Krimi

Tre personer tiltalt for at planlægge terror med bomber

En eller flere bomber skulle bruges ved et terrorangreb i Danmark eller udlandet.

To mænd og en kvinde er blevet tiltalt for at forberede et angreb med bomber og forskellige våben.

Det oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse mandag.

De to mænd på henholdsvis 34 og 36 år samt kvinden på 31 år blev anholdt under en aktion udført af Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Holbæk i februar sidste år og har været varetægtsfængslet lige siden.

De tre nægter sig skyldige.

Ukendt sted i Danmark eller udlandet

Anklagemyndigheden hævder i tiltalen, at de tre ville gennemføre et terrorangreb et ukendt sted i enten Danmark eller i udlandet.

Hertil havde de tre personer ifølge tiltalen anskaffet sig forskellige våben med tilhørende ammunition samt kemikalier og udstyr med henblik på at fremstille en eller flere bomber.

Ifølge TV 2s retsreporter Astrid Søndberg betyder formuleringen om et "ukendt sted" ikke nødvendigvis, at anklagemyndigheden ikke har mere præcise teorier om, hvor angrebet var planlagt til at skulle foregå.

- Det alene kan handle om, at hvis politiet siger, at det var et bestemt sted og efterfølgende ikke kan bevise, at angrebet var planlagt til at foregå lige præcis der, så risikerer anklagemyndigheden i værste fald, at de tiltalte kan gå fri, siger Astrid Søndberg.

Altså kan formuleringen ifølge retsreporteren skyldes, at anklagemyndigheden ikke ønsker, at det konkrete sted skal være en del af anklageskriftet.

Hjalp Islamisk Stat

Ud over tiltalen for forsøg på terrorisme er de tre personer tiltalt for finansiering af terrorvirksomhed. Anklagemyndigheden hævder, at de skulle have overført et pengebeløb til en person, der var tilknyttet terrorgruppen Islamisk Stat.

Derudover er to af de tre personer tiltalt for at have fremmet terrorvirksomhed ved at have hjulpet en person, der var tilknyttet Islamisk Stat – blandt andet med kommunikation og internetsøgninger.

Ifølge Astrid Søndberg er der altså stadig et islamistisk, terrorrelateret miljø i Danmark. Tidligere i år udgav PET blandt andet en rapport, hvor man blandt andet oplyste, at der de seneste år er "afværget et markant antal terrorangreb i Danmark".

- Man vurderer, at der i Danmark befinder sig personer og mindre grupper, der både har intention om og kapacitet til at gennemføre terrorangreb, siger retsreporteren.

Anholdte 13 familiemedlemmer

Som nævnt gik PET i aktion i februar 2021, hvor de tre personer blev anholdt. Samme weekend blev i alt 13 personer, der er familie med hinanden på kryds og tværs, anholdt. Sidenhen blev de fleste løsladt efter godt to måneders varetægtsfængsling.

Det regionale medie sn.dk skrev i april, at sigtelserne mod i alt ti løsladte er blevet frafaldet.

De to tiltalte mænd er brødre fra Syrien, mens kvinden har irakisk baggrund og er gift med den ene af mændene.

Idet den tiltalte kvinde menes at have dobbelt statsborgerskab, vil anklagemyndigheden gå efter, at hun bliver frataget sin danske indfødsret og udvises af Danmark for bestandigt, hvis hun findes skyldig. For de to tiltalte mænd vil anklagemyndigheden nedlægge påstand om udvisning for bestandigt, skriver de i pressemeddelelsen.

Retten i Holbæk skal behandle sagen over 30 dage. Sagen indledes i slutningen af august.