Skyderi i Fields

OVERBLIK: Det ved vi om skyderiet i Fields, og det mangler vi svar på

En formodet gerningsmand er anholdt for et skyderi, der har kostet tre mennesker livet og såret yderligere syv. Én er fortsat i kritisk tilstand.

Tre er blevet dræbt og flere andre såret ved et skyderi i storcenteret Fields i Ørestad på Amager sent søndag eftermiddag.

Her er et overblik over, hvad vi indtil videre ved om hændelsen:

Hvad er der sket?

* Søndag klokken 17.35 modtog Københavns Politi anmeldelser om skyderi i Fields. Der blev med det samme sendt patruljer til stedet, hvor flere personer var ramt af skud.

* Skyderiet fandt sted to steder inde i Fields.

* En stor gruppe af mennesker, som søndag befandt sig i Fields, stormede ud af centeret. Det viser fotos og video.

* Øjenvidner beretter, at flere skud blev affyret ind i menneskemængden i shoppingcenteret. Andre fortæller, hvordan de gemte sig på toiletter eller flygtede ud af bagindgange.

Hvem er gerningsmanden?

* En 22-årig "etnisk" dansk mand blev anholdt med en riffel, kniv og ammunition på sig klokken 17.48. Det er dog muligt, at der kan være andre gerningsvåben. Politiet ved for eksempel, at manden også har adgang til en pistol. Manden blev fundet tæt ved en motorvejsnedkørsel i nærheden af Fields, og anholdelsen forløb ifølge politiet "udramatisk".

* Ifølge politiet var han "perifert kendt" af politiet i forvejen, men ikke for noget alvorligt. På et pressemøde mandag morgen kom det også frem, at han er kendt i psykiatrien.

* Manden er sigtet for manddrab, forsøg på manddrab og overtrædelse af Straffelovens paragraf 192 a. Det kom frem under et grundlovsforhør mandag. Her blev den 22-årige varetægtsfængslet på en lukket psykiatrisk afdeling i 24 dage.

* Politiets foreløbige efterforskning peger på, at den mistænkte har arbejdet alene, men kan endnu ikke endeligt afkræfte, at han har fået hjælp.

* Motivet er stadig ukendt. Politiet ser på nuværende tidspunkt ingen tegn på, at der er tale om terror.

* Den sigtede har lyst hår. Under grundlovsforhøret var han iført en blå t-shirt. Øjenvidner beskriver gerningsmanden som lys i ansigtet. Et øjenvidnes foto af den formodede gerningsmand viser en hvid mand i grønne shorts, der går ned over knæene. Han har en mørk top uden ærmer på og bærer et langt våben, der kunne ligne en riffel.

* På sociale medier har der floreret videoer af en mand med våben, der angiveligt skulle være gerningsmanden. Videoerne er siden blevet fjernet, men på et pressemøde bekræfter chefpolitiinspektøren, at det er den mistænkte, som agerer i nogle af videoerne, som politiet nu vil tage med i det videre arbejde.

Hvem er ofrene?

* Tre personer er blevet dræbt. Ifølge politiet drejer det sig om en 17-årig dansk teenagedreng, en 17-årig dansk teenagepige og en 46-årig mand med russisk statsborgerskab, som var bosiddende i Danmark. Tirsdag oplyste Nordisk Film Biografer, at en af de dræbte var en ung medarbejder i biografkædens afdeling i Fields.

* Derudover er syv personer ramt af skud: Fire blev alvorligt såret: to danske kvinder på 19 og 40 år, en svensk mand på 50 år og en 16-årig svensk pige. Tre blev strejfet af skud og kom lettere til skade: en 15-årig dansk pige, en 17-årig dansk pige og en 45-årig herboende afghansk mand.

Hvad sker der nu?

* Tungt bevæbnet politi har været og er fortsat mandag morgen massivt til stede i og omkring Fields og flere andre steder i byen. Arbejdet vil fortsætte de kommende dage.

* Københavns Kommunes kriseberedskab er indkaldt, oplyser overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

* Fields holder indtil videre som minimum lukket indtil mandag 11. juli. Det oplyser shoppingcenteret selv på sin hjemmeside.

* Københavns Politi oplyser, at der nu er mulighed for at hente sin bil i Fields parkeringskælder. Politiet understreger samtidig, at der ikke vil være mulighed for at få efterladte genstande fra Field's.

* Metroen kører normalt, og det er igen muligt at stå af og på på Ørestad Station.

Hvad skal besøgende i Fields gøre?

* Kontakt dine pårørende og oplys, at du har det godt, lyder opfordringen fra Københavns Politi.

* Har man set noget eller har video, så kontakt Københavns Politi på telefon 114. Det samme gælder butikker med videoovervågning i Fields.

* Vidner og personer, som har været i Fields, kan henvende sig i Amagerhallen på Løjtegårdsvej 64 i Kastrup fra klokken 12 mandag. Her vil være psykologbistand samt politifolk, der optager vidneforklaringer.

* Besøgende i Fields kan desuden kontakte Region Hovedstaden på telefon 1813 for at få professionel krisehjælp. Der er desuden oprettet en krisetelefon: 38643736.

Hvad mangler vi svar på?

* Fra politiet modtog den første anmeldelse klokken 17.35, og til den mistænkte gerningsmand blev anholdt af politiet klokken 17.48, er der et tidsrum på 13 minutter, hvor gerningsmanden præcise færden endnu ikke er blevet kortlagt. De første minutter "var kaos", har politiet udtalt på et pressemøde tirsdag.

* Den anholdtes motiv er fortsat ukendt. Ifølge politiet er der ikke noget, der tyder på terror.

* Ifølge politiet har den mistænkte gerningsmand haft en riffel og en kniv på sig. De ved også, at han har adgang til en pistol. Hvilke våben, der præcis er tale om, har politiet ikke meldt noget ud om.

* Det vides heller ikke, hvor mange skud der er blevet affyret, eller hvor meget ammunition gerningsmanden havde medbragt.

* Politiet regner ikke med, at gerningsmanden har haft en relation til de dræbte og sårede. Men de har ikke afvist det endeligt endnu.

* Politiet har åbnet op for, at der har ligget en form for forberedelse bag skyderiet. Hvilken forberedelse, og hvor nøje planlagt skyderiet var, mangler vi fortsat svar på.