Krimi

Tidligere Ekstra Bladet-journalist idømmes fængsel

Anklageren havde krævet forvaring eller minimum seks års fængsel, men det var retten ikke enig i.

En 47-årig tidligere journalist fra Ekstra Bladet er blevet idømt tre år og seks måneders fængsel i en sag om seksuelle krænkelser mod mindreårige.

Anklageren havde ellers krævet forvaring, men med stemmerne seks for og seks imod undslap han altså med nød og næppe den hårde dom. Ved stemmelighed vil det mest gunstige udfald for den tiltalte gælde, og da forvaring anses som værende den hårdeste dom muligt, endte det ikke sådan.

Anklageren havde også krævet mindst seks års fængsel til manden, hvis ikke han skulle have en forvaringsdom, men heller ikke det var retten enig i.

Han forbydes dog samtidig på mange parametre at være i kontakt med børn og unge under 18 år. Han må heller ikke bo under samme tag som børn og unge under 18 år. Han skal ligeledes betale for sagens omkostninger og erstatning i forskellige størrelser til en række ofre.

Han blev anholdt i april 2021, og sagen mod ham begyndte i Roskilde i august året efter.

Mandag sad han igen i Retten i Roskilde iført en grå cardigan, med velfriseret hår og et skeptisk blik, der flakkede mellem anklageren, dommerne og den fremmødte presse.

I sagens begyndelse forsøgte han at få øjenkontakt med journalisterne her og gav et slet smil, men på retssagens sidste dag skuede han undersøgende i stedet for smilende til de nu tidligere branchefæller.

Til slut flyttede hans blik ned i håndfladerne, indtil dommen blev læst op.

Fortsat varetægtsfængslet

Anklageskriftet mod ham var 25 sider langt og talte hundredvis af tilfælde af blufærdighedskrænkelser mod mindst 40 børn og seks tilfælde af voldtægt.

De seks voldtægter omhandler anden seksuel omgang end samleje. Da de forurettede børn på tidspunkterne for overgrebene var under 12 år gamle, bliver det juridisk sidestillet med voldtægt. Han blev kendt skyldig i fire af dem.

Derudover var manden i besiddelse af 24.121 billeder og film, der viste nøgne børn eller børn, der udsættes for overgreb af forskellig karakter og grovhed.

For 20 år siden anskaffede den 47-årige mand for første gang seksuelt billede- eller videomateriale af mindreårige, og her to årtier senere skal han bøde for sine gerninger.

Forsvareren ville samtidig have manden løsladt frem til, at afsoningen skal begynde, men dommerne mente, at han skulle forblive varetægtsfængslet af hensyn til ofrene.

Der er ikke navneforbud mod manden, men TV 2 kan ikke bringe hans navn, da hans egne børn er en del af sagen og er beskyttet af en særlig paragraf, når de er mindreårige og ofre for seksuelle overgreb.

Svært seksuelt afvigende – men ikke psykopat

Manden optog et stort antal videoer i sit eget hus af sine børns venner samt af sine egne børn, hvor de var nøgne og blandt andet brugte toilettet eller hans spabad. Han optog dem også i skjul, ligesom han optog videoer, hvor han berørte deres kønsorganer.

I en mentalundersøgelse af den 47-årige mand beskrives han som afvigende personlighedsmæssigt, men også svært afvigende seksuelt. Han er dog ikke psykopat, vurderes det, men Retslægerådet mente dog, at han skal idømmes forvaring.

Manden har udtalt til lægerne, at han ikke mente, at der var nogle børn, som var traumatiseret af hans handlinger, da han ”bare havde lavet nogle videoer”, og at det er pressens skyld grundet dækningen af sagen, hvis børnene nu bliver traumatiseret.

Derudover håbede han også, at der måtte være en af tilhørerne, der protesterede på hans vegne under retssagen, fordi han ikke selv mente, at videoerne han optog var særligt grove. Han fortalte dog, at han fortrød sine handlinger, og at han godt kunne se, at det var forkert.

Derudover undskyldte han under sagen også over for sine egne børn, som han håbede på igen at kunne se en dag.

Han sagde også, at pressens dækning af sagen ifølge ham har været for unuanceret, og at han frygtede, at han ikke kunne få job som journalist igen efter hans afsoning.

Erkendte flere forhold

Den tidligere journalist erkendte selv – og gentog det flere gange under retssagen – at han var seksuelt tiltrukket af mindreårige.

Han kaldte sig netkærester med et par mindreårige piger fra udlandet, som han gennem sin rolle som ”konge” i et internationalt pædofilt netværk fik til at sende ham seksuelle videoer.

I en lydbesked, som retten spillede under et tidligere retsmøde, havde manden selv påtalt disse videoer og sagt, at den mindreårige aldrig ”kunne blive præsident”, når hun viste sig selv frem på video.

Det skete som led i et opgør mellem ham og en anden tilsyneladende pædofil mand på internettet, som udkæmpede en krig om nogle mindreårige pigers gunst, fortalte han.

Om den anden mand sagde den nu dømte journalist, at han forsøgte at få pigerne væk fra denne, da ”han var skingrende pædofil”.

Under hele sagen erkendte manden sig delvist skyldig. Han benægter dog at have krænket sine egne børn.

Levede et dobbeltliv

Under sagen var mandens ekskone forbi og vidne om deres 25 år lange ægteskab, som hun nu mener har været fyldt med løgn og bedrag.

Hun sagde blandt andet, at hendes mand har levet et dobbeltliv, og at hun og hendes børn er dybt påvirkede af sagen.

Hun lod sig skille fra manden efter hans anholdelse. Det var ligeledes hende, der fik ham arresteret i første omgang, da hun blev kontaktet af nogle amerikanske såkaldte pædofilijægere, der tippede hende om hendes mand opførsel på internettet.

Efterfølgende kontaktede hun politiet, og i samarbejde fik de planlagt en anholdelse af manden, hvor politiet samtidig ransagede huset.

Manden selv gav udtryk for under retssagen, at de såkaldte pædofilijægere i virkeligheden var en del af et rivaliserende netværk af pædofile, som ville have ham ned med nakken.

Der blev dog ikke præsenteret nogle beviser for denne påstand.