Krimi

33-årig idømt 14 års fængsel for landsforræderi

Anklagemyndighedens materiale i sagen var åbenbart så stærkt, at den 33-årige valgte at tilstå, siger tidligere drabschef Jens Møller.

33-årige Jacob el-Ali er ved byretten i København blevet idømt 14 års fængsel for at have arbejdet for terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

Han er også dømt for landsforræderi, fordi han tilsluttede sig terrororganisationen i en periode, hvor det blev betragtet som landsforræderi.

Det er første gang i dansk retshistorie, en dansk statsborger bliver dømt for at have tilsluttet sig IS.

Som den første er manden blevet dømt efter paragraf 101 i straffeloven, der handler om landsforræderi, og som kan give fængsel i op til 16 år og fængsel på livstid under "særligt skærpende omstændigheder".

- I denne her sag er der åbenbart fremlagt så meget materiale fra politiets side, at manden har valgt at tilstå, siger Jens Møller, tidligere drabschef ved Københavns Politi.

I tidligere sager har anklagemyndigheden ikke kunnet dokumentere deltagelse i kamphandlinger, og derfor er de alene blevet dømt for følgeparagraffer til paragraf 114 i straffeloven, der handler om terror.

Udrejste til Syrien i 2013

Den 33-årig tilstod første gang ved et indenretsligt forhør, og den tilståelse gentog han så ved et retsmøde i sagen.

- Vi ved ikke, hvad man fra myndighedernes side havde at skyde med, hvis ikke han havde tilstået, og på den måde er det her en lidt speciel sag, siger Jens Møller.

Jacob el-Ali udrejste til Syrien i 2013 – ifølge hans egen forklaring i byretten ved et tidligere retsmøde – for at kæmpe mod Assad. Det var ikke fordi, han ville tilslutte sig en terrororganisation.

Han havde set billeder fra landet og oprørernes kampe, som havde gjort et stort indtryk på ham. Han har erkendt, at han frem til 2017 kæmpede i Syrien.

Jacob el-Ali har også i retten indrømmet, at han forsøgte at hverve sin nevø Enes Ciftci til terrororganisation, hvilket kun mislykkedes, fordi politiet tog passet fra ham.

Fuldbyrdet terror - men ikke manddrab

Anklageren i sagen, Søren Harbo, havde ved et tidligere retsmøde i sagen krævet Jacob el-Ali idømt 16 års fængsel.

- Vi har at gøre med fuldbyrdet terror, ikke et forsøg. Men der er tale om våbenhåndtering, ikke manddrab, sagde Søren Harbo.

Derimod mente hans forsvarer, Mette Grith-Stage, kun, at el-Ali skulle idømmes mellem 10 og 12 års fængsel.

- Jeg er enig i, at det er vanvittig alvorligt, og at min klient skal have en alvorlig straf. Der er en blank erkendelse, men retten må vurdere omstændighederne omkring det, min klient har gjort, sagde Mette Grith-Stage.

Jacob el-Ali er den første, der bliver dømt for landsforræderi ved at have kæmpet for IS, men han er ikke den første, der bliver tiltalt for det.

I marts i år blev en 31-årig mand fra Aarhus tiltalt for at have tilsluttet sig IS og deltaget i kamphandlinger. Den 31-årige har siddet varetægtsfængslet siden han blev anholdt i november 2019. I den sag ventes der at falde dom til november.

- Han har også været aktiv på Youtube, og han er også tiltalt for nogle følgeparagraffer til paragraf 114, forklarer Jens Møller.

Men alene tiltalen for landsforræderi kan altså koste den 31-årige op til 16 års fængsel, og helt op til livstid, hvis retten i Aarhus mener, der er særligt skærpende omstændigheder.