Brøndby-hooligan dømt for 1300 seksuelle overgreb

Flere oprørte tilhørere blev vist ud af politiet under gennemgangen af dommen. Den dømte ankede dommen.

Den 29-årige Brøndby-hooligan Kevin Adrian Werner idømmes forvaring for vold, trusler og årelange voldtægter begået mod en række drenge og unge mænd.

Retten i Glostrup har afsagt dom onsdag eftermiddag.

Han er desuden fundet skyldig i vold og trusler mod en kvindelig ekskæreste.

Den dømte var klædt helt i sort, da han fik sin dom i et fyldt retslokale. Mange pårørende var mødt op for at overvære dommen. Det samme var personer fra hooligan- og rockermiljøet.

Der var langtfra plads til alle, så mange blev afvist i døren af politiet, der var mødt talstærkt op.

Inde i retslokalet blev flere meget oprørte tilhørere vist ud af politiet, mens de råbte skældsord efter den dømte. En råbte til ham, at han "har ødelagt 15 unge mennesker", inden han blev trukket ud af flere betjente og truet med at komme i håndjern, hvis han ikke faldt ned.

Det var en sag, der kaldte på mange følelser, understregede specialanklager Morten Frederiksen efter dommen. Han beskrev sagen som ”meget usædvanlig” på grund af det store antal overgreb, den lange gerningsperiode på otte år og det store antal ofre.

- For mig at se er der ikke én hovedperson. Der er 16 hovedpersoner. Nemlig alle de her drenge og den ene kvinde, der har været udsat for overgreb, sagde han.

Mange års overgreb

Kevin Adrian Werner var tiltalt for over 1300 tilfælde af seksuelle overgreb mod 15 drenge og unge mænd. Den yngste var 14 år, da overgrebene begyndte.

Hvad er forvaring?

Foruden livstid er forvaring den eneste sanktion i dansk strafferet, der er uden tidsbegrænsning.

Den dømte løslades først, den dag en domstol vurderer, at vedkommende ikke længere er til fare for samfundet.

Tre kriterier skal være opfyldt, før en person kan idømmes forvaring:

  • Den dømte skal være skyldig i en alvorlig voldsforbrydelse, alvorligere trusler eller brandstiftelse eller forsøg herpå. 
  • Den tiltalte skal antages at frembyde nærliggende fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed. Denne antagelse skal baseres på karakteren af det begåede forhold og oplysningerne om gerningsmandens person, herunder navnlig om tidligere kriminalitet. 
  • Anvendelse af forvaring skal findes påkrævet for at forebygge denne fare.

Den dømte kendte mange af sine ofre gennem hooliganmiljøet omkring fodboldklubben Brøndby IF, hvor han var en stiftende og ledende figur i grupperne BHD (Brøndbys Hårde Drenge) og BHY (Brøndbys Hårde Yngre).

Grupperne udgjorde et hårdt miljø med vold og stoffer og tætte bånd til rocker- og bandemiljøet. Men også et miljø med tætte kammeratskaber, ekstrem grad af loyalitet og en fælles forståelse af, at man ikke sladrede til politiet.

Det var med specialanklager Morten Frederiksens ord ”et perfekt miljø” for Kevin Adrian Werner til at finde sine ofre.

Han knyttede tætte bånd til de unge drenge, som så op til ham og frygtede ham. Drenge, som vidste, at man ikke sagde lederen imod, og at man aldrig gik til politiet.

Anmeldt efter skudepisode

Men til sidst gik flere af dem til politiet. Nedbrudte og traumatiserede. Der var gået otte år siden de første overgreb i anklageskriftet. De havde ikke mere at miste, lød det 2. juni i anklagerens afsluttende bemærkninger.

Det begyndte 5. februar 2021 med en skudepisode i Brøndby. På stedet mødte politiet Kevin Adrian Werner, kendt fra politiets hooliganregister og – i denne sammenhæng – mindre domme for vold og narkotika.

Han blev i første omgang taget med som formodet gerningsmand. Men ret hurtigt viste det sig, at han nok var det tiltænkte mål for skyderiet, som politiet til dato ikke har opklaret.

Imens han befandt sig i politiets varetægt, mødte to drenge op på politistationen med deres mødre. De anmeldte Kevin Adrian Werner for overgreb, og han har siddet varetægtsfængslet lige siden.

Efter de første anmeldelser samledes hooligans og rockere med tilknytning til BHD og BHY til et møde om sagen.

Her blev ofre for den nu sigtede hooligan opfordret til at stå frem, hvilket nogle af dem også gjorde. Helt ekstraordinært fik de nu frit lejde til at tale med politiet.

Det var der flere, der gjorde. Andre meldte sig først, når politiet selv tog kontakt i forbindelse med efterforskningen. Det sidste kendte offer fandt først modet, da sagen mod Kevin Adrian Werner var begyndt ved Retten i Glostrup.

Nægtede sig skyldig

Her nægtede den tiltalte alle anklager. Han var slet ikke en voldelig person, sagde han, hvilket han godt kunne se virkede paradoksalt, når han nu brugte store dele af sin tid på at arrangere og deltage i aftalte slagsmål.

Men han havde dog seksuelle forhold til fem af drengene på samme tid, forklarede han. Han havde dybe følelser for dem, og de for ham, hævdede han, men den slags forhold mellem mænd var ikke accepteret i det dybt homofobiske hooligan- og rockermiljø.

Kevin Adrian Werner mener, at han var udsat for et komplot af folk fra miljøet, der ville skaffe ham af vejen. Først ved at skyde ham. Da det fejlede, kom politianmeldelserne i spil.

Den forklaring fandt retten usandsynlig. Desuden var der tidsmæssige problemer i forklaringen, mente retten.

Ifølge mentalundersøgelsen har den 29-årige hooligan let ved at lyve og følger ikke samfundets regler. Han udviser dårlig dømmekraft og mangler impulskontrol. Han er overfladisk charmerende, har afvigende og narcissistiske personlighedstræk og er præget af psykopatiske træk.

Eller som sammenfattet i anklagerens afsluttende bemærkninger: Han er psykopat, og han skal i forvaring, for ellers gør han det igen.

- Jeg har sjældent set en mentalundersøgelse, der var så klar om, at det er en person, som er farlig, sagde specialanklager Morten Frederiksen efter dommen.

Dommen betyder, at Kevin Adrian Werner ikke kan løslades, før en domstol har afgjort, at han ikke længere er til fare for samfundet.

Retten fandt ham stort set skyldig i samtlige 51 forhold, dog med mindre undtagelser.

Han idømmes desuden opholdsforbud i Brøndby og Rødovre og et forbud mod at få besøg af børn under 18 år uden ledsagelse af en voksen.

Han ankede dommen til landretten. Han vil frifindes, og hvis ikke det sker, vil han have nedsat straffen.