Krimi

Ministerchauffør er tiltalt for at bruge statsministerens bil til dating

Det kunne have udgjort en sikkerhedsrisiko, da statsministerens chauffør inviterede ti kvinder på private og ureglementerede køreture i ministerbilen.

En nu 42-årig chauffør fra Statsministeriet er tiltalt for at have misbrugt sin stilling og udnyttet ministerbilen i sit datingliv.

Blandt andet inviterede han ifølge anklageskriftet en kvinde om på bagsædet af statsministerens bil, hvor kvinden indgik i en seksuel relation med chaufføren.

Mødet på bagsædet varede omkring 20 minutter på en parkeringsplads ved Amager Strandpark i tidsrummet mellem klokken 12.00 og klokken 14.00 24. juni 2021, og ifølge anklageskriftet planlagde chaufføren mødet "alene med henblik på at opnå og videreføre en privat relation" med kvinden.

Ikke sikkerhedsgodkendt

Samlet set skal han have kørt rundt med i alt ti forskellige kvinder i ministerbilen, hvilket ifølge tiltalen betragtes som grov forsømmelse eller skødesløshed i tjenesten, idet ingen af kvinderne var sikkerhedsgodkendt, og han undlod at sikre sig, at adgangen til statsministerens bil ikke indebar en sikkerhedsrisiko for statsministeren, andre tjenestemænd eller staten i øvrigt.

- Der er rejst tiltale for misbrug af en betroet stilling, brugstyveri af tjenestebiler samt pligtforsømmelse, siger specialanklager Søren Harbo, der skal føre sagen for Københavns Politi.

Han ønsker ikke at kommentere sagen yderligere, men bekræfter, at gerningstidspunktet og anvendelsen af Statsministeriets køretøjer går tilbage til december 2015 og dermed er foregået i forbindelse med de seneste to statsministre – Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S).

Desuden er der rejst tiltale for to voldtægter, der ikke i anklageskriftet forbindes med ministerbilen. I begge tilfælde forsøgte kvinderne ifølge anklageskriftet at gøre modstand og sige fra.

To dage, to kvinder

I august 2021 rejste statsminister Mette Frederiksen en tur rundt i landet, hvor hun skulle møde danskerne forud for det kommende kommunalvalg.

13. august om eftermiddagen besøgte hun blandt andet virksomheden Novozymes i Kalundborg, inden turen dagen efter fortsatte til Jylland, hvor hun blandt andet var forbi Silkeborg og talte med byens borgere på torvet.

Samme dag, hvor statsministeren ifølge flere medier var travlt optaget på Fyn, er chaufføren tiltalt for, at han fra omkring klokken 16.00 til klokken 23.00 "som chauffør i Statsministeriet" skal have kørt en kvinde i en tjenestebil fra hendes bopæl i Svendborg til en restaurant, inden de senere kørte retur til kvindens bopæl.

Ifølge anklageskriftet i sagen skete det igen "med henblik på at opnå og videreføre en privat relation" med kvinden.

Samme eftermiddag

Chauffør var tilsyneladende stadig med på turen, da statsministeren dagen efter var i Jylland, og 14. august befandt han sig om aftenen 80 kilometer vest for Silkeborg, hvor han ifølge anklageskriftet fra klokken 21.50 til ud på natten benyttede statsministrens bil, da han kørte en kvinde fra serveringsstedet Tobaksfabrikken i Holstebro til hendes bopæl et andet sted i byen.

De fleste af kvinderne er kun nævnt i forbindelse med enkelte køreture i ministerbilen – men i tre tilfælde skal chaufføren gentagne gange have kørt rundt med personer, der ikke var sikkerhedsgodkendt.

Blandt andet er han tiltalt for i perioden fra december 2015 til december 2020 at have benyttet flere ministerbiler til private formål sammen med den samme person – heriblandt indkøb og private besøg, ligesom han flere gange kørte ture med en kvinde over halvanden måned i foråret 2021.

Ture, der enten udsprang fra kvindens eller hans egen bolig i Nordsjælland – ligesom han en enkelt gang kørte hende til Aalborg og retur – igen for at "opnå og videreføre en privat relation".

Nægter sig skyldig

Den 42-årige chauffør nægter sig skyldig og ønsker ikke at kommentere sagen over for TV 2.

Det samme gør sig gældende i forhold til både statsminister Mette Frederiksen og Statsministeriet – ligesom forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen heller ikke har nogen kommentarer.

Chaufføren var ikke ansat af de to statsministre, men havde sin ansættelse gennem Økonomistyrelsen.

Herfra lyder det, at Økonomistyrelsen generelt ikke udtaler sig om personalesager, men at det godt kan oplyses, at den pågældende chauffør ikke længere er ansat i Økonomistyrelsen.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få hverken Statsministeriet eller Økonomistyrelsen til at forholde sig til de mange ureglementerede kørsler i statsministerens tjenestebiler med personer, der ikke var sikkerhedsgodkendt. Ligesom det heller ikke har været muligt at få uddybet forholdene omkring chaufførens egen sikkerhedsgodkendelse.

Retssagen mod chaufføren er endnu ikke berammet i Københavns Byret, men Anklagemyndigheden oplyser, at man ønsker, at sagen skal afvikles over ni dage.