Krimi

TV 2 erfarer: Bilist sigtet for terrorforsøg efter voldsom kørsel i gågade

Flere fodgængere måtte springe til side, da en bilist kørte hasarderet i Frederiksgade i Aarhus.

En 33-årig mand, der 18. juli kørte en Mercedes i høj fart ned ad gågaden Frederiksgade i Aarhus, er sigtet for terrorforsøg, erfarer TV 2.

Det er den såkaldte terrorparagraf, paragraf 114, der er i spil.

Manden blev fremstillet i grundlovsforhør dagen efter episoden, og efter anmodningen fra anklageren skete det bag dobbelt lukkede døre. Det betyder, at journalister ikke må være til stede i retslokalet, og derfor har oplysningerne om sagen og sigtelserne været sparsomme.

Terrorparagraffen

Den danske straffelovs paragraf 114, populært kaldet terrorparagraffen eller terrorismeparagraffen, definerer terrorisme i den danske lovgivnings forstand og skærper strafferammen for en række lovovertrædelser, hvis de vurderes at være begået med et terroristisk motiv –  for eksempel med henblik på at skræmme en befolkning i alvorlig grad.

I sådanne tilfælde er strafferammen op til livsvarigt fængsel.

Taget med store knive i sidelommen

Østjyllands Politi modtog en anmeldelse kort før midnat 18. juli, fordi en sølvgrå Mercedes B-klasse kørte med meget høj fart i retning af flere grupper af mennesker, der måtte springe til side.

I døgnrapporten beskriver politiet, at bilen kørte forbi en afspærring for enden af Frederiksgade, rundt på fortovet og derefter med høj fart ad busgaden mod nord.

Lyn-analyse

Når politiet rejser sigtelse efter terrorparragraffen - Straffelovens paragraf 114 - handler det om forsæt. Altså det, der ifølge politiet, var hensigten med den sigtedes handlinger. Politiet mener på bagggrund af efterforskningen at kunne fremlægge beviser i det kommende grundlovsforhør, der skal kunne overbevise en dommer om, at der er begrundet mistanke om, at hensigten for eksempel var at "skræmme en befolkning i alvorlig grad", som det står formuleret i paragraf 114. 

Knap to timer senere, klokken 01.53, fik politiet kontakt til bilisten, der havde tilkaldt vejhjælp i Herskind vest for Aarhus, fordi han havde kørt bilens dæk og fælge i stykker. Betjentene bemærkede, ifølge TV 2 ØSTJYLLAND, at manden havde to store knive i sidelommen ved førersædet samt en mindre kniv i sin jakkelomme.

Manden blev på den baggrund i første omgang sigtet for flere overtrædelser af knivloven.

Dagen efter, 19. juli, blev den 33-årige fremstillet i Retten i Aarhus sigtet for på hensynsløs vis at have forvoldt nærliggende fare for andres liv eller førlighed ved hasarderet kørsel.

Vidne kalder oplevelsen "voldsom"

Ifølge et vidne, som Ekstra Bladet har talt med, var der tale om en voldsom og chokerende oplevelse, hvor han og flere venner måtte springe væk for ikke at blive ramt.

TV 2 har været i kontakt med den 33-åriges forsvarer, Torben Dyring Kledal, der ikke har nogen kommentarer.

Men til Ekstra Bladet siger han:

- Min klient nægter sig skyldig.

Betonklodser og blomsterkrukker "kunne tyde" på terrorforsøg

Fire dage efter episoden blev der opstillet betonklodser og blomsterkummer i enden af Frederiksgade.

Politiet ville i første omgang hverken be- eller afkræfte over for TV 2 ØSTJYLLAND, at tilføjelsen til gaden havde en sammenhæng med den hurtige Mercedes.

Men ifølge Jens Møller, der er tidligere vicepolitiinspektør og drabschef i Københavns Politi, kunne der være en kobling mellem de to ting.

- Der er fortilfælde med sager fra Nice, Berlin og Stockholm, hvor terror er sket med køretøjer. Og de nye betonklodser kunne tyde på, at det er det, der har været forsøgt på her, lød det fra ham til TV2 ØSTJYLLAND.

Senere kaldte chefpolitiinspektør Klaus Arboe dog i et skriftligt svar til TV2 ØSTJYLLAND betonklodserne "hastighedsdæmpende foranstaltninger" og oplyste, at de var sat op efter dialog med Aarhus Kommune.

Det næste retsmøde finder sted på tirsdag 16. august i Aarhus.

TV 2 har uden held forsøgt at få en kommentar fra anklager Maria Buus Sørensen.