Krimi

Nu går efterforskningen af Field's-drab ind i ny fase

En 22-årig formodet gerningsmand blev mandag varetægtsfængslet i surrogat. Motivet for skyderiet står endnu uklart.

Klokken 17.35 fik politiet den første anmeldelse om skyderiet i Field’s.

13 minutter senere, klokken 17.48, var den formodede gerningsmand anholdt.

Et døgn senere er politiet nu gået ind i en ny fase og har kastet sig over et omfattende arbejde med at klarlægge alle detaljer omkring søndagens masseskyderi. Blandt andet for at finde frem til motivet for det skyderi, der kostede tre livet og sårede syv.

- De 13 minutter føles som en evighed, og hvad der er sket på de 13 minutter, er blandt andet det, vi skal forsøge at kortlægge i det her kæmpe puslespil, siger politiinspektør Dannie Rise fra Københavns Politi på et pressemøde mandag eftermiddag.

Detaljernes kunst

De første minutter var kaos, erkender Dannie Rise. Men nu er ”kaosscenariet” overstået, og efterforskningen er gået ind i en ny fase, hvor det handler om at få alle detaljerne på plads og forhåbentlig få besvaret de store spørgsmål.

- At vi nu har så meget ro på, at vi begynder at kunne tilrettelægge efterforskningen og strukturere den så tidligt, det er vi rigtig glade for. Men der er ingen tvivl om, at det sidste døgn har været hårdt, siger Dannie Rise.

Det er i denne fase, at brikkerne skal lægges i det store puslespil. Brikkerne udgøres af flere hundrede henvendelser fra offentligheden. Masser af tilsendte videoer, rigtig mange henvendelser fra vidner og videoovervågning fra Field’s.

- Uden at delagtiggøre jer i alle detaljerne, så er det mange gange detaljernes kunst, som er afgørende for, at man måske får belyst sagen på det helt rigtige punkt og får samlet det her puslespil, siger Dannie Rise.

I den forbindelse er det ifølge politiinspektøren ”absolut ikke utænkeligt”, at politiet kan stykke hele hændelsesforløbet sammen ved hjælp af videoovervågningen i Fields. Politiet er dog stadig interesseret i flere henvendelser fra offentligheden.

- Det er vigtigt i denne her efterforskning, at vi får så mange detaljer med og får det belyst så godt som overhovedet muligt, siger Dannie Rise.

Det er ikke utænkeligt, at politiet kan støbe hele hændelsesforløbet i Fields ved hjælp af centerets videoovervågning, siger politiinspektøren.

Et kæmpe arbejde

Selvom det kan være en stor hjælp for politiet, at det er et gerningssted med mange overvågningskameraer, betyder det også et kæmpe arbejde med at sikre overvågningen og se den igennem. Det forklarer Jens Møller, der er tidligere vicepolitiinspektør og drabschef i Københavns Politi, til TV 2.

Derudover var der rigtig mange mennesker til stede i Field’s på gerningstidspunktet, og mange af dem har efterladt deres ting på stedet, da de måtte flygte.

- Der er formentlig flere end 1000 mennesker derinde på det her tidspunkt, der løber ud, så det er en kæmpestor mængde af effekter, som er efterladt derinde, siger Jens Møller.

Fakta: Ti ramt af skud i Fields

I alt ti personer blev 3. juli ramt af skud i Fields.

  • Tre blev dræbt: en 17-årig dansk dreng, en 17-årig dansk pige og en 46-årig herboende russer.
  • Fire blev alvorligt såret: to danske kvinder på 19 og 40 år, en svensk mand på 50 år og en 16-årig svensk pige.
  • Tre blev strejfet af skud og kom lettere til skade: en 15-årig dansk pige, en 17-årig dansk pige og en 45-årig herboende afghansk mand.   

Kilde: Københavns Politi

De effekter skal politiet nu samle sammen. De skal registreres, og det skal dokumenteres, hvor de er fundet. Og så skal politiet sikre, at de bliver udleveret til de rigtige personer.

- Måske er der så en lille delmængde tilbage, som kan tilhøre nogle af de dræbte eller hårdt tilskadekomne. Og det selvfølgelig også interessant at se, hvad det er for nogle effekter, og hvor blev de fundet, siger Jens Møller.

Står et godt sted

Selvom der er mange timers efterforskning forude, står politiet ifølge Jens Møller et godt sted i efterforskningen.

Den formodede gerningsmand er anholdt, der er afhørt en lang række vidner, og der er foretaget ransagninger, som blandt andet skal vise, hvilke våben gerningsmanden har haft til rådighed.

- Som det overordnede billede er her og nu, så er det gået rigtig godt, siger Jens Møller.

Den formodede gerningsmand er en 22-årig etnisk dansker, som mandag blev varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling frem til 28. juli.

Politiets foreløbige efterforskning tyder på, at han handlede alene.

Motivet er ikke fastlagt, men politiet ser på nuværende tidspunkt ingen tegn på, at der er tale om terror.