Krimi

Kvinde tiltalt for drab og syv drabsforsøg på plejehjem

En plejehjemsansat fra Randers forsøgte ifølge tiltalen at dræbe fire beboere på én dag. Da kun den ene døde, prøvede hun igen.

En kvinde, der har været ansat på Plejecenter Tirsdalen i Randers, er tiltalt for at have dræbt en beboer og forsøgt at dræbe tre andre. Det skal hun have gjort ved bevidst at have givet dem forkert og farlig medicin.

26. februar gav hun under sit arbejde på plejehjemmet en ældre kvindelig beboer medicin, som ifølge tiltalen endte med, at beboeren afgik ved døden nogle dage senere. Yderligere tre beboere fik samme dag forkert medicin, som førte til, at de stærkt svækkede blev indlagt, fremgår det af tiltalen.

De øvrige tre beboere overlevede, men igen i marts skal den nu tiltalte kvinde have forsøgt at dræbe dem med forkert medicin.

Ud over drab på en ældre kvindelig beboer på plejecenteret, er der rejst tiltale for syv drabsforsøg rettet mod to mænd og en kvinde.

Det skriver Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Efterforskning efter drab og drabsforsøg

Efter flere mistænkelige indlæggelser af plejehjemsbeboere i februar og marts indledte Østjyllands Politi en efterforskning, der 14. marts førte til anholdelsen af kvinden, der i stor hemmelighed blev anholdt og sigtet i sagen.

I begyndelsen forsøgte politiet at lukke ned for offentlighed i sagen, hvor grundlovsforhøret blev behandlet bag såkaldt dobbeltlukkede døre i Retten i Randers, men TV 2 Østjylland kunne alligevel berette om pårørende til beboere på plejecenteret, der stærkt bekymrede havde konstateret mistænkelige indlæggelser af deres familiemedlemmer.

TV 2 klagede over rettens beslutning om dobbeltlukkede døre i en sag, der berørte så mange mennesker, og hvor der kun var en enkelt mistænkt, og retten valgte på baggrund af pressens protester at omgøre de dobbeltlukkede døre, således at pressen i maj måned fik indsigt i sigtelsen i sagen.

Omfattende sag

Specialanklager Jesper Rubow siger i pressemeddelelsen, at anklagemyndigheden har gennemgået "omfattende efterforskningsmateriale".

- Hun er tiltalt for et manddrab og derudover for syv forsøg på manddrab begået ad flere omgange mod to mænd og en kvinde, som stærkt svækkede blev indlagt til behandling. Derudover tiltales hun blandt andet også for at have stjålet medicin fra flere beboere på plejehjemmet. Nu er det op til retten at vurdere sagen, siger han.

Tidligere har Østjyllands Politi fortalt til TV 2 Østjylland, at efterforskningen også omhandlede andre mulige ofre - men politiets pressemeddelelse er kortfattet og beskriver ikke, om der har været konkret mistanke i forhold til andre personer eller institutioner.

Tilsyn om medicinhåndtering

Efter anholdelsen af den nu tiltalte kvinde 14. marts aflagde Styrelsen for Patientsikkerhed tre dage senere besøg på Plejecenter Tirsdalen på baggrund af en henvendelse om muligt svigt i medicinhåndteringen.

Styrelsen vurderede samlet, at der var 'mindre problemer af betydning for patientsikkerheden på stedet'.

Ifølge sundhedsjurist Kent Kristensen kunne den milde irettesættelse hænge sammen med, at bekymringen om medicinhåndteringen var knyttet til den medarbejder, der få dage før var blevet anholdt, hvorfor problemerne kunne anses som løst.

Retssagen er planlagt til at kunne afvikles over 12 dage i januar og februar 2023.