Krimi

Dansk-norsk mand erkender drab på fem personer

Sagen fra sidste efterår tiltrak sig særlig stor opmærksomhed. For gerningsmanden bar bue og pil.

Den dansk-norske mand, der er tiltalt for fem drab i den lille norske by Kongsberg, har på første dag i retten i sagen erkendt sig skyldig.

Det skriver det norske medie VG.

Anklageskriftet mod gerningsmanden ved navn Espen Andersen Bråthen er omfattende, og udover drabene er han tiltalt for 11 drabsforsøg og 13 tilfælde af grove trusler. Han er også tiltalt for flere andre forhold, heriblandt at have kastet en kniv efter tre politibetjente.

- Jeg erkender skyld i det hele, siger Bråthen, der har dansk statsborgerskab, onsdag i retten i Buskerud.

Bråthen er opvokset i Norge og har en norsk far.

Løb gennem gader med bue og pil

Sagen, der udspillede sig i oktober 2021, tiltrak sig særlig stor opmærksomhed. Ikke blot fordi den foregik i en lille norsk by.

Også fordi Espen Andersen Bråthen løb gennem Kongsbergs gader med bue og pil.

Først var udlægningen derfor også, at Espen Andersen Bråthen skulle have benyttet de alternative redskaber til drabene. Men senere oplyste politiet, at der var blevet brugt stikvåben.

Espen Andersen Bråthen startede sit angreb i en af supermarkedskæden Coop Extras butikker omkring klokken 18 onsdag 13. oktober.

Her modtog det lokale politi en melding, om at en person affyrede pile mod kunder og ansatte. Og herefter lykkes det ham altså at dræbe fem mennesker. Det foregik både på åben gade og i private hjem, som han havde tiltvunget sig adgang til.

34 minutter efter at Espen Andersen Bråthen gik ind i Coop-butikken, kunne politipatruljerne melde, at gerningsmanden var pågrebet.

Retssagen er sat til at vare frem til 22. juni. Men selvom Bråthen har erkendt sig skyldig i alle anklager, er det stærkt tvivlsomt, om han kan straffes.

Tre retspsykiatere har nemlig konkluderet, at han havde en stærk afvigende sindstilstand, da han gik til angreb i Kongsberg. Den vurdering kan føre til, at han regnes som utilregnelig og dermed ikke kan straffes.

Det er dog i sidste ende op til retten at afgøre, om at han var utilregnelig i gerningsøjeblikket.