Krimi

Tidligere spionchef tiltalt – risikerer flere år i fængsel

Den tidligere spionchef Lars Findsen er blevet tiltalt for læk af højt klassificerede oplysninger.

Tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste Lars Findsen er blevet tiltalt for læk af højt klassificerede oplysninger. Det bekræfter hans advokat, Lars Kjeldsen, over for TV 2.

Han er tiltalt for i alt seks forhold, der involverer at have afsløret statshemmeligheder eller andre særligt fortrolige oplysninger over for i alt seks personer, heraf to journalister.

Anklageskriftet stækker sig over en periode på 16-17 måneder, mens Lars Findsen var hjemsendt fra tjeneste. Det skriver Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Statens sikkerhed

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) tiltræder Statsadvokatens indstilling og tiltaler Lars Findsen for brud på straffelovens paragraf 109 stk. 1. Det er første gang i 40 år, at paragraffen tages i brug.

Han er også anklaget for i flere tilfælde at have røbet hemmeligheder af betydning for statens sikkerhed og overtrædelse af straffelovens paragraf 152, stk. 2, ved i flere tilfælde uberettiget at have videregivet fortrolige oplysninger under særligt skærpende omstændigheder.

- Hensynet er til statens sikkerhed og fremmede magter. Der er tungtvejende hensyn til efterretningstjenestens arbejde, siger statsadvokat Jakob Berger Nielsen fra Statsadvokaten i Viborg til TV 2.

Findsen blev i 2015 chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, men 21. august 2020 blev han igen fritaget fra tjeneste. Det skete efter, at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) fik materiale fra en eller flere whistleblowere, hvorpå den indledte en undersøgelse.

Og det var altså her, Findsen begyndte at lække oplysninger, mener Statsadvokaten.

I december blev Lars Findsen anholdt, sigtet og varetægtsfængslet på baggrund af en mistanke om, at han havde lækket stærkt fortrolige oplysninger.

Markant kritik af regeringen

Anklagemyndigheden vil nedlægge påstand om fængselsstraf. Sagen bliver rejst som en domsmandssag, hvilket indebærer, at en eventuel fængselsstraf udmåles til under fire år.

Sagen er endnu ikke berammet til hovedforhandling, som betegner den del af processen i en retssag, der foregår ved en domstol umiddelbart før en eventuel afgørelse af skyldsspørgsmål og afsigelse af dom.

Anklagemyndigheden vil anmode om, at hovedforhandlingen bliver behandlet for lukkede døre.

- Det er selvsagt alvorligt, når hemmeligheder eller andre fortrolige oplysninger, der er væsentlige for efterretningstjenesternes arbejde med at beskytte Danmarks sikkerhed, bliver videregivet til uvedkommende. Det indebærer en risiko for yderligere spredning til en bredere offentlighed, udtaler statsadvokat Jakob Berger Nielsen i pressemeddelelsen.

Sagen har været mørklagt siden daværende forsvarsminister Trine Bramsen (S) i august 2020 hjemsendte FE's ledelse. Regeringen og myndighederne er af samme grund blevet kritiseret eftertrykkeligt af et bredt udsnit af eksperter og fagfolk.

Men den lukkede linje ser altså ud til at fortsætte.

- Jeg kan godt forstå, at der er stor opmærksomhed om sagen. Udgangspunktet er, at der er offentlighed om straffesager i Danmark, men der er undtagelser. Det gælder særligt i sager, hvor der er hensyn til fremmede magter og statens sikkerhed. I sagen indgår oplysninger om statshemmeligheder og andre fortrolige oplysninger, som ikke kan lægges åbent frem, siger Jakob Berger Nielsen.