Krimi

Polsk mand dømt for vold mod politibetjent til Brøndby-kamp

To politibetjente blev torsdag aften kørt på hospitalet med skader efter sammenstød mellem Brøndby-fans og polske fans.

En 46-årig polsk mand er fredag idømt en straksdom på tre måneders ubetinget fængsel for vold mod en politibetjent og for grov forstyrrelse af den offentlige orden. Det skriver Ritzau.

Episoden fandt sted i forbindelse med uroligheder efter en fodboldkamp i Brøndby torsdag aften, oplyser anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns Politi.

Den 46-årige polske mand erkendt sig skyldig i de rejste sigtelser mod ham ved et grundlovsforhør i Retten i Glostrup. Dommeren kvitterede med en såkaldt straksdom på tre måneders ubetinget fængsel.

- Han er dømt for grov forstyrrelse af den offentlige orden og for vold mod politiet ved at have sparket en betjent, fortæller anklager Mie Vang.

- Der var noget ret godt videomateriale fra stedet, fortæller Mie Vang efter retsmødet.

Kast med frugtkasser, riste og spyd

Kampen mellem Brøndby og Pogon Szczecin, der endte med en 4-0 sejr til Brøndby, forløb ellers roligt indtil en halv time af anden halvleg, fortæller Kim Erik Hansen, der er vicepolitiinspektør hos Københavns Vestegns Politi og var operationsansvarlig torsdag aften.

For godt et kvarter før slutfløjtet begyndte de polske tilskuere at ruske i hegnet.

- Det var massivt og i takt, så hegnet svingede ret voldsomt, og vi vurderede, at det kunne blive en meget skidt situation, hvis det lykkes for dem, siger Kim Erik Hansen til TV 2.

Derefter stod politiet overfor den polske fangruppering, hvilket tog "den værste brod" af uroen, fortæller Kim Erik Hansen.

Men efter kampen måtte politiet gribe ind, og det var også i den forbindelse, at to politibetjente kørt på hospitalet med skader.

- Efter kampen forlod langt de fleste tilskuere stadionområdet i god ro og orden. Men visse fangrupperinger blev tilbage, tilsyneladende fordi de ville slås, og dem brugte vi en del kræfter på at holde adskilt, siger vicepolitiinspektør Kim Erik Hansen fra Københavns Vestegns Politi.

Vicepolitiinspektøren fortæller, at der blev kastet med "riste, frugtkasser, stole, spyd, og hvad man ellers havde", men at de tilskadekomne betjente blev ramt af slag og spark.

I alt blev der registreret 11 hændelser af vold mod politiet.

Én person anholdt

Der blev indsat både politistyrker og tjenestehunde, og i alt deltog betjente fra flere sjællandske politikredse, Fyns Politi samt enkelte repræsentanter fra polsk politi, såkaldte spottere. Inden kampen havde Københavns Vestegns Politi også samarbejdet med de polske politi, UEFA og indhentet materiale fra internationale databaser.

Derfor mener Kim Erik Hansen ikke, at politiet havde undervurderet torsdagens kvalifikationskamp til Confederations Cup.

- Jeg føler ikke, at vi var uforberedte eller på anden vis kunne have gjort noget andet. Det, der opstod, var det, vi i et eller andet omfang havde måtte forvente, siger han.

Kun én person blev anholdt i forbindelse med urolighederne, nemlig den polske mand. Det er dog tidligere set, at politiet har rejst sigtelse i lignende sager, hvis man - blandt andet på baggrund af videomateriale - kan identificere flere gerningsmænd. Og Kim Erik Hansen fortæller, at man præcis er i gang med det nu.

- Så jeg er overbevist om, at der dukker nogle nye sager op, siger han.

Den polske mand blev ud over fængselsstraffen dømt til udvisning af Danmark, og først efter seks år må han rejse til Danmark igen. Den 46-årige polak accepterede afgørelsen og anker ikke til landsretten.

Manden accepterede desuden at lade sig varetægtsfængsle med henblik på afsoning af straffen og på efterfølgende udsendelse af landet.