Formodet pirat kræves udvist af Danmark
Var der et reelt mål med at kæmpe, så havde flere gjort det, mener forsvarer, som kræver frifindelse
I begyndelsen af januar blev tre formodede pirater løsladt fra fregatten Esbern Snare i Guineabugten, hvor de blev sat på en lille båd med madpakker og brændstof nok til at nå Nigerias kyst.
En fjerde, der selv er stået frem i medier under navnet Lucky, skal i fængsel mellem et år og et år og tre måneder, mener anklagerne Marie Tullin og Jonathan Gasseholm, der fredag har procederet i Københavns Byret, hvor Lucky er tiltalt for at medvirke til skud mod danske soldater, der dermed blev udsat for fare.
Samtidig skal han ifølge anklagemyndigheden udvises af Danmark efter eventuel dom. En udvisning der skal gælde i seks år, hvis dommen er på et år eller under – eller 12 år, hvis dommen ender på at være længere end et års fængsel.
- I sagen er der ikke rejst tiltale for pirateri, men det er anklagemyndighedens opfattelse, at gruppen var på havet for at begå kriminalitet ved hjælp af våben, sagde Jonathan Gasseholm i sin procedure.
Fire andre fra den formodede piratbåd blev dræbt af danske skud 24. november 2021, mens en femte muligvis druknede.
Politisk beslutning uden aftale
Esbern Snare var sendt til Guineabugten på baggrund af en folketingsbeslutning for at beskytte danske interesser og handelsskibe mod pirater, da de fik en melding om en formodet piratbåd i et område, hvor flere skibe kunne være i fare for et angreb.
Det var båden med de ni formodede pirater, og efter at have holdt øje med båden fra en helikopter i løbet af dagen, kom det henunder aftenen 24. november 2021 til en konfrontation mellem de danske styrker og de formodede pirater.
Esbern Snare opererede i internationalt farvand som følge af en folketingsbeslutning, men da de danske myndigheder ikke havde en fast aftale om, hvordan eventuelt tilfangetagne pirater skulle retsforfølges, kunne det ikke ske lokalt.
På baggrund af en beslutning fra daværende justitsminister Nick Hækkerup frafaldt man tiltalen mod tre af piraterne, idet man ikke ønskede at tage dem med retur til Danmark. Men Lucky havde mistet benet under ildkampen og havde brug for lægehjælp, som Nigeria afviste at give, og derfor blev Lucky som den eneste bragt til Danmark, hvor retssagen imod ham afvikles i Københavns Byret.
Nægter at være pirat
Lucky har selv i retten forklaret, at han ikke er pirat, og at han var ude med gruppen for at finde et specifikt skib med henblik på at pumpe noget stjålet olie ombord på skibet. Men den forklaring, mener anklagemyndigheden, skal tilsidesættes som utroværdig.
- De er ikke i gang med at begå pirateri, men de er stadig pirater, procederede anklager Jonathan Gasseholm.
Ombord på mændenes båd var der en stige, en masse automatvåben og ammunition, ligesom der var tønder med ekstra brændstof samt hjemmelavede håndgranater eller sprængstofladninger ombord.
Båden selv var en typisk hurtiggående piratbåd – og mændene ombord var iklædt en slags uniformer med røde veste, hvilket er typisk for piratgrupper i området ifølge piratekspert og seniorforsker Katja Lindskov Jacobsen fra Center for Militære Studier.
- At der er tale om pirater, understøttes af den omstændighed, at båden sejler i det mest piratfyldte område i verden, sagde Jonathan Gasseholm.
Medvirken eller ej
Overvågningsbilleder fra den danske helikopter viser en person sidde med våben på den plads, som Lucky siger, han sad på. Men der er ingen beviser for, at han har skudt mod helikopteren – hvilket han også selv nægter.
Fordi han var såret og havde brug for lægehjælp, da han blev bragt ombord på Esbern Snare, blev han heller ikke undersøgt for krudtpartikler, der kunne vise, om han havde affyret et våben. Der er heller ikke fundet DNA eller fingeraftryk på de tre automatrifler, der blev bjærget fra båden.
Alligevel er der rejst tiltale for medvirken til skuddene – selvom han ikke har trykket på en aftrækker.
- Når man er medlem af sådan en gruppe, er det en fælles aftale om, at man går på havet med henblik på at begå pirateri, procederede Jonathan Gasseholm.
- Tiltalte har sammen med de andre i båden skudt mod de danske soldater og udsat deres liv og helbred i fare.
kræver frifindelse
Forsvarer Jesper Storm Thygesen har derimod et krav om, at Lucky frifindes.
Han mener ikke, at der var tale om en konkret fare mod helikopteren – og han mener ikke, at Lucky ved sin blotte tilstedeværelse i båden medvirkede til at afgive de skud, som blev affyret af en anden.
- Det her er en sag, hvor det er let at dømme. Der er ikke mange danskere, der går op i sagen, og de fleste politikere vil gerne have den til at gå væk, sagde Jesper Storm Thygesen i sin procedure.
- Det er let at skrive en dom, hvor man udmåler en straf, der er udstået med varetægtsfængslingen. Lucky kan sendes retur til Nigeria, og så kan vi glemme alt om den her sag.
- Men det må ikke ske, procederede Jesper Storm Thygesen.
Han mener, det er fuldstændig usandsynligt, at de affyrede skud fra båden skulle kunne ramme nogen i helikopteren – ligesom han fastholder, at Lucky ikke medvirkede til nogen skud.
At der er en “tosse”, der skyder mod helikopteren, er ikke et udtryk for, at alle ombord i båden gjorde klar til kamp, mener forsvareren. Tværtimod mener han, at ved at smide det mulige piratudstyr overbord var mændene ikke længere til fare for nogen, ligesom det er hans opfattelse, at mændene forsøgte at flygte.
Vil dø i Afrika
I løbet af retssagen har Lucky sagt, at han boede i Nigeria sammen med sin hustru og to børn, da han sejlede ud inden konfrontationen med Esbern Snare.
Han har også sagt, at han er blevet lovet en protese til sit ben, som han endnu ikke har fået. Han mener, at de danske soldater tog hans ben.
Desuden har han sagt, at han vil dø, hvis han skal tilbage til Afrika.
Dommen mod Lucky afsiges på mandag klokken 14.