Krimi

Anholdt kvinde i mystisk plejehjemssag sigtet for drab og drabsforsøg

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Ud over sigtelsen kom der ikke meget nyt frem i retten. Dommeren valgte nemlig fortsat at holde dørene lukkede for offentligheden.

Der kastes nu lys over en ellers mørklagt sag om mystiske indlæggelser og et dødsfald blandt beboere på et plejecenter i Randers.

Her har en kvinde siddet varetægtsfængslet siden 14. marts efter en anmeldelse om "mistænkelige indlæggelser" på Randers Sygehus. Men først fredag har Østjyllands Politi offentliggjort, hvad den anholdte kvinde er sigtet for.

Det er sket sideløbende med, at Retten i Randers fredag har afholdt et særligt retsmøde, hvor retspræsidenten har ændret dørlukningen og den tidligere hemmeligholdelse af sagen.

Herefter fik TV 2 og andre medier, der har protesteret mod anklagemyndighedens krav om hemmeligholdelse, fået tilsendt sigtelsen og begrundelsen for varetægtsfængslingen i sagen.

- Vi er nu så langt fremme i vores omfattende efterforskning, at vi, i samarbejde med anklagemyndigheden, har vurderet, at grundlaget for de dobbeltlukkede døre ikke længere er til stede, oplyser politiinspektør Brian Voss Olsen i en pressemeddelelse.

Kvinden er ifølge politiet sigtet for drab samt tre forsøg på manddrab begået i februar og marts i år på Tirsdalen Plejecenter i Randers. Her skal hun ifølge politiet bevidst have givet forkert og farlig medicin til de fire ofre.

Medicineringen var ifølge sigtelserne årsag til, at en ældre kvinde afgik ved døden 1. marts i år, og at en anden ældre kvinde og to ældre mænd i flere tilfælde blev indlagt stærkt svækkede.

Fængslet på begrundet mistanke om kvalificeret vold

Retten vurderede 15. marts, at der ikke var ført bevis for drab og drabsforsøg, da det ikke stod klart, hvor meget af den brugte medicin, der skulle til for at dræbe. Men retten fandt, at der var begrundet mistanke om, at hun i det mindste var skyldig i groft legemsangreb over for de fire ofre.

En mildere fængslingskendelse, der ikke ændrer på sigtelsens indhold om drab og drabsforsøg.

Brian Voss Olsen kalder fredag sagen "meget alvorlig" og understreger, at der stadig ligger meget efterforskningsarbejde forude.

- Vi har brug for ro i forhold til efterforskningen, og selvom jeg har forståelse for den store interesse fra offentligheden, så ønsker vi af hensyn til den omfattende efterforskning og de lukkede døre i grundlovsforhøret samt efterfølgende retsmøder ikke at oplyse yderligere detaljer om sagen på nuværende tidspunkt, siger Brian Voss Olsen.

Kvinden fik 11. maj forlænget sin varetægtsfængsling, så den nu er gældende frem til 8. juni.

Sidder fortsat fængslet

Indtil nu har der ikke været nyt i sagen siden 11. maj, hvor den sigtede kvinde for tredje gang var for retten.

Her skulle det besluttes, om hun fortsat skulle sidde varetægtsfængslet. Hvilket dommeren valgte at gøre.

- Det kan vanskeliggøre og påvirke efterforskningen, hvis ikke den sigtede fortsat er varetægtsfængslet, lød det fra dommer Kristina Skovbo Hauerslev.

- Der er begrundet mistanke om, at den sigtede har gjort sig skyldig i som minimum at overtræde paragraf 245 stykke 1 i straffeloven, fortsatte hun.

Den paragraf omhandler legemsangreb af særligt rå, brutal eller farlig karakter og har en strafferamme op til seks år fængsel.

Vil påvirke efterforskning

Da kendelsen blev afsagt i retten, virkede den sigtede tydeligt berørt og påvirket af afgørelsen.

Det fremgik af kendelsen, at hun ikke havde ønsket at afgive forklaring i forbindelse med retsmødet, og at anklageren mente, at hun ville kunne forstyrre sagens efterforskning, hvis hun var på fri fod.

Blandt andet ved at påvirke vidner i sagen eller fjerne beviser.

TV 2 er i besiddelse af retsdokumenter i sagen, som beskriver de forskellige indlæggelser.