Dansk journalist var ledende figur i internationalt pædofilinetværk: - Jeg var en konge

Manden har erkendt sin skyld, men mener, at han hjalp de mindreårige piger, da han oprettede netværket.

Inden anholdelsen af en 47-årig dansk journalist, der er tiltalt for hundredvis af krænkelser mod børn, havde politiet modtaget en række anmeldelser om en dansk mand, der medvirkede til krænkelser af børn i flere lande.

Det forklarede anklageren Lise Frandsen på det indledende retsmøde tirsdag i Retten i Roskilde.

Navneforbuddet mod manden er ophævet af byretten, men indtil landsretten har taget stilling til hans egen protest, mod at hans navn kommer frem, kan TV 2 ikke komme nærmere hans person.

Den første anmeldelse blev sendt gennem en internationalt såkaldt cyber-tipline, hvor amerikanske pædofilijagere advarede om, at en ledende figur i netværket pralede af at kunne kontrollere og foretage optagelser af børn helt ned til otteårsalderen.

Flere profiler på forskellige sociale medier førte sammen med et arbejdstelefonnummer til den danske 47-årige mand, der nu står tiltalt i Retten i Roskilde i en omfattende sag om krænkelser og overgreb mod børn.

Ledende rolle i netværk

På retssagens første dag spurgte anklager Lise Frandsen ind til oplysningerne om, at den tiltalte skulle have haft en ledende rolle i netværket.

Og netop det erkendte han tirsdag i Roskilde, da han tilstod, at han med hundredvis af andre havde et netværk, hvor man på internetfora sammen så på mindreårige udfører seksuelle handlinger på sig selv på direkte video.

- Jeg gik sammen med nogle andre, også nogle piger, hvor vi lavede gruppen. Her var der garanti for, at man ikke blev optaget, så det blev ikke spredt alle mulige vegne, siger han om netværket.

Han mener, at pigerne, der optrådte på de seksuelle videoer, var taknemlige for gruppens påståede indsats for at beskytte dem fra andre, der havde værre intentioner.

- Det var en symbiose jo. Pigerne havde behov for at gå live. De fik at vide: "Ih, hvor er I smukke". Du kunne ikke få dem til at stoppe med det. Det var umuligt, forklarede den tiltalte 47-årige, der er tiltalt for ar sende meget specifikke instruktioner og kommentarer til pigerne om det, han ville have dem til at gøre ved sig selv.

Handlinger, der ifølge anklagemyndigheden bør karakteriseres som blufærdighedskrænkelse, da der på nuværende tidspunkt ikke findes en såkaldt groomingparagraf eller en alvorligere bestemmelse i Straffeloven, når de forurettede børn befandt sig i et rum uden voksne.

Nægter at have krænket egne børn

Manden er desuden tiltalt for at være i besiddelse af mere end 20.000 filer med både billeder og video, der viser forskellige karakterer af seksuelle overgreb mod børn mellem 3 og 14 år. Han er også tiltalt for at have krænket sine egne børn samt seks tilfælde af voldtægt uden samleje mod andre børn.

Da anklager Lise Frandsen under tirsdagens retsmøde sagde, at hun ville afspille en video for nævningene, som manden har optaget i sit eget hjem, vendte han blikket mod skærmen, hvor den blev vist.

Man kunne høre manden sige sin egen datters navn på videoen, og han kiggede kortvarigt væk fra skærmen, inden han hældte vand i et glas og vendte øjnene mod skærmen igen.

Han holdt dog fast på, at videoerne af hans egne børn ikke har nogen seksuel karakter. Hans egne børn var bare med, når han filmede deres venner eller andre børn.

- Det er et tilfælde, at de er med på de videoer. Jeg har ikke gjort noget for at undgå, at de er med på dem, men jeg har ingen interesse i at se mine egne børn uden tøj på. Sådan har det altid været, siger han.

Han erkendte dog, at han både har set videoer på internettet og været leder af det pædofile netværk, ligesom han også har filmet sine børns venner og naboernes børn nøgne.

Men detaljerne i anklageskriftet var han ikke meget for:

- Det har jeg det lidt skidt med.

Så sexshows med mindreårige

Foruden at være i besiddelse af ulovligt materiale af seksuel karakter med mindreårige er journalisten desuden tiltalt for at have videresendt film og billeder af mindreårige til andre mindreårige – men han mener ikke, at det har været for at krænke.

- Jeg synes, at det er vigtigt, at der kommer en forklaring på det, sagde han.

En af forklaringerne gik på, at han havde været tilskuer til et online seksuelt show, som han havde set sammen med en 14-årig pige. Ifølge den anklagede journalist så han live-indholdet med det seksuelle indhold, så han efterfølgende kunne få den 14-årige pige til at tage en alvorssnak med pigen på videoen.

- Jeg sagde: "Se, hun er ikke en dag over 14 år gammel, tag lige en snak med hende", lød det fra den tiltalte.

Han forklarede også, at der i det netværk, han var leder for, var flere mindreårige med – ifølge ham frivilligt.

- Det var alle aldre. Også unge, sagde han.

- Piger helt ned til ti år? spurgte anklageren tilbage.

- Jeg tror ikke, at der var nogen på 10 år. 12, 13 måske.

”Jeg var en konge”

I det 25 sider lange anklageskrift er nogle af tiltalepunkterne om blufærdighedskrænkelse baseret på anklager om grooming.

Det baserer anklagemyndigheden blandt andet på, at manden har fået tilsendt en masse seksuelt materiale fra de unge piger, der var i hans netværk på internettet.

Som han ifølge anklageskriftet meget specifikt bad om at få tilsendt med specifikke instrukser om, hvad de mindreårige piger skulle gøre.

Han benægter dog selv, at han har været medskyldig i, at pigerne sendte den slags film og billeder til ham.

- Jeg har været sådan en konge i det community. Det har jeg nydt at være, og der har jeg også fået tilsendt ting, fordi der var nogle, der ville imponere mig, sagde han, inden han direkte afviste anklagerens tolkning af situationen:

- Du siger grooming, men jeg har svært ved at se, hvad det har med grooming at gøre. De var allerede sådan, da jeg mødte dem fra begyndelsen. Da jeg mødte dem, var det seksuelt, og så blev det helt venskabeligt med tiden.

Han vedkendte dog, at han godt var klar over, at det, han foretog sig, var ulovligt. Dog ikke ulovligt i den grad, som han er tiltalt for.

- Jeg er ikke uskyldig, jeg er kæmpe skyldig, men jeg har prøvet at være opmærksom på ikke at overskride andres grænser, sagde han i Retten i Roskilde.

I løbet af sagen skal flere videoafhøringer af de forurettede børn afspilles, ligesom dommere og nævninger skal præsenteres for væsentlige dele af sagens materiale.

Meget vil finde sted bag lukkede døre – altså uden at presse og offentlighed er til stede.

Det forventes, at der afsiges dom i slutningen af september, muligvis til oktober.