Krimi

Er der tale om dobbeltdrab, når man slår en højgravid kvinde ihjel?

Da en 37-årig gravid kvinde forrige uge blev dræbt i et knivoverfald i Holbæk, lykkedes det i første omgang at redde hendes ufødte barn.

En 37-årig kvinde var gravid i syvende måned, da hun 3. november blev slået ihjel foran et plejecenter i Holbæk. I første omgang lykkedes det at redde hendes ufødte barn, men en lille uge senere døde den tidligt fødte dreng.

To personer har således i princippet mistet livet efter knivoverfaldet, men der bliver næppe rejst tiltale for dobbeltdrab.

For under selve overfaldet var der tale om et foster og en kvinde – og et foster kan ikke udsættes for manddrab, fastslår eksperter.

- Juridisk set kan drab på en gravid kvinde ikke bedømmes som dobbeltdrab, for et foster er først beskyttet af paragraffen om manddrab efter at være blevet født, skriver strafferetsekspert Jørn Vestergaard i en mail til TV 2. Han er professor emeritus ved Juridisk Fakultet på Københavns Universitet.

Til gengæld kan det være en skærpende omstændighed i forhold til strafudmålingen, at kvinden var gravid.

- Strafferammen for forsætligt drab er fængsel fra fem år og op til livstid. Hvis gerningsmanden har forstået, at kvinden er gravid, vil dette være en skærpende omstændighed, der vil trække i retning af livstid, vurderer han.

Anklager vil ikke udelukke noget

Senioranklager i straffesagen, Rune Sorvad Rydik, oplyser i en mail til TV 2, at grænsen for, hvornår der kan være tale om dobbeltdrab, "naturligvis er et aspekt, som anklagemyndigheden vil undersøge nærmere i den kommende tid".

- Vi vil ikke på forhånd udelukke noget som helst, før vi har undersøgt det helt til bunds, skriver han.

Anette Storgaard, professor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet, mener dog heller ikke, at der kan være tale om dobbeltdrab i sagen fra Holbæk.

- Men det er klart, at det er en særlig ulykkelig omstændighed, og at det formentlig får indflydelse på strafudmålingen, siger hun.

En 24-årig mand og en 33-årig kvinde er sigtet for drab og medvirken til drab i sagen fra Holbæk. De nægter sig skyldige, men er blevet varetægtsfængslet i fire uger.

Både de to sigtede samt den dræbte kvinde har afghansk baggrund, og politiet har oplyst, at begge de sigtede har en relation til den dræbte kvinde.

Endnu en gravid blev dræbt

Denne uge har Vestegnens Politi også rejst tiltale i en ældre drabssag, der omhandler en gravid kvinde.

Louise Borglit var gravid i slutningen af syvende måned, da hun blev dræbt i Elverparken i Herlev i 2016. Hendes ufødte barn overlevede ikke.

Politiet oplyste tirsdag, at der er rejst tiltale mod en 29-årig mand for knivdrabet. Men det er uklart, om graviditeten og det ufødte barn spiller nogen rolle i sigtelsen, da anklageskriftet først bliver offentligt tilgængeligt syv dage efter, at tiltalen er forkyndt over for den 29-årige mand.

TV 2 har forsøgt at få svar på, hvorvidt dobbeltdrab har været en overvejelse hos Københavns Vestegns Politi i forbindelse med det drab, men de ønsker ikke at kommentere sagen.

Strafferammen for drab

Den normale straf for drab er 12 års fængsel, men der er mulighed for at forhøje den til 16 år – og i særlige tilfælde under eksempelvis bandekonflikter 20 år, fortæller Jørn Vestergaard. Desuden kan man blive idømt fængsel på livstid.

Fængsel på livstid betyder ikke reelt, at man er fængslet resten af livet. Men det betyder, at man tidligst kan blive prøveløsladt efter 12 år.

I en opgørelse fra Kriminalforsorgen over 17 livstidsdømte, der blev løsladt i perioden fra 1985 til 2011, fremgår det, at de i gennemsnit sad i fængsel i 16 år og 10 måneder.