15 af de tiltalte skal i fængsel mellem to og syv år, mens en enkelt slap med 40 dage. Den sidste blev frifundet.
Og selvom sagen – der også kastede bøder for flere hundreder millioner kroner af sig samt konfiskering af luksusbiler, ure og kontanter – har taget fem år og kostet mange ressourcer, er det en glad justitsminister, der kommenterer på dagens domme.
- Det, der sker i dag, er, at vi får sendt det meget tydelige signal, at det ikke kan betale sig at begå den her type kriminalitet, siger Mattias Tesfaye (S).
Han medgiver, at en så omkostningstung sag som denne kan betyde, at der mangler ressourcer til øvrige straffesager. Men han understreger vigtigheden i, at man forfølger mennesker som dem, der i dag fik besked om, at de skal flere år i fængsel.
- Det er ekstreme mængder ressourcer, vi bruger på det. Men vi bliver nødt til også at forfølge de mennesker, der måske er dygtige ved et skrivebord til at flytte penge mellem selskaber. De er altså også kriminelle. De skal også straffes. Det er ikke kun dem, der står nede på gadehjørnet og sælger hash, siger han.
Sprænger alle rammer
Helt fra begyndelsen sprængte sagen alle rammer. I oktober 2017 ransagede politiet 39 adresser, 18 personer blev anholdt og 11 varetægtsfængslet efter et daglangt grundlovsforhør. De fleste kom fra et dansk-pakistansk miljø omkring hovedstaden, og flere er tilknyttet én familie, der er kendt som toneangivende, særdeles velhavende og ledet af sagens hovedtiltalte, der nogle steder omtales som 'Kongen'.
Oprindeligt var sagen planlagt til mindst 77 retsdage, og allerede i den form var den længere end alle andre sager i årene forinden. Herefter udviklede sagen sig, der blev tilført flere sagsakter og yderligere efterforskning – og endte med den dobbelte varighed.
Selve retssagen er afviklet over mere end tre et halvt år. 153 retsmøder er afholdt foruden fem om de indledende varetægtsfængslinger. Alene dommerne og domsmændenes votering og udarbejdelsen af dommen har taget mere end et halvt år.
Med fængselsstraffe på op til syv år tangerer 'Operation Greed' nogle af de mest omtalte danske svindelsager. Du kan få et overblik over nogle af dem her:
Danske storsvindlere
Lars Nørholt - Hesalight
Lars Nørholt. Foto: PR
Lars Nørholt blev i december 2020 idømt syv års ubetinget fængsel samt en bøde på 15 millioner kroner.
Hesalight-direktøren blev dømt for at have bedraget pensionskasserne Pensam og Pension Danmark samt andre for 562 millioner kroner.
Hesalight blev stiftet i 2009 og slog sig op på løsninger med LED-belysning, hvor kunderne først skulle betale for lamperne, efterhånden som de gav besparelser på elregningen.
Stein Bagger blev i 2009 idømt syv års ubetinget fængsel.
Han blev dømt for i sin rolle som direktør i firmaet IT Factory at have udført bedrageri og dokumentfalsk af særlig grov karakter for op mod 500 millioner kroner.
Sagen fik enorm omtale i de danske medier, da Stein Bagger flygtede til USA, efter at virksomheden gik konkurs.
IT Factory var én af de hurtigstvoksende danske virksomheder i årene op til finanskrisen. Men i slutningen af 2008 kollapsede det hele, da det kom frem, at selskabets vækst var bygget op omkring en leasingkarrusel, Stein Bagger stod bag.
Afsløringerne fik Stein Bagger til at forsvinde under en forretningsrejse til Dubai, og senere meldte han sig selv på en politistation i amerikanske Los Angeles.
Britta Nielsen blev i februar 2020 idømt seks år og seks måneders fængsel i en opsigtsvækkende sag om svindel med offentlige midler.
Britta Nielsen overførte i alt 117 millioner kroner fra den såkaldte satspulje til sin egen konto. Pengene skulle oprindeligt være brugt til særligt udsatte. Svindlen blev begået i perioden 1993-2018.
Ligesom Stein Bagger-sagen fik Britta Nielsens svindel massiv omtale i de danske medier. Hendes sag involverede også en flugt. Hun blev anholdt i en lejlighed i Sydafrika.
Britta Nielsens børn blev efterfølgende dømt for deres rolle i sagen.
Kurt Thorsen uden for retten i Grindsted tirsdag 02.12.03. Foto: Ernst Van Norde / Scanpix Danmark
Erhvervsmanden Kurt Thorsen blev i 2000 idømt seks års fængsel i en sag om groft bedrageri og falskneri.
I 1999 blev administrerende direktør i PFA Byg, Rasmus Trads, og Kurt Thorsen afsløret i at have forfalsket PFA-direktør Andre Lublins underskrifter på økonomiske garantier for 3,6 milliarder kroner til Thorsen-ejede selskaber.
Trads og Thorsen havde begået deres svindel med henblik på at bygge luksuslejligheder i Tuborg Havn og en ferieby i Spanien. Retssagen mod de to blev fulgt tæt i medierne og endte med en fængselsstraf til Kurt Thorsen på seks år, mens Rasmus Trads blev idømt fire års fængsel.
Steen Gude - ejendomsspekulant
Steen Gude Foto: Scanpix
I 2012 blev Steen Gude idømt 6 års fængsel for bedrageri, skattesnyd og skyldnersvig i forbindelse med konkursen i Stones Invest i 2008.
Steen Gude havde bedraget samarbejdspartnere og kreditorer ved at trække værdier ud af sine selskaber, da han indså, at det ikke var muligt at undgå en konkurs.
Udover dommen på 6 års fængsel blev han frataget retten til at drive virksomhed i en årrække. Steen Gude blev desuden dømt til at betale en bøde på 18,5 millioner kroner.