Krimi

Tesfaye om tiltale mod Findsen: - Vi er ikke i tvivl om, at det er den rigtige indstilling

Det er endnu uvist, hvad Lars Findsen helt konkret er anklaget for, og det vides forsat ikke, om offentligheden får det at vide.

For første gang er en efterretningschef i Danmark blevet tiltalt efter en af straffelovens hårdeste paragraffer.

Det sker efter, at Justitsminister Mattias Tesfaye (S) har givet grønt lys til, at Statsadvokaten i Viborg rejser tiltale mod den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, for læk af statshemmeligheder.

Vi har i Justitsministeriet brugt lang tid på at sætte os ordentligt ind i sagen

Justitsminister Mattias Tesfaye

Tiltalen handler om brud på straffelovens paragraf 109, som nu er blevet taget i brug for første gang i 40 år. Lars Findsen er tiltalt for over for seks personer herunder to journalister røbet statshemmeligheder eller andre særligt fortrolige oplysninger. Det skriver Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

TV 2 har fredag interviewet Justitsministeren for at høre, hvad der lå til grund for hans beslutning om, at der skal rejses tiltale.

Har fuld tillid til myndighederne

Det er første gang i 40 år, at nogen sigtes efter den paragraf. Hvorfor er det nødvendigt?

- Jeg har læst materialet grundigt, og vi har i Justitsministeriet brugt lang tid på at sætte os ordentligt ind i sagen, som vi har fået fra rigsadvokaten, og vi er ikke i tvivl om, at det er den rigtige indstilling, der kommer fra rigsadvokaten, siger Matthias Tesfaye.

Såfremt man dømmes i henhold til paragraf 109, kan man risikere en fængselsstraf på op mod 12 år. Men ifølge Anklagemyndigheden kan Lars Findsen højst tilbringe tre år og 11 måneder bag tremmer, hvis han kendes skyldig.

Der er offentlighed. Men der er også en undtagelse for det

Justitsminister Mattias Tesfaye

Der lægges fra anklagemyndighedens side op til en straf, hvis Findsen altså dømmes, til op til fire år – altså ikke i den voldsomme ende, når det handler om de her ting. Kan en så forholdsvis lav straf overhovedet stå mål med den skade, sagen af nogle hævdes at have haft for Danmark?

- Da jeg i går skrev under på, at der skulle rejses tiltale, så skete det fordi, at jeg mener, at det er det rigtige. Jeg har fuld tillid til det arbejde, der er lavet af politiet, statsadvokaten i Viborg, Rigsadvokaten og af embedsmændene og Justitsministeriets departement, siger Mattias Tesfaye (S).

- Og jeg har også fuld tillid til, at domstolene er i stand til at håndtere sagen og træffe den rigtige afgørelse, tilføjer han.

Kan ikke forsvare sig offentligt

Det er uvist, hvad Lars Findsen helt konkret er anklaget for.

Derudover skriver Anklagemyndigheden, at de vil anmode om, at sagen føres for lukkede døre altså at hverken offentligheden og pressen har adgang til at høre de forklaringer, der kommer frem i retssalen.

Lars Findsen kan ikke forsvare sig offentligt. Er det i tråd med de vigtige principper om, at ingen må dømmes i hemmelighed i Danmark?

- Vi har en rigtig vigtig hovedregel i dansk retspleje, nemlig at der er offentlighed. Men der er også en undtagelse for det. Hvis det for eksempel handler om statens hemmeligheder, kan dommeren vælge at sige, at sagen skal føres for dobbelt lukkede døre. Det er ikke en afgørelse, som jeg skal træffe. Det er en afgørelse, som dommeren skal træffe, fortæller Matthias Tesfaye.

Hvis sagen føres bag dobbelt lukkede døre, har offentligheden og pressen heller ikke krav på at få sigtelsen i sagen at vide.

Sagen og håndteringen er "vanvittig"

Lækkerne af de klassificerede oplysninger skulle være sket tilbage i 2020, hvor Lars Findsen var blevet hjemsendt og fritaget fra tjeneste i en periode på 16-17 måneder.

Hjemsendelsen skete, da Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) luftede en formodning om lovbrud i FE.

Den hjemsendte chef nægter sig skyldig og mener, at sagen og dens håndtering er "vanvittig":

- Efter nu at have set det korte anklageskrift, som man har brugt syv måneder på, er der ingen grund til at korrigere mine tidligere udtalelser, siger Lars Findsen fredag i en udtalelse til Ritzau.