Politiet indleder efterforskning i fire år gammel forsvindingssag

Over fire år efter at en 44-årig mor til tre pludselig forsvandt uden en afsked eller forklaring, har politiet besluttet at efterforske sagen.

I april 2018 forlod den dengang 44-årige dagplejemor Elisa fra Aarhus pludselig sine tre børn, som på det tidspunkt var 10, 13 og 16 år gamle.

Forsvindingen skete, efter at Elisa havde mødt en ny mand via en netdatingprofil, og i løbet af tre uger var hun blevet gift, havde solgt sit hus og sin bil og sagt sit job op.

Siden har børnene ikke set hende, og de og deres far, Elisas eksmand Michael Madsen, er dybt bekymrede for, om Elisa udsættes for noget kriminelt og er frarøvet sin egen fri vilje.

- Den ene gang, vi har haft Elisa i telefonen, var det tydeligt, at der stod én bag hende og dikterede, hvad hun skulle sige. Hun lød meget presset. Vi har også fundet rudekuverter på hendes gamle adresse med store pengebeløb, der var sendt til inkasso. Så meget tyder på, at noget er helt galt, siger Michael Madsen til TV 2.

Familien har gang på gang tilkendegivet deres bekymring over for politiet, som dog hidtil har afvist at foretage sig noget i sagen. Tværtimod har alle familiemedlemmer over 18 år, bortset fra eksmanden, fået en personlig "formaning" fra politiet om, at de ikke må forsøge at kontakte Elisa.

Men nu – over fire år efter forsvindingen – har Syd- og Sønderjyllands Politi besluttet at indlede en efterforskning.

Ifølge politiet sker dette på grund af en ny henvendelse fra anmelder (Elisas familie, red.), og det faktum, at en nyligt indført straffelovsbestemmelse om psykisk vold har givet politiet mulighed for at styrke indsatsen over for forbrydelser i nære relationer.

Lovgivning om psykisk vold

1. april 2019 trådte straffelovens §243 i kraft. Den er ny og kriminaliserer psykisk vold:

”Den, som tilhører eller er nært knyttet til en andens husstand eller tidligere har haft en sådan tilknytning til husstanden, og som gentagne gange over en periode udsætter den anden for groft nedværdigende, forulempende eller krænkende adfærd, der er egnet til utilbørligt at styre den anden, straffes for psykisk vold med bøde eller fængsel indtil 3 år”.

Syd- og Sønderjyllands Politi bekræfter således over for TV 2, at et specialiseret team har igangsat en efterforskning af sagen. Men derudover ønsker man ikke at kommentere sagen af hensyn til efterforskningen.

Mandag var Elisas børn, den nu 14-årige Maria, 17-årige Mikkel og 20-årige Emilie, samt eksmanden Michael Madsen indkaldt til de første afhøringer i sagen.

Bekymring er vokset gennem årene

Omstændighederne omkring Elisas forsvinden har været ekstra kompliceret af, at hendes nye mand er tidligere kriminel og har gennemgået et exitforløb. Derfor har parret måttet leve under jorden på hemmelig adresse.

De ved ikke, om de skal elske eller hade deres mor

Michael Madsen, eksmand til forsvundne Elisa

Men ifølge Michael Madsen burde dette ikke hindre Elisa i at opretholde kontakten til sine børn. Eller at mødes med dem bare én enkelt gang for at give dem den afslutning, som de har så hårdt brug for.

- Lige nu går børnene jo og er meget bekymrede, og de ved ikke, om de skal elske eller hade deres mor. Det eneste, der kan hjælpe dem, er at mødes ansigt til ansigt med hende og få forklaringen fra hende selv. Det skylder hun dem, siger Michael Madsen.

Men hidtil har det ikke været muligt at få overtalt Elisa til et sådant møde ifølge eksmanden. Og det har kun gjort bekymringen hos familien tiltagende større gennem årene.

- Man går ikke fra at være en fantastisk hønemor, der elsker sine børn over alt på jorden til pludselig på tre uger at beslutte at forlade sine børn og så være ligeglad. Det kan man ikke. Nu har jeg trods alt været sammen med Elisa i rigtig mange år, og sådan var hun ikke, siger Michael Madsen.

Senest har politiets konfliktråd forsøgt at facilitere et møde mellem Elisa og hendes børn. Så de kunne tale sammen under ordnede rammer.

Umiddelbart var Elisa interesseret i at deltage, lød meldingen fra parret. Men hun ville ikke møde personligt op. Det skulle foregå via Skype og uden billede.

Det betød, at politiet ifølge Michael Madsen måtte aflyse mødet, fordi betingelsen for at holde et konfliktrådsmøde er, at parterne skal være fysisk til stede.

Håbet er vendt tilbage

Nu hvor politiet har påbegyndt en egentlig efterforskning af forsvindingssagen, føler Michael Madsen, at håbet er ved at vende tilbage efter snart fire et halvt års uvished og afmagt.

Som sunket i jorden

  • Se første og anden del af 'Som sunket i jorden' om Elisas forsvinden på TV 2 PLAY.
  • Har du en sag, som TV 2 bør kigge på, kan du skrive til tv-holdet bag 'Som sunket i jorden' på us@doceye.dk

- Det har været en lang og sej kamp at få politiet til at tage sagen alvorligt. De har været alt andet end hjælpsomme igennem forløbet. Men nu er der kommet en ny mand på sagen, og jeg har tiltro til, at der bliver gjort et ordentligt stykke politiarbejde, lyder det fra Elisas eksmand.

Det, der har fået Michael Madsen til stædigt at fortsætte kampen for at råbe politiet op, er først og fremmest, at han kan mærke, hvor hårdt det tager på børnene at skulle undvære deres mor.

- Jeg håber bare, at Elisa bliver normal igen, så hun kan mødes med ungerne og give dem det svar, de har brug for. Men også at hun selv får hjælp, hvis hun i virkeligheden er et gidsel i alt det her, siger han.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra Elisa og hendes nye mand. I 2021 meddelte de via deres daværende advokat, at Elisa har det godt og frivilligt har fravalgt kontakten til sine tre børn og familien.

Se 'Som sunket i jorden de nye spor' lige nu på TV 2 PLAY eller torsdag klokken 20.40 på TV 2