Krimi

Usædvanlig kort tiltale rejst i sag om drab på gravide Louise Borglit

Kort efter drabet på Louise Borglit sikrede politiet en video af den formodede drabsmand – men beviser fra en hemmelig politiagent kan være afgørende.

Tiltalen mod en 29-årig mand i en af de senere års mest omtalte drabssager fylder kun én linje samt navnet på gravide Louise Borglit.

Intet sted i tiltalen eller de kendte oplysninger om sagen fremgår det, at gerningsmanden vidste, hvem han angreb, da 32-årige Louise Borglit blev overfaldet og dræbt af talrige knivstik i Elverparken i Herlev i november 2016.

Intet fremgår om, at drabet skulle være planlagt, eller at gerningsmanden vidste, at Louise Borglit var højgravid. At barnet i hendes mave var undfanget næsten otte måneder tidligere.

Graviditet og drabssag

På trods af det usædvanligt korte anklageskrift mod en 29-årig mand, der nu er tiltalt for drab, står det imidlertid nævnt, at Louise Borglit var gravid.

Københavns Vestegns Politi afviser at kommentere de juridiske formuleringer i tiltalen over for TV 2, der har fået indsigt i anklageskriftet – men bliver den 29-årige mand i en kommende retssag dømt for drabet, skal det ifølge almindelig retspraksis bevises, at han var bekendt med graviditeten, for at det i sig selv kan regnes som en strafskærpende omstændighed.

Er det ikke tilfældet, er der alligevel en teoretisk mulighed for, at Louise Borglits graviditet kan betragtes som relevant for en eventuel strafudmåling.

Som højgravid vil hun have haft svært ved at flygte fra gerningsmanden eller forsvare sig selv, og det kan være årsagen til, at anklagemyndigheden har nævnt graviditeten i tiltalen.

Knivstik udeladt af tiltale

Da Louise Borglit var ude at lufte sin søster og svogers golden retriever Maggie i Elverparken 4. november 2016, var hun iført en alt for stor regnjakke med hætte, som hun havde lånt af sin svoger.

Ganske vist blev efterårsmørket i parken brudt af enkelte lamper, men regnen silede ned, og da et ældre ægtepar blev alarmeret af Maggie, fandt de lidt efter klokken 19 den dræbte kvinde liggende ved en sti, der kun var dårligt oplyst.

Kunne skikkelsen i mørket have været så ukendelig, at svogeren var målet? Det var en mulighed, politiet måtte efterforske, inden de senere afviste teorien.

Ganske usædvanligt fremgår det ikke i den korte tiltale, hvordan Louise Borglit blev dræbt, men da den 29-årige mand blev fremstillet i et grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling for et halvt år siden, redegjorde anklager Bo Bjerregaard for, at hun blev ramt af 11 direkte stiklæsioner i ryg, bryst og balle, ligesom hun var udsat for et ukendt antal snit i hovedet og på arme og ben.

Knivstik, der ifølge obduktionen forårsagede hendes død.

I forbindelse med grundlovsforhøret nægtede den 29-årige sig skyldig – og det var også her, at den kommende retssags helt usædvanlige omdrejningspunkt blev afsløret.

Nemlig, at efterforskerne har benyttet sig af et sjældent træk for at få fremdrift i den gamle drabssag.

Man havde i 2020 indsat en politiagent kaldet 'Frank' i Enner Mark Fængsel og placeret ham i en celle ved siden af den sigtede, der allerede afsonede en langvarig dom for blandt andet drabsforsøg på en kvindelig bekendt.

Politiagenten fik opbygget en relation til den nu tiltalte mand, og ifølge anklagemyndigheden tilstod han drabet i fortrolige samtaler mellem de to.

Afhørt som mistænkt – og tilsidesat

Under grundlovsforhøret kom det også frem, at den 29-årige allerede fire dage efter drabet på Louise Borglit blev afhørt som mulig mistænkt.

En klinikchef fra et psykiatrisk center havde kontaktet politiet med en henvendelse om, at han passede med oplysninger og signalement i sagen, men selvom mandens adresse ved den lejlighed blev ransaget, fandt politiet ikke noget, der forbandt ham med drabet.

Politiet noterede sig blot, at der boede "en psykisk uligevægtig person" på stedet.

Også selvom et vidne havde hørt en kvinde skrige, inden hun havde set en mørkklædt mand iført kasket løbe ud ad parken – en mand, som på en overvågningsvideo var iført mørke bukser, mørke sko og en mørk jakke med en hætte, som var trukket op over hovedet.

Politiagent uden dommerkendelse

Efter at Københavns Vestegns Politi senere fik nye øjne på sagen, vendte efterforskerne imidlertid tilbage til henvendelsen om den 29-årige som den mulige gerningsmand.

Politiagenten 'Frank' fik med en dækhistorie om, at han selv havde begået drab i udlandet og var sluppet godt fra det, opbygget en form for fælles forståelse med den 29-årige, og på den baggrund var det, at den 29-årige ifølge anklageren i grundlovsforhøret selv begyndte at tale.

I første omgang havde politiet indsat agenten i fængslet uden en dommerkendelse, men da fællesskabet var etableret, sagde en dommer god for, at der blandt andet blev opsat rumaflytning, således at 'Franks' samtaler med den sigtede er blevet optaget undervejs. Både mens 'Frank' var placeret i fængslet og under besøg, han foretog, efter at han var 'løsladt'.

Optagelser, der ifølge anklagemyndigheden afslører, at den 29-årige over en række møder i 2020, 2021 og 2022 har fortalt 'Frank' om drabet i Elverparken.

En kvinde med en hund

Under samtalerne har den tiltalte nævnt et overfald på en kvinde med en hund, ligesom han ifølge optagelserne har sagt, at "det skete impulsivt" og ikke var planlagt.

Han forklarede også ifølge anklageren i grundlovsforhøret, hvordan han havde gemt en kniv i kurven på sin cykel, da politiet ransagede hans adresse efter drabet, samt at han senere havde skaffet sig af med den.

På en gårdtur i november 2020 endte samtalen mellem 'Frank' og den 29-årige lidt anderledes end normalt, da agenten nævnte, at politiet ledte efter en mand i sagen fra Elverparken, og at beskrivelsen passede på den 29-årige. Da den tiltalte senere var alene i sin celle, optog politiet, at han sagde: "Regel nummer et: Hvis du har slået nogen ihjel, så taler du ikke om det!".

Protest mod politiagent

Under grundlovsforhøret protesterede den 29-åriges forsvarer mod brugen af politiagenten.

Han vurderede, at brugen af politiagenten vil blive et hovedtema i den kommende retssag, og han gjorde klart udtryk for, at han aldrig nogensinde har oplevet noget lignende.

Vælger Retten i Glostrup at tilsidesætte optagelserne og bevismaterialet, der er kommet frem ved hjælp af agenten, må anklagemyndigheden alene holde sig til de øvrige beviser, efterforskningen har tilvejebragt.

Ikke nødvendigvis fængsel

Tirsdag har den 29-årige, der i forvejen afsoner sin dom for blandt andet drabsforsøg, frivilligt accepteret, at hans varetægtsfængsling i drabssagen forlænges.

Retssagen er endnu ikke berammet, men anklagemyndigheden har taget forbehold for, at den 29-årige kan kræves idømt en anden straf end almindeligt fængsel, hvis han kendes skyldig i drabet på Louise Borglit.

Det kan være forvaring eller anbringelse på et hospital – alt efter, hvad Retten i Glostrup og mentalerklæringen, der er ved at blive udarbejdet, konkluderer.