Krimi

1200 beslaglagte vanvidsbiler - her er nogle af dem

Mere end to biler bliver beslaglagt hver dag som følge af vanvidsbilisme. Politiet opmagasinerer dem, til de kan sælges.

Et hemmeligt sted på Sjælland har politiet opmagasineret et større antal biler, der er beslaglagt som følge af vanvidsbilisme.

Ejerne af bilerne har mistet dem, siden en lovstramning gjorde det muligt for politiet at beslaglægge og efterfølgende sælge biler, der er benyttet til vanvidskørsel.

Ifølge Justitsministeriet har 1200 bilister nu mistet deres køretøj på dén baggrund, siden loven trådte i kraft for omtrent 17 måneder siden.

- Det er flere, end jeg havde troet, men det viser, der er behov for lovgivningen. Hvis man kører så fuldstændig vanvittigt steder, hvor der er cyklister og børn og andre trafikanter og dermed sætter menneskers liv i fare, så har det en betydning, at vi siger til folk: Nu stopper vi dig, nu tager vi din bil, og så må du gå hjem, siger justitsminister Mathias Tesfaye.

Hvad er en vanvidsbilist?

Justitsministeriet definerer en vanvidsbilist ved:

- Særlig hensynsløs kørsel

- Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel med over 100 km/t

- Kørsel med mindst 200 km/t uanset hastighedsgrænsen

- Spirituskørsel med en promille over 2,00.

Højesteret på vej

Politiet har muligheden uanset ejerforholdet af bilen, og til oktober skal Højesteret tage stilling til en sag, hvor en mand fik konfiskeret sin hustrus firmabil, som han førte med 103 kilometer i timen, hvor han måtte køre 50.

En fremgangsmåde, hvor en såkaldt "tredjemand" risikerer at miste bilen, hvilket leasingselskaberne tidligere har kritiseret.

Lovgivningen er implementeret og bliver brugt, men holder den også ifølge landets øverste domstol?

- Den dom afventer vi med spænding, siger Mathias Tesfaye med henvisning til, at leasingselskaberne efter hans mening har mulighed for at skrive ind deres kontrakter, at lejeren af bilen selv hæfter for køretøjets værdi, hvis det bliver konfiskeret som følge af vanvidskørsel.

Straf og konsekvens virker

Hos Københavns Politi har omtrent 100 bilister mistet bil og kørekort, og ifølge politidirektør Anne Tønnes viser tallene, at færre kører vanvidsbilisme i dag end for et år siden.

- Jeg tror, det er en kombination. Det er både de øgede straffe, men der er også en resolut handling, når du bliver taget. Vi fjerner din bil, og så får du samtidig en frakendelse af dit kørekort, siger Anne Tønnes.

Samtidig mener man hos Københavns Politi, at det også rammer de kriminelle banders statussymboler, når politiet kan beslaglægge deres store biler.

Selvom hovedparten af de beslaglagte biler bliver kørt af helt almindelige borgere - heraf flest mænd.

Beslaglagte biler

Her er nogle af de biler, der er beslaglagt som følge af den seneste lov om vanvidsbilisme.

Skoda Octavia

Skoda Octavia

Sigtede blev målt til en hastighed på mindst 146 kilometer i timen, hvor hastigheden ikke måtte være højere end 60 kilometer i timen.

Foto: Privatfoto

Audi RS 3 Sportsback 2,5 TFSI

Audi RS 3 Sportsback 2,5 TFSI

Sigtede blev målt til en hastighed på mindst 188 kilometer i timen, hvor hastigheden ikke måtte være højere end 90 kilometer i timen.

Foto: Privatfoto

Renault Traffic

Renault Traffic

Beslaglagt, efter føreren blev registreret med en promille på 2,09.

Foto: Privatfoto

Volvo V60 B4 Aut.

Volvo V60 B4 Aut.

Sigtede blev målt til en hastighed på mindst 103 kilometer i timen, hvor hastigheden ikke måtte være højere end 50 kilometer i timen.

Foto: Privatfoto

Honda Accord 2,0 Elegance Aut.

Honda Accord 2,0 Elegance Aut.

Beslaglagt med henblik på konfiskation. Stoppet fire gange uden førerret (kørselsforbud).

Foto: Privatfoto

Hyundai I20

Hyundai I20

Beslaglagt grundet vanvidskørsel i forbindelse med trafikuheld.

Foto: Privatfoto

Mercedes-Benz M1 - varebil

Mercedes-Benz M1 - varebil

Sigtede kørte bilen, selvom han var frakendt førerretten.

Foto: Privatfoto

Opel Astra

Opel Astra

Sigtede blev målt til en hastighed på mindst 133 kilometer i timen, hvor hastigheden ikke måtte være højere end 60 kilometer i timen.

Foto: Privatfoto

Audi A6

Audi A6

Beslaglagt, efter føreren blev registreret med en promille på 1,82.

Foto: Privatfoto

Toyota Corolla

Toyota Corolla

Sigtede blev målt til en hastighed på mindst 125 kilometer i timen, hvor hastigheden ikke måtte være højere end 60 kilometer i timen.

Foto: Privatfoto

Volkswagen Polo 1,0 TSI

Volkswagen Polo 1,0 TSI

Sigtede blev målt til en hastighed på mindst 138 kilometer i timen, hvor hastigheden ikke måtte være højere end 60 kilometer i timen.

Foto: Privatfoto