Tre personer omfavner hinanden foran indkøbscenteret Fields.
Skyderi i Fields

Hvad skete der i de afgørende minutter, hvor gerningsmanden var på fri fod? TV 2 gennemgår skyderiet i Fields minut for minut

Akutberedskabet sendte 31 ambulancer mod Fields under skudepisoden, viser data fra vagtcentralen.

13 minutter. Så lang tid tog det, fra alarmcentralen modtog første anmeldelse om et skyderi i storcenteret Fields, til den formodede gerningsmand var anholdt.

I minutterne inden var de første skud allerede faldet, og gerningsmanden nåede i alt at dræbe tre personer og såre syv andre – heraf fire alvorligt.

Men hvad skete der egentlig i de afgørende minutter, hvor gerningsmanden var på fri fod?

Det har TV 2 forsøgt at besvare ved hjælp af flere øjenvidners beretninger samt fotos og videoer inde fra centeret.

Klokken 17.33

Klokken er 17.33, da 14-årige Santino Keita-Strandholt ringer til en ven.

Han er på vej ned ad rulletrappen ved Burger King sammen med vennen Julian Rørdam Ruus, mens broren Oscar er blevet på anden etage for at binde snørebånd.

Pludselig lyder der et brag. Folk på første etage begynder at skrige og løbe i alle retninger. Det samme gør Santino, Oscar og Julian.

Santino Keita-Strandholt løber ned mod juicekæden Joe & The Juice og ud ad indgangen ved Bilka. Oscar Keita-Strandholt bliver på anden etage og finder en flugtvej ude på taget. Men Julian Rørdam Ruus bliver stående på rulletrappen.

Han ser gerningsmanden kommende løbende rundt om hjørnet ved undertøjsforretningen Change. Ifølge Julian skyder gerningsmanden både op i luften og frem foran sig. Julian når at løbe ned ad rulletrappen og til venstre mod toiletterne, inden gerningsmanden når derhen.

Klokken 17.33

Suman Naziri Qasemi er lige kommet op ad rulletrappen til første etage og står ved indgangen til butikken H&M, da hun hører det første skud gå af. Dernæst ser hun en menneskemængde komme løbende fra den retning, hvor Julian Rørdam Ruus netop har befundet sig.

Hun skynder sig sammen med sin veninde ned ad rulletrappen igen og videre ned i parkeringskælderen.

Klokken 17.33

I en video delt på sociale medier kan man se den formodede gerningsmand komme om hjørnet fra undertøjsforretningen Change og løbe i retning mod Magasins filial, der ligger i den modsatte ende af etagen.

Klokken 17.34

Mai Christiansen er ved at hente mad i buffeten på restauranten Cyprus på anden etage. Hun skal sammen med sin søster ind at se koncert med popidolet Harry Styles, der spiller et par timer senere i Royal Arena få hundrede meter derfra.

Pludselig lyder der råb og skrig, og Mai kan se folk komme løbende rundt om hjørnet 10 meter fra hende.

Hun begynder at filme samtidig med, at hun forsøger at flygte mod en nødudgang. Mens hun løber hører hun to skud. Et tæt på, og et lidt længere væk.

Lige ved siden af Cyprus står Victor Isaksen ved Burger King. Da han hører skud gå af, flygter han ned ad rulletrappen til første etage.

For enden ad rulletrappen står den formodede gerningsmand. Ifølge VIctor Isaksen skyder gerningsmanden mod rulletrappen, som han rammer, så glasset på rulletrappens sider splintrer.

Klokken 17.35

Københavns Politi modtager de første anmeldelser om et skyderi i Fields. Der bliver med det samme sendt patruljer afsted.

Hverken politiet eller Hovedstadens Beredskab har af hensyn til efterforskningen ønsket at informere om, hvornår de første patruljer ankom til Fields. De har heller ikke overblik over, hvilke etager der blev skudt på, eller hvor mange skud der blev affyret.

Klokken 17.37

Få meter fra Mai Christiansen og Victor Isaksen står Mahdi Al-Wazni sammen med sin familie og er ved at bestille mad fra Sunset Boulevard.

Da panikken bryder ud på den øverste etage, kan han ikke finde sin toårige datter og bliver derfor tilbage.

Mahdi Al-Wazni erfarer dog hurtigt, at han er den eneste person tilbage på etagen, men inden han når at komme væk, kommer en hvid mand i grønne shorts og mørkt top gående med et gevær.

Han stopper op omkring butikken Game Time og biografen Nordisk Film.

Mahdi Al-Wazni tager sin telefon op og filmer manden, der råber "det er ikke ægte" til ham. Ifølge Mahdi Al-Wazni skyder manden fem til seks gange, men skuddene er rettet mod butiksruder og ikke personer.

Lidt efter vender manden om og løber væk mod, hvad, Mahdi Al-Wazni formoder, er rulletrapperne.

Klokken 17.39

Grayson Javier ringer til alarmcentralen for at fortælle, at der bliver skudt i Fields. Forinden har han befundet sig i tøjbutikken Zara, men da de første skud lyder, flygter han sammen med sin kæreste og flere af de andre kunder ind i et baglokale i butikken.

De gemmer sig på toilettet, og det er her, at Grayson Javier ringer 112.

Alarmcentralen svarer ifølge Grayson Javier, at den er klar over, at der foregår noget i storcenteret, og at styrker er på vej.

Klokken 17.41

Et andet øjenvidne, som TV 2 har snakket med, men som ønsker at være anonym, befinder sig også i Zara. Han ønsker at være anonym, fordi han har oplevet chikane efter at have postet videoer fra episoden på Facebook.

Mens de andre kunder gemmer sig, står han fortsat i butikken i Fields og filmer gennem det nedrullede gitter.

Han starter en livevideo på Facebook klokken 17.41. 30 sekunder inde i videoen kommer bevæbnede styrker løbende op ad rulletrappen fra nederste etage. Nogle af betjentene er i kampklædte uniformer, mens andre ikke har nået at skifte, men blot taget en hjelm på og en skudsikker vest udover deres hverdagstøj.

Samtidig sender Region Hovedstadens Akutberedskab deres første ambulancer afsted. Det viser en hændelseslog, som TV 2 har fået indblik i.

I alt bliver der sendt 31 ambulancer fra både Region Hovedstaden og Region Sjælland mod Fields. Dertil kommer flere akutlægebiler og sygetransportere.

Klokken 17.41 til 17.48

Hvor gerningsmanden befinder sig mellem klokken 17.41 og 17.48 står hen i det uvisse. Fordi kunderne i centeret allerede var flygtet eller gemte sig, er der ingen øjenvidner, som TV 2 har talt med, der så gerningsmanden i dette tidsrum.

Men i en anden video delt på de sociale medier ses den formodede gerningsmand forlade Fields ned ad en bagtrappe og ud mod parkeringspladsen ved golfbanerne ved Center Boulevard og Ørestadens motorvejsnedkørsel, frakørsel 19.

TV 2 kender dog ikke det præcise tidspunkt for, hvornår gerningsmanden flygter fra storcenteret.

Klokken 17.48

I mellemtiden er Suman Naziri Qasemi nået ned i parkeringskælderen og har fået fat i sin bil. Hun og veninden samler en ældre kvinde samt en mor og et lille barn op og kører ud mod Center Boulevard.

Politiet er ankommet til Fields på dette tidspunkt, og de beder Suman Naziri Qasemi om at standse bilen ude på vejen.

Mens de sidder og venter, kan de se en mand ligge på jorden med to politibetjente ovenpå sig. Han er i gang med at blive lagt i håndjern samtidig med, at flere politifolk kommer løbende til.

Politiet har efterfølgende på et pressemøde bekræftet, at de anholder en 22-årig “etnisk dansk” mand tæt ved en motorvejsnedkørsel i nærheden af Fields klokken 17.48.

Manden har en riffel, kniv og ammunition på sig, men ifølge politiet foregik anholdelsen “forholdsvis udramatisk”.

Klokken 17.50

Region Hovedstadens Akutberedskab aktiverer beredskabstrin 3 – som svarer til en "stor hændelse". Det betyder, at alt operativt personale bliver kaldt ind.

Efterfølgende bliver en mail ifølge data fra Akutberedskabet sendt ud til alle hospitalers akutte koordinationscentre, hvor man beder dem om at gøre klar til at modtage mange tilskadekomne.

Ambulancepersonale bliver bedt om at møde ind, og det psykiatriske beredskab samler udrykningshold. Omkring 500 frivillige medarbejdere møder ind for at træde til.

Derudover bliver blodbanken, sterilcentralen, regionsapoteket og regionslageret aktiveret.

Klokken 18 og fremefter

Klokken 17.59 sender Grayson Javier en besked til sin ven om, at han og kæresten nu er ude på parkeringspladsen og i god behold.

I timerne efter anholdelsen bliver de resterende personer, som har gemt sig inde i Fields, evakueret af politiet. Nogle har gemt sig i baglokaler, andre på taget, flere har søgt bag varehylder, og andre har formået at nå væk fra centeret og søge ly hos beboere i området.

Billeder og videoer viser, hvordan personer kommer løbende ud af Fields dirigeret af bevæbnede styrker. Nogle med hænderne over hovedet for at signalere, at de ikke bærer våben. Andre hånd i hånd med deres nærmeste.

Klokken 21.30 sænkes Region Hovedstadens Akutberedskab til niveau 2, og klokken 23.00 drosler man ned til niveau 1 – et informationsberedskab uden øget fremmøde.

Ifølge Anders Damm-Hejmdal, cheflæge for Akutberedskabet, bliver alle dem, der kunne reddes, reddet på stedet.

En 17-årig teenagedreng, en 17-årig teenagepige og en 46-årig mand med russisk statsborgerskab nåede dog aldrig ud af centeret. De blev alle ofre for gerningsmandens skud.