Herlufsholms hemmeligheder

Politiet kommer med opfordring til nuværende og tidligere elever på Herlufsholm

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er på eget initiativ gået ind i sagen om Herlufsholm Kostskole efter TV 2-dokumentar om vold og overgreb.

De oplysninger, der kom frem i TV 2-dokumentaren ’Herlufsholms hemmeligheder’, var så alvorlige, at politiet af egen drift har valgt at gå ind i sagen.

- Vi har på eget initiativ valgt at se TV 2s udsendelse igennem for at vurdere, om der er tale om egentlige straffelovsovertrædelser, siger politiinspektør Kim Kliver fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til TV 2.

Samtidig med, at politiet gennemser dokumentaren og samler relevante vidnesbyrd, opfordrer politikredsen til, at nuværende og tidligere elever henvender sig til Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Vi vil gerne tale med dem, hvis de ønsker at anmelde, at de har været udsat for strafbare forhold som for eksempel voldsepisoder eller psykisk vold under deres ophold på Herlufsholm Skole, siger Kim Kliver og gør opmærksom på, at psykisk vold er blevet strafbart med virkning fra 1. april 2019.

Skolen har også indgivet politianmeldelse

Ud over politiets egen interesse i sagen har Herlufsholm Kostskole mandag selv indgivet en politianmeldelse.

- Bestyrelsen og ledelsen mener, at politiet bør undersøge, om der er et eller flere tilfælde, der skal undersøges nærmere, lyder det i en pressemeddelelse fra skolen.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi bekræfter, at de har modtaget politianmeldelsen.

Dokumentarudsendelsen ’Herlufsholms hemmeligheder’ har vakt voldsom debat, efter tidligere elever på kostskolen har fortalt om en kultur med psykiske, fysiske og seksuelle krænkelser.

Samtidig giver udsendelsen et billede af, at der kan have været situationer, hvor ledelsen eller andre med autoritet på skolen har talt elever og forældre fra at anmelde konkrete hændelser til politiet.

Udsendelse viste alvorlige krænkelser

Nogle af de konkrete hændelser fra de seneste år, som er beskrevet i TV 2s dokumentar omfatter:

En elev, der gik på skolen indenfor de seneste fem år, fortæller om to episoder. En dreng på en sovesal fik stukket to fingre op i numsen, ligesom en anden dreng blev så gennembanket under en slags quiz, at han ikke selv kunne kravle væk.

En anden dreng, der gik på skolen i 10’erne, fortæller, at han selv fik stukket en finger op bagi, mens nogle andre elever holdt hans arme og ben. I det tilfælde gav skolens ledelse drengene nogle milde straffe, men sagen blev ikke meldt til politiet.

En dreng fortæller, at han fik en knytnæve i baghovedet, så han faldt om på et dansegulv, fordi han dansede med den forkerte pige. Efter han blev tilset af skolens egen skadestue, lod man ham forstå, det var bedre at tilgive end at inddrage politiet.

Fyret rektor kaldte video for "grænseoverskridende"

I november 2021 blev fire elever bortvist fra skolen, efter de havde optaget videoer af flere krænkelser.

Politiet blev ikke involveret, men Mikkel Kjellberg, der netop er blevet fyret som rektor, har selv kaldt én af videoerne for “grænseoverskridende krænkelser af fysisk karakter”.

Han beskriver selv videoen således:

”En gruppe drenge binder hænder og fødder sammen på en elev, og binder plasticfilm om munden på denne elev. Senere er mund og hænder frie, og eleven slæbes med fødderne bundet mod en brusekabine. Eleven siger fra, men det overhøres, og drengene fortsætter. Drengen slæbes ind under bruseren, som tændes.”

Tavshedskultur på eliteskolen

Det også af dokumentaren, at der hersker en tavshedskultur på skolen.

- Hvad der sker på Herluf, bliver på Herluf. Hvis man sladrer, så kommer man i problemer med andre elever, fortæller en ung kvinde, der har gået på skolen for nylig.

En anden elev blev også prompte smidt ud af en lukket gruppe for tidligere Herlufsholm-elever, da de fandt ud af, at han var trådt frem i dokumentaren.