Tidligere journalist på Ekstra Bladet tiltalt for overgreb på børn
Da journalistens egne børn indgår som ofre i sagskomplekset, er det ikke muligt at skrive journalistens navn af hensyn til ofrene.
Navneforbuddet mod den 47-årige mand, der er centrum i en omfattende sag om misbrug og overgreb af børn, er ophævet.
Østre Landsret har afsagt kendelsen, og dermed kan det nu fortælles, at den tiltalte mand tidligere var journalist på Ekstra Bladet.
Manden var i alt ansat på avisen i seks år fra 2015 til 2021, oplyser Ekstra Bladet i deres egen dækning af sagen.
Anklageskriftet fylder 25 A4-sider, og i sagen indgår mindst 40 børn i alderen 3 til 14 år, som skal have været ofre for blufærdighedskrænkelse eller andre overgreb.
Da journalistens egne børn indgår som ofre i sagskomplekset, er det ikke muligt at skrive journalistens navn af hensyn til ofrene.
Ifølge Østre Landsret skal identiteten på de forurettede børn til tiltalte beskyttes ud fra retsplejelovens paragraf 1017 stykke b. Dette bekræfter anklagemyndigheden over for TV 2.
Nægter at have krænket sine børn
9. august begyndte nævningesagen i Retten i Roskilde mod den 47-årige mand.
På pressens anmodning blev navneforbuddet i første omgang ophævet i byretten. Men den tiltalte mand og hans forsvarer valgte at kære afgørelsen til landsretten, som efter en uge er kommet frem til sin afgørelse, der altså stadfæster byrettens dom.
Den tidligere journalist på Ekstra Bladet er blandt andet tiltalt for talrige krænkelser mod børn i sit eget hjem samt blufærdighedskrænkelse.
Manden har tidligere erkendt at være i besiddelse af 13.087 billeder og 1125 filmsekvenser med krænkende materiale af forskellig grovhed. Men han har nægtet andre tiltalepunkter, blandt andet at han skulle have krænket sine egne børn.
Bortvist fra Ekstra Bladet
I marts 2021 blev hans kone bekendt med, hvad der gennem en årrække var foregået i hjemmet.
Amerikanske pædofilijægere havde opdaget den danske mands færden på internettet og fik sporet ham til Danmark.
Konen blev kontaktet på Messenger, og her blev det dokumenteret, at hendes mand havde været i kontakt med mindreårige piger via nettet.
Konen meldte ham efterfølgende til politiet, som i april 2021 slog til mod den nu 47-årige journalist. Han blev anholdt og varetægtsfængslet, og på daværende tidspunkt var han ansat på Ekstra Bladet.
I januar 2021 fik Ekstra Bladet en henvendelse fra politiet, da de mistænkte den tiltalte journalist for at have begået alvorlige forbrydelser. Det blev dog på dette tidspunkt ikke oplyst, hvad mistanken konkret omhandlede.
Den ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet, Knud Brix, forklarer i avisens egen dækning, at den 47-årige mand blev suspenderet fra sit job i april 2021. Det skete, da avisen blev bekendt med karakteren af journalistens påståede forbrydelser.
Et halvt år senere, i oktober 2021, blev manden bortvist fra mediet.
Ekstra Bladet ført bag lyset
TV 2 har talt med Knud Brix, som kalder det en "utroligt tragisk sag".
Hvad tænker du om, at den tiltalte har været ansat på Ekstra Bladet?
- Han har tydeligvis levet et dobbeltliv, og både hans nærmeste og Ekstra Bladet er blevet ført bag lyset, siger den ansvarshavende chefredaktør.
Knud Brix overtog jobbet som øverst ansvarlig på avisen i begyndelsen af april 2022, hvor Henrik Qvortrup stoppede med øjeblikkelig virkning.
Ifølge Knud Brix kom det som et chok for den daværende ledelse, da den blev bekendt med politiets mistanke mod Ekstra Bladets journalist.
- Der var ingen som helst mistanke mod manden, forklarer Knud Brix.
Skjuler intet
Har Ekstra Bladets image lidt skade med denne sag?
- Det er svært at sige. Nogle vil måske bare se overskriften og kæde Ekstra Bladet sammen med pædofili. En sag som denne er svær at forsvare sig mod, siger Knud Brix.
Samtidig pointerer han, at Ekstra Bladet intet har at skjule i sagen mod den tidligere ansatte.
Avisen har valgt at dække den pågældende sag præcis som andre kriminalsager, lyder det fra chefredaktøren. Han forklarer, at Ekstra Bladet valgte at kære navneforbuddet, da man ønskede at skrive om sagen, og at der var tale om en af avisens medarbejdere.
Den 47-årige journalists samlede produktion er blevet gennemgået for at tjekke op på, om han har misbrugt sin stilling.
- Der er ikke noget, som tyder på, at dette er tilfældet, forklarer Knud Brix.
Hvad tænker medarbejderne om sagen, og hvordan har I hjulpet dem videre?
- Det er en superulykkelig sag. Det har været en chokerende oplevelse for medarbejdere og kollegaer, at de har levet sammen med en kollega, der har lavet et dobbeltliv, siger Knud Brix.
Ifølge chefredaktøren har Ekstra Bladet forsøgt at tage sig så godt som muligt af de ansatte, som har været påvirket af sagen blandt andet via psykologhjælp, lyder det.
Retten i Roskilde, hvor sagen kører, har afsat 23 dage til det omfattende sagskompleks mod den tidligere journalist på Ekstra Bladet.
Det forventes, at der falder dom i slutningen af september, muligvis til oktober.