Krimi

Anklager: Drabstiltalt slog til mod beboerne om aftenen

TV2 Østjylland logo
I samarbejde med TV2 Østjylland

Anklageskrift giver indsigt i, hvilke konkrete anklager politiet retter mod den midaldrende kvinde fra sagen på Plejecenter Tirsdalen.

Siden TV2 ØSTJYLLAND i april kunne afsløre, at Østjyllands Politi efterforskede en alvorlig sag på Plejecenter Tirsdalen i Randers, er der blevet spekuleret i, hvad politiet mener den anholdte kvinde har gjort.

Nu er anklageskriftet med 11 forhold mod kvinden færdigt, og det har TV2 ØSTJYLLAND fået aktindsigt i det.

Som det fremgår af nedenstående oversigt, er de mest alvorlige anklager mod den midaldrende kvinde, der er omkring 60 år, drab og drabsforsøg.

Dette skulle være sket, imens hun var på arbejde som sosu-hjælper fra klokken 15 til 23 på specifikke datoer.

Hun er også tiltalt for tyveri af medicin, tjenestemisbrug og for at være i besiddelse af medicin uden gyldig recept.

Anklagerne mod kvinden

Manddrab

Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have dræbt en beboer med lægemidlet Baclofen. Beboeren blev indlagt og afgik ved døden den 1. marts.

Forsøg på manddrab

Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en beboer ved at give ham lægemidlerne Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at beboeren blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

Forsøg på manddrab

Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en beboer ved at give ham lægemidlerne Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

Forsøg på manddrab

Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

Forsøg på manddrab

Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

Forsøg på manddrab

Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en beboer ved at give ham Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

Forsøg på manddrab

Ved den 3. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en beboer ved at give ham Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

Forsøg på manddrab

Ved den 13. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

Tyveri af medicin

Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 fra Plejecenter Tirsdalen under udførelsen af sit arbejde som social- og sundhedhjælper, gentagne gange at have stjålet medicin ordineret til beboerne, herunder blandt andet to pakker Combar, en pakke Mirtazapin Hexal, 2,5 diazepam-tabletter samt en pt. ukendt mængde Baclofen-tabletter.

Tjenestemisbrug

Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have misbrugt sin stilling, idet tiltalte som beskrevet i forhold 9 fra sin arbejdsplads stjal medicin, ligesom tiltalte som beskrevet i forhold 1-8, i den hensigt at dræbe, fejlbehandlede de angivne patienter, hvilket medførte deres død eller umiddelbar risiko herfor.

Medicin uden recept

Ved den 14. marts 2022 cirka kl. 13.20 på egen bopæl at have været i besiddelse af 2,5 tabletter diazepam uden at være i besiddelse af gyldig recept hertil.

Skal køre som nævningesag

For en uge siden meldte Østjyllands Politi ud, at anklagemyndigheden havde vurderet, at der er grundlag for at rejse tiltale mod kvinden.

- Vi har ved anklagemyndigheden gennemgået det omfattende efterforskningsmateriale, som politiet har udarbejdet under efterforskningen, og det er vores beslutning, at der med baggrund i materialet skal rejses tiltale mod kvinden, sagde specialanklager Jesper Rubow i en pressemeddelelse.

- Hun er tiltalt for et manddrab og derudover for syv forsøg på manddrab begået ad flere omgange mod to mænd og en kvinde, som stærkt svækkede blev indlagt til behandling. Derudover tiltales hun blandt andet også for at have stjålet medicin fra flere beboere på plejehjemmet. Nu er det op til retten at vurdere sagen, lød det videre fra anklageren.

Sagen kommer til at køre som en nævningesag ved retten i Randers over flere retsmøder i januar og februar.

Brød ud i april

Den tiltalte kvinde har under hele sagen været omfattet af navneforbud, så der kan ikke oplyses yderligere om hende.

Hele sagen kom første gang i offentlighedens søgelys 27. april, da TV2 ØSTJYLLAND kunne fortælle, at politiet efterforskede en alvorlig sag på plejehjemmet.

Sidenhen fulgte en lang række afsløringer om de pågældende dage i februar og marts, hvor flere beboere på Plejecenter Tirsdalen blev indlagt med forgiftninger.

Det hele kulminerede på plejehjemmet 14. marts, hvor en ansat på plejehjemmet blev anholdt og siden sigtet for et drab og tre drabsforsøg.

I flere måneder har det dog været begrænset med nyt i sagen, da den anholdte kvinde i flere omgange er gået med til en frivillig forlængelse af sin varetægtsfængsling.

Øgede sikkerheden

TV2 ØSTJYLLAND har tidligere blandt andet kunnet fortælle, at Plejecenter Tirsdalen øgede sikkerheden omkring de ældre og medicinhåndteringen markant, da en sag om muligt drab og drabsforsøg med medicin begyndte at rulle.

Det viser brudstykker af den dokumentation, der ligger hos Randers Kommune i sagen, som vi har fået aktindsigt i.

Centerleder på Plejecenter Tirsdalen Susanne Tvede har tidligere udtalt følgende om sagen:

- Jeg kan bare sige, det var hårdt. Det var hårdt for personalet. Og det har været en lang proces, sagde Susanne Tvede i juli til TV2 ØSTJYLLAND.

Bekymringshenvendelse

Susanne Tvede ønskede dengang ikke at udtale sig yderligere og henviste til Thomas Krarup, der er direktør på omsorgsområdet i Randers Kommune.

Han meddelte, at han ikke ønskede at kommentere den del af sagen af respekt for den verserende politiefterforskning.

Ifølge dokumenterne, TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i, brød sagen internt ud i lys lue 3. marts.

Det skete, få dage efter at fire beboere var blevet indlagt på kort tid med lignende symptomer. Og det var samme dag, at to af de fire beboere på usædvanlig vis blev genindlagt.

Her varslede Østjyllands Politi over for Randers Kommune efterforskning, efter at Regionshospitalet Randers havde sendt en bekymringshenvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed, som efterfølgende anmeldt plejehjemmet.

To og to til medicinhåndtering

Fem af politiets efterforskere var dagen efter på Plejecenter Tirsdalen, fremgår det. Samme dag blev en tredje beboer genindlagt.

Sagen førte i de efterfølgende dage til en række tiltag på plejehjemmet, viser dokumenterne.

Personalet skal nu arbejde to og to, når der håndteres medicin. Der sættes gang i kontrol og optælling af medicin hos alle beboere. Der kaldes ekstra mandskab på arbejde om aftenen og natten. Og så sættes der fast vagt på to boliger, fremgår det.

Sagen fra Plejecenter Tirsdalen

  1. 27. april 2022

   Østjyllands Politi bekræfter over for TV2 ØSTJYLLAND, at en person er varetægtsfængslet. Samme dag kommer det frem via en orientering til byrådsmedlemmerne i Randers Kommune, at sagen handler om "mistænkelige genindlæggelser og et dødsfald", og at den fængslede er en medarbejder. Da sagen føres for dobbeltlukkede døre, er det hemmeligt, hvem personen er, og hvad personen er sigtet for.

  2. 29. april 2022

   TV2 ØSTJYLLAND fortæller, at Styrelsen for Patientsikkerhed 17. marts 2022 aflagde Plejecenter Tirsdalen et besøg på baggrund af en henvendelse om muligt svigt i medicinhåndteringen. Styrelsen vurderer samlet, at der er "mindre problemer af betydning for patientsikkerheden på stedet". Ifølge én af landets førende sundhedsjurister, Kent Kristensen, kan det hænge sammen med, at bekymringen om medicinhåndteringen var knyttet til den medarbejder, der få dage før var blevet anholdt, hvorfor problemerne kunne anses som løst.

  3. 5. maj 2022

   Henrik Madsen står frem via TV2 ØSTJYLLAND og fortæller, hvordan hans 80-årige parkinsonramte mor er blevet indlagt tre gange med medicinforgiftninger. Det bekræftes af hendes sundhedsjournal, som TV2 ØSTJYLLAND har fået lov at se, at hun er blevet forgiftet med et stof af typen benzodiazepin, som hun, ifølge plejehjemmet, ikke får. Samme sundhedsjournal dokumenterer, at politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed bliver inddraget i den 80-årige kvindes sag.

  4. 6. maj 2022

   TV2 ØSTJYLLAND afslører, at fire beboere på Plejecenter Tirsdalen 27. februar blev indlagt med det, der blev kaldt "lignende symptomer". Tre af dem blev senere genindlagt, hvilket betragtes som "meget usædvanligt". Oplysningerne stammer fra en orientering, som plejehjemmets leder, Susanne Tvede, sender til pårørende 12. marts. Her fortæller hun også, at hun, medarbejdere, pårørende og beboere er blevet afhørt, og at politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed er inddraget.

  5. 8. maj 2022

   Det kommer frem, at en behandler i forbindelse med Henrik Madsens 80-årige mors indlæggelser noterer, at der i efteråret 2021 er forsvundet medicin fra plejehjemmet af samme type, som der er fundet i den 80-åriges krop. Det kan Randers Kommune ikke be- eller afkræfte, da kommunen ikke kan svare på spørgsmål i relation til den verserende sag.

  6. 20. maj 2022

   Østjyllands Politi løfter sløret for, hvad den anholdte kvinde i sagen er sigtet for. Hun er foreløbig sigtet for et drab og tre drabsforsøg. Ifølge sigtelserne skulle den mistænkte kvinde bevidst have givet forkert og farlig medicin til de fire ofre, hvilket, ifølge sigtelserne, var en medvirkende årsag til, at en ældre kvinde afgik ved døden, og at en anden ældre kvinde og to ældre mænd blev indlagt stærkt svækkede.

  7. 14. juni 2022

   En søn til den anholdte og varetægtsfængslede kvinde fra Plejecenter Tirsdalen står frem og fortæller, hvordan han oplever sit livs værste mareridt. Han undrer sig over, at sagen stadig er så lukket, og er overbevist om, at hans mor er uskyldig.

  8. 15. juni 2022

   I kølvandet på sagen fra Plejecenter Tirsdalen har Randers Kommune valgt at kigge medicinhåndteringen efter i sømmene.

  9. 8. juli 2022

   En ambulanceredder fortæller om sine oplevelser på Plejecenter Tirsdalen i tiden fra 27. februar og nogle uger frem. Det var meget unormalt og usædvanligt, at man blev kaldt ud til det samme plejehjem med lignende sager, lyder det fra ham.

  10. 25. juli 2022

   TV2 ØSTJYLLAND kan afsløre, at der bliver sat forskellige tiltag i værk efter 3. marts, hvor sagen på Plejecenter Tirsdalen begynder at rulle. Personalet skal nu arbejde to og to, når der håndteres medicin. Der sættes gang i kontrol og optælling af medicin hos alle beboere. Der kaldes ekstra mandskab på arbejde om aftenen og natten. Og så sættes der fast vagt på to boliger, fremgår det af dokumenter hos Randers Kommune.

  11. 22. november 2022

   Østjyllands Politi melder nu ud, at man er færdig med efterforskningen i sagen fra Plejecenter Tirsdalen i Randers. Den anholdte kvinde er tiltalt for drab og drabsforsøg.