Forsvunden mor har kontaktet sin familie, men ikke med beskeden, de ønskede
Sidste år stod tre børn frem på tv med en bøn til deres mor om at give lyd fra sig. Moren har siden ringet – men ikke for at genforenes. Tværtimod.
Det var tre meget ulykkelige børn, som i januar 2021 medvirkede i TV 2-programmet ’Som sunket i jorden’.
Dengang havde de ikke set deres mor, 44-årige Elisa, siden foråret 2018, hvor hun pludselig forlod dem uden en afsked eller forklaring. De håbede, at de ved at række ud efter moren på tv kunne få hende til at kontakte dem.
Umiddelbart efter at programmet var blevet vist, fik børnene deres ønske opfyldt. Men det blev slet ikke på den måde, som de havde håbet.
Elisa ringede nemlig pludselig til sønnen Mikkels mobiltelefon. Ikke for at sige, at hun savnede ham og hans søskende eller for at foreslå et møde. Men derimod for at give en skideballe.
- Få fat i Emilie og sig, at hun skal få fjernet de opslag lige med det samme, lød det blandt andet fra en oprevet Elisa i samtalen, som det lykkedes børnene at optage det meste af.
I programmet ’Som sunket i jorden – de nye spor’ afspiller familien noget af samtalen for værten Kristian Beck, der besøger dem i hjemmet i Aarhus.
De ”opslag”, som Elisa henviser til i telefonsamtalen, er et par billeder af hende selv og hendes nye mand, som hendes ældste datter, Emilie, havde lagt op på Facebook sammen med en tekst om, at hun savnede sin mor og ønskede, at hun kom hjem.
Lød meget presset
Facebook-opslagene udgjorde ifølge Elisa en decideret sikkerhedsrisiko for hende og manden, som siden 2018 har levet under jorden. Det skyldes, at han er tidligere kriminel og har gennemgået et exitforløb.
- Jeg har altså politianmeldt det her, fordi det går ud over vores sikkerhed. Jeg har mistet mit arbejde, og min lejlighed er blevet smadret. Det ender ikke godt det her, sagde Elisa med rystende stemme i telefonsamtalen med sin søn, Mikkel.
Ifølge børnene lyder deres mor meget presset. Der er lange pauser i samtalen, hvor de kan høre hvisken i baggrunden. Formentlig fra hendes mand, som blander sig i, hvad hun skal sige.
Både de tre børn og deres far, Michael Madsen, som blev skilt fra Elisa i 2017, har svært ved at genkende den Elisa, som de kendte tidligere, når de lytter til optagelsen.
- Hun elskede jo sine børn over alt på jorden. De var hendes ét og alt, og hun var der altid for dem. Hun var også en meget populær dagplejemor. Så hvorfor hun fra den ene dag til den anden skulle forlade det hele, det giver jo ingen mening, lyder det fra Michael Madsen.
De frygter, at Elisa mod sin vilje holdes adskilt fra børnene og den øvrige familie. For umiddelbart burde det ifølge Michael Madsen ikke kompromittere hverken hendes eller hendes nye mands sikkerhed, at hun taler i telefon med sine børn eller vælger at mødes med dem et aftalt sted.
Og det er netop dét, børnene har brug for: At mødes ansigt til ansigt med deres mor og få hendes forklaring på, hvorfor hun pludselig ikke ville se dem længere og valgte dem helt fra i sit liv.
Datter fik formaning af politiet
Udover at Elisas tre børn har været hårdt ramt af at skulle undvære deres mor, har familien også følt sig dårligt behandlet af myndighederne. Nu igennem snart fire et halvt år.
Blandt andet mener Michael Madsen, at politiet har handlet helt forkert, når de eksempelvis har besluttet at give både datteren Emilie, hendes to kusiner samt Elisas to søstre og deres mænd en såkaldt formaning, hvilket er en slags tilhold, bare i en mildere form.
Den konkrete årsag var de nævnte Facebook-opslag, som den dengang 19-årige Emilie i januar 2021 lagde op på sin profil.
- Emilie blev ringet op af en politimand, som beordrede hende til at fjerne Facebook-opslagene. Det var voldsomt for hende. Hun sad og græd, da jeg kom hjem fra arbejde, siger Michael Madsen til TV 2 og fortsætter:
- Det kan ikke passe, at hensynet til en ekskriminel skal stå over hensynet til tre børn, som i virkeligheden er ofre i den her sammenhæng.
Ifølge Michael Madsen er det desuden helt absurd, at politiet vælger at udstikke formaninger til alle familiemedlemmer over 18 år, bortset fra ham selv, når ingen af dem aner, hvor i landet Elisa og hendes mand opholder sig og derfor ikke kan opsøge dem.
Efter Michael Madsens mening har politiet ikke alene handlet hensynsløst, men også begået flere fejl undervejs i forløbet. Eksempelvis ved at give ordre til, at Facebook-opslagene skulle fjernes.
Ifølge lovgivningen skal den slags nemlig foregå via Datatilsynet, som er den eneste myndighed, der kan beordre den slags. Af samme grund ligger opslagene stadig på Facebook.
Juraprofessor: - Voldsomt med formaninger til hel familie
Juraprofessor Eva Smith fra Københavns Universitet mener, at politiets ageren i forbindelse med udstedelsen af en række formaninger virker mærkværdig.
- Jeg har aldrig hørt om sådan noget før. Men jeg ved jo heller ikke alt om, hvad politiet går og gør. Jeg synes bare, at det lyder voldsomt, at man giver formaninger til hele familien, siger Eva Smith.
Københavns Politi, som udstedte de mange formaninger til familien, kan af hensyn til deres tavshedspligt ikke kommentere den konkrete sag, men kommer med følgende skriftlige svar:
- Helt generelt er en formaning en advarsel, der kan gives i sager, hvor der er anmeldelse om uønsket kontakt, men det afhænger selvsagt af en juridisk vurdering af den enkelte sag, om der skal gives et tilhold eller et afslag, eventuelt med en formaning, lyder det fra politiet.
Den seneste udvikling i Elisa-sagen er, at Syd- og Sønderjyllands Politi netop har besluttet at indlede en efterforskning på baggrund af den nye lovparagraf om psykisk vold fra 2019.
Det har ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra Elisa og hendes nye mand. I 2021 meddelte de via deres daværende advokat, at Elisa har det godt og frivilligt har fravalgt kontakten til sine tre børn og familien.
Se 'Som sunket i jorden - de nye spor' lige nu på TV 2 PLAY – eller torsdag klokken 20.40 på TV 2