Krimi

33-årig er dømt for drab og terrorforsøg på svensk folkemøde

En fremtrædende svensk psykiater blev i juni dræbt på svensk folkemøde. Tirsdag er gerningsmanden blevet dømt.

En 33-årig svensker er tirsdag blevet dømt for drab og for at forberede terror på det årlige politiske møde Almedalsveckan i Sverige.

Manden er i Gotlands byret blevet dømt for at dræbe psykiateren Ing-Marie Wieselgren. Hun var et kendt navn inden for psykiatrien i Sverige og national koordinator for psykiatrien i Sveriges kommuner og regioner (SKR).

Terrorloven skal bruges "restriktivt"

Den 33-årige var foruden drab også tiltalt for terror gennem drabet på Wieselgren. Det har retten dog ikke vurderet var tilfældet.

- Den dræbte kvinde havde en betydningsfuld rolle. Et drab er altid alvorligt, og det har haft konsekvenser for både Almedalsveckan og samfundet som helhed, siger advokat Per Sundberg på et pressemøde.

Han understreger dog, at terrorloven skal anvendes "restriktivt".

Dømt for planer om mord på politiker

Drabet vurderes af retten således ikke at have skadet eller at kunne have skadet Sverige så alvorligt, som det kræves, før det betragtes som terror.

- På trods af Ing-Marie Wieselgrens store viden og færdigheder inden for psykiatrien så anser retten ikke, at hendes position som national koordinator i SKR i sig selv betyder, at drabet kunne have skadet Sverige alvorligt.

- Gerningen kan derfor ikke klassificeres som en terrorforbrydelse alene på baggrund af dette, lyder det i tirsdagens dom.

Den 33-årige mand er også blevet dømt for at forsøge at begå terror. Han er dømt for at lægge planer om at dræbe Centerpartiets leder, Annie Lööf.

Almedalsveckan er en politisk begivenhed i stil med det årlige folkemøde, som danske politikere og organisationer hvert år deltager i på Bornholm.