Krimi

Minister frygtede, at nigerianske pirater ville blive i Danmark

Nigerianske pirater er svære at slippe af med - uanset om de bliver dømt eller ej i Danmark. Det fremgår i et brev fra daværende justitsminister.

I begyndelsen af januar blev tre formodede pirater løsladt fra fregatten Esbern Snare i Guineabugten, hvor de blev sat på en lille båd med en madpakke og brændstof nok til at nå Nigerias kyst.

Det skete, fordi daværende justitsminister Nick Hækkerup traf afgørelse om, at der skulle ske såkaldt tiltalefrafald i sagen.

Ministeren beordrede, at Rigsadvokaten skulle droppe en kommende retssag mod de tre mænd - godt nok mente man, at de tre pirater var skyldige, men efter endt retssag kunne de være svære at slippe af med for Danmark.

Risiko for, pirater ikke kunne udvises

Hvis de formodede pirater blev bragt til Danmark for at blive retsforfulgt, ville der - uanset om de blev dømt eller frifundet - være "en risiko for, at de ikke efterfølgende tvangsmæssigt vil kunne udsendes til deres hjemland ... med den konsekvens, at de pågældende vil komme til at opholde sig i Danmark på ubestemt tid".

Kort sagt ville de kunne søge asyl i Danmark, og Danmark kunne på grund af internationale forpligtelser få svært ved at udvise dem til hjemlandet igen.

Det fremgår af et dokument underskrevet Nick Hækkerup, som forsvarsadvokat Jesper Storm Thygesen mandag læste op i Københavns Byret, hvor retssagen mod en fjerde mand fra de formodede piraters båd er indledt mandag.

Jesper Storm Thygesen mener, at der tale om en retsstridig forskelsbehandling, når tre mand oplever tiltalefrafald, mens hans klient bliver retsforfulgt. Tilsyneladende som følge af en praktisk løsning, fordi den fjerde mand fik amputeret sit ben ombord på Esbern Snare og havde brug for lægehjælp.

Løsladt til søs efter halvanden måned

De tre formodede pirater havde ved løsladelsen i januar været varetægtsfængslet på fregatten Esbern Snare i halvanden måned, efter danske soldater i en helikopter havde konfronteret en hurtiggående båd med ni formodede pirater ombord i Guineabugten 24. november 2021.

Efter en række varselsskud og skud mod bådens motor blev der affyret skud fra båden, hvorefter helikopteren ifølge forsvarets 'minutrapport' endte med at besvare ilden.

Herefter sank de formodede piraters båd, mens fire døde og fire levende mænd blev bragt ombord på fregatten.

Nægter at være pirat

Det var de tre mænd samt forsvarer Jesper Storm Thygesens klient, der mistede sit ene ben, efter han i forbindelse med skudvekslingen mellem båden og helikopteren sprang i vandet og kom for tæt på bådmotorens propel.

En 40-årig mand, der mandag forklarede i retten, at han ikke var pirat, men at båden blot skulle finde et større skib, som de skulle guide ind til kysten.

At de havde flere AK 47-rifler i den lille båd handlede blot om sikkerhed. Og en stige var med i båden fordi de skulle kunne gå op på skibet, de ledte efter, for at udføre en lods-opgave - ikke om overfald på fremmede skibe, forklarede den 40-årige i Københavns Byret.

Selv var han med, fordi den ene opgave ville kunne give ham en indtægt svarende til 7000 dollar.

- Big money, sagde manden i retten.

Andre kunne søge at opnå retssager i Danmark

Esbern Snare var i Guineabugten på baggrund af en folketingsbeslutning.

Fregatten skulle beskytte danske interesser og handelsskibe mod pirater - men da de danske myndigheder ikke havde en fast aftale om, hvordan eventuelt tilfangetagne pirater skulle retsforfølges, kunne det altså ikke ske lokalt.

Ifølge Nick Hækkerups brev til Rigsadvokaten ville det også i forhold til fremtidige militære operationer kunne blive problematisk for Danmark, hvis man hjemtog og retsforfulgte formodede pirater, som man ikke kunne slippe af med efterfølgende.

Det kunne nemlig inspirere andre.

"En sådan udvikling vil potentielt kunne skabe et incitament hos andre til at begå strafbare handlinger med det formål at blive retsforfulgt i Danmark, hvilket betydeligt vil kunne svække Danmarks muligheder for i fremtiden at tage del i internationale operationer som den foreliggende", fremgår det af brevet til Rigsadvokaten.

Tiltalt for fareforvoldelse

Oprindelig var den 40-årige nigerianer tiltalt for forsøg på manddrab, men tiltalen er nedjusteret og handler hverken om drabsforsøg eller pirateri.

I stedet er den 40-årige alene tiltalt for fareforvoldelse mod de danske styrker fra Esbern Snare.

Anklagemyndigheden mener ikke, at den 40-årige selv skød mod de danske soldater - men han var ombord på båden og i fælles forståelse med den eller de personer, der gjorde, mener anklagemyndigheden.

Det forventes, der afsiges dom i sagen i denne eller næste uge.

Læs hele livebloggen fra dagens retsmøde her: