyndigheden, udtalte Sanjay Shahs advokat i Dubai, Ali al-Zarooni, at der ikke ville blive mulighed for at indlevere flere dokumenter, når sagen skulle behandles ved den højeste retsinstans.
Men anklagemyndigheden fik en ny livline af dommeren i Court of Cassation, der besluttede, at sagen skulle gå om i Court of Appeal med nye dommere. Samtidig fik Danmark mulighed for at indlevere de efterspurgte dokumenter.
Nu er der blevet afholdt to nye retsmøder i appeldomstolen, 17. november og 8. december, og nu har retten tre uger til at afgøre, om Sanjay Shah skal udleveres til retsforfølgelse i Danmark.
Har beslaglagt 3,5 milliarder
Sanjay Shah har været bosat i Dubai med sin familie siden 2009. Ifølge de danske myndigheder har den 52-årige brite orkestreret et enormt svindelnummer mod det daværende Skat, som han har suget ni milliarder kroner ud af.
Ifølge anklagemyndigheden har Shah beholdt syv milliarder kroner til sig selv, men indtil nu er der kun fundet og beslaglagt værdier for omkring 3,5 milliarder kroner.
Sanjay Shah erkender at have trukket de mange milliarder ud af statskassen, men han siger, at han har udnyttet et hul i loven.
Ni er tiltalt
Hele udbyttesagen omfatter formodet svindel for mindst 12,7 milliarder kroner, og foreløbigt er ni personer tiltalt af National Enhed for Særlig Kriminalitet, der har delt sagskomplekset i op i tre dele.
Komplekset omkring Sanjay Shah kaldes 'Operation Reclaim'. Her er Shah og britiske Anthony Mark Patterson tiltalt, og de kræves fængslet i 12 år.
Mange kræves til Danmark
Derudover er der 'Operation Black Box', hvor seks personer er tiltalt for at have svindlet Danmark for et milliardbeløb.
Her er amerikanerne Matthew Richard Stein, Jerome Lhote og Luke McGee på anklagebænken sammen med briterne Graham Horn, Rajen Shah og Anupe Dhorajiwala, der alle er tidligere ansatte hos Sanjay Shah.
Den sidste del af sagskomplekset omfatter den brasilianskfødte brite Guenther Klar, der er blevet udleveret til Belgien, som også er blevet ramt af den samme type formodet svindel som Danmark.
Sideløbende med straffesagerne, hvor Danmark arbejder på at få de tiltalte udleveret til Danmark, har Skattestyrelsen anlagt over 500 civile søgsmål verden over med hjælp fra en stribe private advokatfirmaer.
Bruger milliarder på advokater
Indtil nu har Skattestyrelsen brugt omkring to milliarder kroner på advokater, mens der er hentet cirka en milliard kroner hjem til statskassen ved hjælp af forlig.
Det seneste skøn er, at Skattestyrelsen vil bruge i alt 4,3 milliarder kroner på advokater, og at der vil blive hentet 8-9 milliarder kroner hjem til Danmark.
Foreløbig er der indgået flere små forlig og hertil et stort forlig på 1,6 milliarder kroner med de tre amerikanske bagmænd, hvoraf de har indbetalt omkring en milliard kroner.
Forliget, der blev indgået midt i valgkampen i maj 2019, er meget omdiskuteret, fordi det fremgår af forligsteksten, at de kan fratrække alle de udgifter, de har haft med at trække milliarder ud af statskassen.
Det omfatter også en bøde på 110 millioner kroner til den tyske bank North Channel Bank, som amerikanerne ejer og brugte til at trække penge ud af statskassen.
Skattestyrelsen fik i efteråret en tiltrængt sejr ved Court of Appeal i Dubai, der pålagde Sanjay Shah og en gruppe medsammensvorne at betale omkring otte milliarder kroner tilbage i en afgørelse, der er blevet anket.