Våben fra Fields-skyderi kan stamme fra skytteforening
På sociale medier har den formodede gerningsmand poseret med våben i flere videoer. Et af dem er et hyppigt sportsvåben.
ADVARSEL OM STÆRKE BILLEDER: TV 2 har efter en redaktionel vurdering valgt at vise billeder af den formodede gerningsmand med våben i artiklen som dokumentation. Billederne kan virke voldsomme og/eller stødende.
Den type våben, som den formodede gerningsmand fra Fields ses med på flere videoer, kan stamme fra en skytteforening.
Ifølge TV 2s oplysninger er der i kredsen omkring den anholdte flere personer, der har en nær relation til en skytteforening, og som er meget engagerede i foreningen.
TV 2 har også talt med en person med kendskab til sagen, som fortæller, at det er oplagt at tro, at det er den måde, hvorpå den anholdte har fået adgang til våben.
Og oplysningerne passer godt med det, politiet indtil videre selv har oplyst om våbnene.
- Som det ser ud nu, er våbnene lovlige, men det er ikke nogle, han har haft tilladelse til, lød det fra chefpolitiinspektør Søren Thomassen på et pressemøde.
Kendetegn for skytteforeningsriffel
Før skyderiet i Fields på Amager poserede den formodede gerningsmand med to forskellige våben på sociale medier.
Og et af de våben, han fremviste, er umiddelbart lig det, han inde i Fields er blevet filmet med.
- Jeg er ikke i tvivl om, at det er en Sauer 200 STR.
Sådan siger major Jesper Lindgaard om det våben, den formodede gerningsmand poserer med i videoerne.
Jesper Lindgaard ved meget om håndvåben til både militært og civilt brug.
Ud over selv at have ejet en Sauer 200 STR var han gennem ti år ansvarlig for uddannelsen af militærets finskytter.
Han har set billederne, der stammer fra videoerne på sociale medier, som siden er blevet fjernet. Og her er han ikke i tvivl om en forbindelse til våbenets oprindelse.
- Man kan se både et såkaldt flimmerbånd, der bruges i sportsskydning, men også hvad der ligner et gyldent klistermærke for enden af løbet, siger Jesper Lindgaard og refererer til, hvad der ifølge ham kan være et mærkat fra et årligt våbeneftersyn, som er obligatorisk for ejere i skytteforeninger.
- En farlig kaliber
En Sauer 200 STR er ifølge Jesper Lindgaard blandt de mest almindelige rifler, man kan finde i skytteforeninger rundt om i landet.
En riffel, som den sigtede 22-årige poserer med, findes i flere udgaver til forskellig ammunition. Den kan både købes med en kaliber .22, som skyder med de mindste patroner. Det er samme størrelse, der bruges i salonrifler til jagt på gnavere og små fugle.
Men den kan også købes med en større kaliber, der bruger samme type ammunition som militære våben – såkaldt grovkaliber.
Og en såkaldt grovkaliber 6.5×55mm eller .308 Winchester/7.62×51mm NATO er i en helt anden farlig liga og formentlig den, som den formodede gerningsmands riffel var udstyret med, vurderer Jesper Lindgaard.
- Kaliber 6.5x55 er jo gammel svensk militærkaliber og bliver også brugt til at skyde elge på jagt, mens de andre er amerikansk militærammunition.
Alle kan ikke bare købe en
Selvom riflen er bygget til sportsskydning på lange afstande, er kombinationen af grovkaliber og et magasin med fem skud med til at gøre riflen dødbringende uden for skydebanen.
Samtidig er det ifølge major Jesper Lindgaard også muligt, at man til riflen kan bære flere magasiner med sig.
Men trods farligheden lægger han stor vægt på, at våbnet kræver en såkaldt vandelsgodkendelse fra politiet. Samme godkendelse, der gør sig gældende ved jagttegn.
Her vurderer politiet, om en person er egnet til at erhverve, bære, besidde eller anvende våben. Dernæst kræver det medlemskab af en skytteforening og en såkaldt SKV-godkendelse, før man kan bringe et våben ud af sin forening.
- Det er umuligt bare at købe for almindelige mennesker. Først skal du vandelsgodkendes, før du overhovedet kan få tilladelse til at købe det. Hvordan han er kommet i besiddelse af dem, må politiet jo så komme frem med, siger major Jesper Lindgaard.