Skyderi i Fields

Sigtet fængslet på lukket afdeling

Grundlovsforhøret blev holdt for lukkede døre.

Den sigtede for søndagens skyderi i Fields bliver varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling i 24 dage.

Det afgjorde Københavns Byret efter et cirka to timer langt grundlovsforhør mandag eftermiddag.

Den 22-årige mand er sigtet for tre tilfælde af manddrab og syv tilfælde af forsøg på manddrab.

Ifølge dommeren er der begrundet mistanke om, at han er skyldig. Der er ligeledes grund til at frygte, at han på fri fod vil begå lignende kriminalitet, og at han kan påvirke efterforskningen.

Det er desuden besluttet efter anklagerens ønske, at den sigtede skal mentalundersøges. Politiet har tidligere oplyst, at manden er kendt i psykiatrien.

Første ord fra sigtede

Kort efter klokken 13 blev den 22-årige mand ført ind i Retssal 60 af seks bevæbnede politibetjente. Han havde lyst hår og var iført en blå t-shirt.

Han kiggede hurtigt rundt i den store nævningesal, inden han satte sig ved sin forsvarsadvokat, og betjentene tog plads bag ham.

Dommeren læste hans navn og fødselsdato op og bad ham bekræfte.

Det gjorde han med et sagte ”ja”. De første ord, offentligheden hørte fra ham, siden han blev anholdt søndag eftermiddag ved storcentret Fields på Amager.

Anholdelsen skete søndag klokken 17.48, og på sig havde han foruden en kniv også den riffel, som han ifølge sigtelsen brugte til at skyde og dræbe sine ofre.

Dommeren spurgte, om han kunne bekræfte tidspunktet.

Igen talte han lavt, da han svarede, at han ikke var sikker på tidspunktet, men at det lød rigtigt.

Fyldt retslokale

Herefter læste anklager Søren Harbo sigtelserne op.

Imens sad den 22-årige roligt på sin plads. Indimellem kiggede han rundt i lokalet og ned på tilhørerpladserne, men for det meste var hans ansigt rettet lige frem.

På tilhørerpladserne var alle stole i brug. Der var enkelte pårørende til stede, men ellers var det journalister fra blandt andet Norge, Sverige og de fleste store danske medier, der optog de mere end 30 pladser.

Cirka 20 minutter inde i grundlovsforhøret måtte alle tilhørere forlade lokalet.

Anklager Søren Harbo havde forståelse for den store offentlige interesse, men mente, at grundlovsforhøret skulle foregå for lukkede døre.

Det er en ganske alvorlig og omfattende sag, og der er på ingen måder klarhed over omfanget af sagen endnu, argumenterede han.

Uvist, hvordan han stiller sig

Pressen protesterede. Der var åbenlyst stor offentlig interesse for sagen, hvad ingen kunne benægte.

Men dommeren var enig med anklageren, så resten af grundlovsforhøret blev holdt for lukkede døre.

Som regel ville offentligheden få at vide, hvordan den formodede gerningsmand stiller sig til sigtelserne inden en dørlukning.

Men den sigtedes forsvarsadvokat oplyste, at de på nuværende tidspunkt ikke ønsker at tage stilling til sigtelserne i et offentligt retsmøde.

Dermed står det ikke klart, om den 22-årige kan erkende sigtelserne imod ham, eller om han nægter sig skyldig.