Dansk journalist fældet af amerikanske pædofiljagere - filmede videoer til "egne behov"

Han er tiltalt for at krænke mindst 40 børn på forskellig måder, herunder optage film og billeder af sine egne. Det sidste afviser han på kraftigste.

Med en retsbetjent i lyseblå skjorte på hver side trådte den pædofilitiltalte journalist ind i den store nævningesal i Retten i Roskilde.

Han gav sin advokat hånden med et smil, og som det første bad han om et glas vand, inden han satte sig på anklagebænken.

Hans øjne afsøgte straks rummet for genkendte ansigter, men ud over talrige journalister sad der kun fem tilhørere. Tre af dem viste tydeligt ubehag ved hans blotte tilstedeværelse, de to andre hilste.

Den 47-årige mand, der er journalist på et større dansk medie, sidder blandt andet tiltalt for talrige krænkelser og overgreb i hans eget hjem på mindreårige helt ned til treårs alderen. Han er beskyttet af navneforbud, hvorfor TV 2 ikke kan komme hans person nærmere.

Journalisten blev anholdt, efter at amerikanske pædofilijagere opdagede hans færden på internettet og herefter sporede ham til Danmark.

Afviser at have krænket egne børn

Det 25 sider lange anklageskrift omhandler blandt andet 6 tilfælde af voldtægt, 167 tilfælde af blufærdighedskrænkelse mod både små piger og drenge samt en række fysiske og digitale overgreb.

Det indledende retsmøde var ti minutter forsinket, og tiden brugte den tiltalte på at nærstudere lokalets loftlamper og hvide vægge, før han vendte blikket mod pressepladserne.

Et øjeblik betragtede han sine tidligere kollegaer, mens han med rynket pande sendte et skævt smil til de tilstedeværende journalister, der ikke smilte tilbage.

Ifølge anklageskriftet filmede han i fire eller seks tilfælde børn, mens han befølte deres kønsdele – alt imens børnene sov i hans hjem. Overgreb, som anklagemyndigheden på grund af børnenes alder og krænkelsernes karakter betegner som voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje.

Anklageskriftet beskriver, hvordan han ifølge anklagemyndighedens opfattelse i 39 tilfælde har optaget krænkende film og billeder af sine egne børn. Men det afviste han kraftigt. Det var ikke hensigten, at de var med på billederne, fordi han optog andre børn, forklarede han.

- Jeg mener ikke, at jeg har forsæt til at krænke mine egne børn. Alt det her med at tage billeder af børns kønsdele, det kan jeg ikke forbinde med mine egne børn. Det kan jeg forbinde med andre børn, men ikke mine egne, sagde manden.

Kendte ofre i forvejen

Manden kendte de fleste af sine ofre gennem sit lokalmiljø. Det er udover hans egne børn også deres venner og børn hos naboen, der ifølge tiltalen er blevet udsat for overgreb eller blufærdighedskrænkelser og filmet i skjul.

Midt om natten krænkede han de sovende børn ved blandt andet at klippe deres undertøj op med en saks for bagefter at røre ved dem, fremfører anklageren Lise Frandsen.

Men krænkelserne stoppede ikke i hans eget hjem. Han udgav sig også for at være en anden person på internettet – blandt andet en væsentligt yngre dreng – og fik mindreårige piger fra blandt andet USA, Sverige, Sydafrika og England til at sende billeder og videoer af seksuel karakter.

- Det er præcis sådan, en liderlig tiårig pige skal behandles, er det ikke? skrev han til en af pigerne, forklarede anklager Lise Frandsen i retten.

Imens sendte den anklagede hende et kortvarigt blik, inden han igen stirrede på skærmen.

Fortsatte krænkelser digitalt

Mens de fysiske krænkelser i den tiltaltes journalists hjem ifølge anklageren foregik mellem 2011 og 2015, fortsatte de digitale krænkelser mod børn helt op i 2020’erne.

Manden havde sendt videoer og billeder af sine egne kønsdele, mens han onanerede, ligesom han havde sendt videoer af forskellige typer seksuelle handlinger foretaget af børn til andre mindreårige.

I retten erkendte han størstedelen af tilfældene af blufærdighedskrænkelser, men nægter at have krænket sine egne børn. Desuden mener han også, at mange af tilfældene ikke har været med intentionen om at krænke børnene, men blot at dokumentere deres leg med hans egne børn.

Han erkender dog, at flere af videoerne er blevet optaget på grund af ”hans egne behov”.

- Hver optagelse har været forskellig og har haft forskellige formål. Nogle af dem handlede om noget, der ikke var særlig rart – dét jeg er tiltalt for. Altså mit eget behov, forklarede han i retten.

Han benægter desuden alle anklagerne om voldtægt, som hans forsvarer i stedet argumenterer for er blufærdighedskrænkelser, da der er tale om voldtægt af anden karakter end samleje.

Der er afsagt mere end 20 dage til nævningesagen ved Retten i Roskilde. Ifølge anklagemyndigheden forventer man dog, at sagen kan afsluttes efter knap 15 retsmøder.