Vidne stod tæt på formodet gerningsmand: - Han sagde, at det ikke var ægte

TV 2 har talt med flere øjenvidner, som var tilstede i storcentret Field's søndag eftermiddag, da et skyderi brød ud.

Mahdi Al-Wazni befandt sig i storcentret Field's på Amager, da mindst én gerningsmand sen søndag eftermiddag åbnede ild og sårede og dræbte flere personer.

Til TV 2 fortæller han, at han opholdt sig på den øverste etage, da han så flere mennesker komme løbende, mens de råbte i panik.

- Jeg sagde til min storebror, at han skulle tage sine børn, men jeg kunne ikke selv finde min datter på to år, og så var jeg pludselig den eneste tilbage på øverste etage, fortæller han.

Kort tid efter dukkede en mand med et våben op.

- Han virkede meget voldsom og sur, siger Mahdi Al-Wazni og fortæller, at han havde kontakt til gerningsmanden i omkring et minut, inden han gik i en anden retning.

- Han talte direkte til mig og sagde, at det ikke var ægte, mens jeg filmede ham.

- Han virkede meget stolt over det, han gjorde.

I det minut, hvor Mahdi Al-Wazni var i kontakt med den formodede gerningsmand, nåede han både at tage et billede og en video.

Hans foto viser en hvid mand i grønne shorts, der går ned over knæene. Han har en mørk top uden ærmer på og bærer et langt våben - muligvis et jagtgevær eller haglgevær.

Både Mahdi Al-Wazni og hans toårige datter er i god behold.

Vi hører skud nummer to, og så råber jeg bare: "Vi skal væk”

Rikke Levandovski, øjenvidne

Flygtede med treårig søn

Rikke Olsen var også få meter fra den formodede gerningsmand. Mere præcis 20 til 30 meter efter hendes egen vurdering.

- Han (gerningsmanden, red.) går bare helt stille og rolig ned gennem gangen, og så vender jeg mig om, og så løber jeg bare alt, hvad jeg kan med min treårige dreng i hånden, siger hun til TV 2.

Hun fortæller, at manden havde en riffel på sig. Han sagde ikke noget, men ladede sit våben og begyndte at skyde.

Efter det så Rikke Olsen ikke mere. Hun nåede at flygte med sønnen og slutte sig til sin mand og parrets etårige datter og otteårige søn, som de var blevet skilt fra på grund af de mange flygtende personer.

Skød ind i mængden

I en anden del af storcentret var Rikke Levandovski og hendes mand ved at prøve tøj i butikken Zara, da de første skud lød.

- Folk tror først, det er en tyv. Alle stopper op ude på gangen. Og så står jeg lidt og kigger og tænker "hvad sker der?" Så hører jeg pludselig skud og smider mig ned bag disken inde i butikken. Så hører vi skud nummer to, og så råber jeg bare: "Vi skal væk,” siger Rikke Levandovski, der også så, hvad hun formoder er gerningsmanden.

Jeg hører et ordentlig brag, og så styrter det ind med mennesker i butikken

Emma Bjørk Sørensen, øjenvidne

Hun fortæller yderligere til TV 2, at manden var i mørkt tøj, men ikke maskeret.

- Han skyder bare ind i mængden. Der er ikke noget med, at det er op i loftet eller i gulvet. Der bliver bare skudt, siger hun og tilføjer, at det er en pistol, der bliver skudt med.

Ifølge andre øjenvidner, heriblandt Mahdi Al-Wazni, skød gerningsmanden med et langt våben. Sandsynligvis en riffel. Mahdi Al-Wazni fortæller også, at gerningsmanden på et tidspunkt havde våbnet på ryggen.

- Vi var rædselsslagne

Emma Bjørk Sørensen var på arbejde på den nederste etage, da der pludselig opstod et stort postyr ude i centergangen.

- Jeg hører et ordentlig brag, og så styrter det ind med mennesker i butikken. Jeg tænker først, at der er nogle, der har affyret fyrværkeri inde i centret, men så kommer det næste brag, og det er bare så højt og så tæt på, at man ikke er i tvivl om, at det ikke er fyrværkeri, fortæller hun til TV 2.

Sammen med sine kollegaer fik Emma Bjørk Sørensen gennet kunderne ud ad bagindgangen, ned af vareelevatoren og ud i parkeringskælderen, hvor politiet lidt efter ankom.

- Lige pludselig gik det bare så stærk. Vi var nødt til at være dem, der snakkede, fordi der var folk med børn. Barnevogne måtte blive stående i butikken, fordi der ikke var plads. Det var bare hurtigt ud og lade tingere være.

- Vi var rædselsslagne.

Tidligere politiker befandt sig midt i kaosset

Den tidligere politiker fra Liberal Alliance Joachim B. Olsen var på vej i fitnesscenter i Field’s, da angrebet fandt sted.

- Der er selvfølgelig generelt kaos, og jeg står lige der, hvor det sker. Folk vælter ud med hænder oppe over hovedet. Der er ældre mennesker, som har armene over skuldrene på andre, så deres fødder bliver slæbt henover jorden, siger Joachim B. Olsen til TV 2.

Han var ved Field's for at træne. Video: Magnus Bjerg

- Jeg taler med en mand, som siger: "min kone er blevet skudt". Han gentager det flere gange. Det er så frygteligt.

- En anden mand siger, han er paramediciner. Politiet holder ham tilbage, mens hans arme er smurt ind i blod op til begge albuer, og han vil ind og hjælpe til, men bliver holdt tilbage

Politiet: Tag kontakt til jeres pårørende

Politiet har anholdt en 22-årig "etnisk dansker". De kan dog på nuværende tidspunkt ikke afvise, om der er flere gerningsmænd, men ifølge Københavns chefpolitiinspektør, Søren Thomassen, er der i øjeblikket intet, der indikerer det.

På et pressemøde søndag aften opfordrede Søren Thomassen til, at man skal tage kontakt til sine pårørende, hvis man er en af dem, der befandt sig i eller i nærheden af Field's.

Derudover fortalte han, at politiet samarbejder med Hovedstadens Beredskab om at sikre, at de mange øjenvidner får den rette psykologhjælp.

I et senere opslag på Twitter skriver Københavns Politi, at vidner og personer, der har været i Fields søndag, kan henvende sig i Amagerhallen, Løjtegårdsvej 64 i Kastrup, hvor der vil være psykologbistand, samt politifolk, der optager vidneforklaringer.