Skyderi i storcenter - flere personer dræbt

En person er anholdt i forbindelse med skyderiet. Et øjenvidne siger, at hun hørte mindst tre brag i shoppingcentret.

Søndag eftermiddag har der fundet et skyderi sted i storcentret Field's på Amager i Ørestaden.

Det bekræfter Københavns Politi, som modtog anmeldelsen klokken 17.36.

- Der er afgivet skud, og flere personer er ramt, lyder det.

Politiet opfordrer derfor til, at folk holder sig væk fra shoppingcentret. Personer i Field's skal blive og afvente politiet, lyder det.

På et pressemøde søndag klokken 20.45 ved Politigården i København siger chefpolitiinspektør Søren Thomassen, at der er flere dræbte og sårede i forbindelse med skyderiet.

Senere på aftenen er det kommet frem, at tre personer er dræbt. Derudover er tre såret og i kritisk tilstand.

Én person anholdt

Ifølge Københavns Politi blev en mistænkt gerningsmand kort tid efter anmeldelsen anholdt i forbindelse med skyderiet i shoppingcentret.

Der er tale om en 22-årig etnisk dansk mand, oplyser Søren Thomassen, som tilføjer, at anholdelsen foregik forholdsvis "udramatisk".

Der er endnu ingen oplysninger om, hvorvidt der er tale om mere end én gerningsmand i forbindelse med skyderiet, men politiet arbejder ud fra den tese, at manden handlede på egen hånd.

Rigshospitalet bekræfter over TV 2 søndag klokken 20, at man behandler tre patienter i forbindelse med skudepisoden. Deres tilstand er ukendt.

Flere personer, der var til stede i Field's, siger til TV 2, at der pludselig udbrød panik.

- Folk råbte, at der foregik et skyderi, siger en person, der ønsker at være anonym af hensyn til sin sikkerhed.

Person reddet ud på båre

Billeder fra stedet viser, at flere politibiler er kommet frem til Field's, og vejene omkring centeret er blevet afspærret.

Desuden ses stærkt bevæbnede betjente omkring storcentret. Lægebiler og utallige ambulancer er også kommet til storcentret. En helikopter kan også ses i luften over Field's.

Andre billeder fra stedet viser, at ambulancefolk har båret en såret person ud af storcenteret på en båre.

Københavns Politi oplyser klokken kort efter klokken 18 til TV 2, at man er i øjeblikket er "talstærkt til stede" i Field's på Amager.

- Vi er ved at danne os et overblik over situationen. Mere kan jeg ikke på nuværende tidspunkt, siger vicepolitiinspektør Lars Ole Karlsen.

Meldingen er den samme to timer senere i en pressemeddelelse udsendt af Københavns Politi.

Kriseberedskab indkaldt i København

Politiet opfordrer vidner, der har set noget eller hørt noget til skudepisoden, til at kontakte politiet ved Fields - eller ringe på telefon 114.

Desuden skriver Københavns Politi på Twitter, at personer, som har været i Field's i forbindelse med skyderiet, opfordres til at tage kontakt til sine pårørende.

I København har hovedstadens borgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), indkaldt kommunens kriseberedskab, som vil hjælpe politiet efter behov.

- Forfærdelige meldinger om skyderi i Fields. Vi ved endnu ikke med sikkerhed hvor mange, der er sårede eller døde, men det er meget alvorligt, skriver hun på Twitter.

Flygtede i panik

TV 2 har fået tilsendt en video fra Seher Yildiz, der viser billeder inde fra Field's.

I løbet af den 14 sekunder lange video kan man høre fire brag og folk, der skriger højlydt og i panik forsøger at flygte fra stedet.

.

Advarsel: Indholdet kan virke chokerende.

En anden video fra Field's viser, at mange folk flygter i løb ud af shoppingcentret med hænderne over hovedet.

.

Gerningsmand med riffel

Mahdi Al-Wazni var til stede i Field’s under skyderiet og så den mulige gerningsmand på kort afstand.

- Han var lys i ansigtet. Han gik i jagt- eller militærtøj med omvendt kasket, siger Mahdi Al-Wazni til TV 2.

Hans foto af personen viser en hvid mand i grønne shorts, der går ned over knæene. Han har en mørk top uden ærmer på og bærer et langt våben, der kunne ligne en riffel.

- Han virkede meget voldsom og sur, siger Mahdi Al-Wazni, der anslår, at han havde kontakt med ham i omkring et minut, inden den mulige gerningsmand gik i en anden retning.

- Han talte direkte til mig og sagde, at det ikke var ægte, mens jeg filmede ham. Han virkede meget stolt over det, han gjorde, forklarer han.

Hørte flere brag

TV 2 har talt med Thea Schmidt, som også var til stede i Field's søndag eftermiddag.

Hun kan fortælle følgende:

- Min veninde og jeg stod på øverste etage ved restauranten Sunset Boulevard. Vi kunne se, at mange folk pludselig løb mod udgangen, og så hørte vi et brag. Så løb vi også ud af Field's, siger hun.

Imens Thea Schmidt løb mod udgangen, hørte hun mindst yderligere to brag i shoppingcentret. Alle folk i nærheden styrtede ifølge Thea Schmidt ud, så hurtigt de kunne.

Hun vurderer, at omkring 100 personer var forsamlet uden for shoppingcentret.

Thea Schmidt er uskadt og er nu søgt i sikkerhed i en lejlighed beliggende tæt på Field's.

- Her håber jeg at være i sikkerhed, siger hun til TV 2.

Måtte gå i dækning

Svenske Evalina Östberg var et tredje øjenvidne til skyderiet.

Hun kan også berette, at panikken bredte sig med lynets hast i shoppingcentret.

- Jeg stod ved Starbucks og ser bare, at alle løber panisk ud. Personalet lukker af og siger til alle, at de skal gå i dækning. Folk skriger udenfor, siger hun til TV 2.

- Jeg stod ved Starbucks og ser bare, at alle løber panisk ud, siger et øjenvidne.

Svenskeren slap ud med livet i behold og har det efter omstændighederne godt.

I umiddelbar nærhed af shoppingcentret Field's ligger Royal Arena, hvor sangeren Harry Styles efter planen skulle have holdt koncert fra klokken 20.00. Koncerten blev i første omgang udskudt til klokken 21, men senere søndag aften aflyst.

Field's er et af Danmarks største indkøbscentre.

Centeret ligger lige over for metrostationen Ørestad, hvor metrotogene ikke stopper i øjeblikket. Der er ingen togdrift mellem DR Byen og Vestamager.