Krimi

Politiagent indsat i efterforskningen af drab på højgravid kvinde

Den sigtede har ifølge anklageren tilstået drabet overfor politiagenten.

Politiet har benyttet sig af usædvanlige metoder i den over fem år lange efterforskning af drabet på den højgravide Louise Borglit i 2016.

Det kom frem under fredagens grundlovsforhør af en 28-årig sigtet i sagen, hvor TV 2 var til stede.

Under grundlovsforhøret lød det blandt andet, at såkaldt politiagent har ført samtaler med den sigtede under påskud af at være en kriminel ved navn 'Frank'.

Taler om sagen med agent

Agenten blev indsat i Enner Mark Fængsel i 2020 med en dækhistorie, og han blev placeret i en celle ved siden af den sigtede, der allerede afsonede en anden langvarig dom for drabsforsøg på en kvindelig bekendt.

I Enner Mark fik politiagenten mulighed for at få en relation til den 28-årige mand, blandt andet fik de lov til at besøge hinanden, og de var på gårdture sammen. Efterfølgende blev 'Frank' løsladt, men kom gentagne gange på besøg i fængslet hos den sigtede.

Under en række møder i ugerne, hvor politiagenten var fængslet sammen med den sigtede, og bagefter, hvor han besøgte ham i fængslet, åbnede den sigtede op over for 'Frank' og fortalte ham ifølge anklager Bo Bjerregaard detaljer om drabet i Elverparken.

Politiagenten havde selv givet udtryk for, at han havde begået drab, han ikke var dømt for - og på et tidspunkt sagde den 28-årige, at "de var lidt som Peter Lundin".

I første omgang havde politiet indsat agenten i fængslet uden en dommerkendelse, men da fællesskabet var etableret, sagde en dommer god for, at der blandt andet blev opsat rumaflytning, således at 'Franks' samtaler med den sigtede er blevet optaget undervejs.

Optagelser, der udgør en væsentlig del af politiets beviser mod den 28-årige.

Overfald på kvinde med hund

Under samtalerne har den sigtede blandt andet talt om et overfald på en kvinde med en hund, ligesom han flere gange på eget initiativ har talt om sagen og sagt, at "det skete impulsivt" og ikke var planlagt.

På en gårdtur i november 2020 endte samtalen imidlertid lidt anderledes end normalt, da agenten nævnede, at politiet ledte efter en sigtet i sagen fra Elverparken, og at beskrivelsen passede på den sigtede. Den sigtede talte senere med sig selv i sin celle, hvor han sagde: "Regel nummer et: Hvis du har slået nogen ihjel, så taler du ikke om det!"

Herefter sagde han, at politiagenten "er helt væk", og at han "vil stikke ham ned".

Derefter blev politiagenten flyttet fra fængslet og opgaven, og han talte først med den sigtede igen, efter han ifølge dækhistorien var blevet løsladt og besøgte ham i fængslet.

Forsvarer protesterer mod brug af agent

Under grundlovsforhøret fredag protesterede den 28-åriges forsvarer mod brugen af politiagenten.

Han mener, at brugen af politiagenten vil blive et hovedtema i den videre retssag. og han gjorde klart udtryk for, at han aldrig nogensinde har oplevet noget lignende.

Anklageren i sagen gennemgik derfor agentreglerne i retten. Han mener ikke, at der er sket et brud på reglerne:

- Samværet kunne ske under betingelse af, at det var frivilligt samvær, lød det fra anklageren. Han understregede, at det desuden var frivilligt for den dengang mistænkte at tale om drabet. Agenten måtte ikke fremprovokere noget - og agenten opfordrede ikke til yderligere kriminalitet.

Gravid i syvende måned

Den 32-årige Louise Borglit blev dræbt af 11 knivstik en novemberaften i 2016 på en aftengåtur med sin søsters golden retriever-hund i Elverparken i Herlev.

På det tidspunkt var hun højgravid i slutningen af syvende måned.

Klokken 19.14 slog en hundelufter alarm efter at have fundet Louise Borglit liggende livløs i græsset tæt ved et buskads. Klokken 19.36 blev Louise Borglit erklæret død.

Under fredagens grundlovsforhør kom det frem, at kvinden havde 11 direkte stiklæsioner i ryg, bryst og endeballe, og der var et ukendt antal snit i hovedet og på arme og ben.

Obduktionen var klar – Louise Borgklit var blevet dræbt af de mange knivstik. Kniven var omkring 20 centimeter lang.

Håbede, der ikke var aflytning

Under et af besøgene i fængslet, efter politiagenten ifølge dækhistorien var løsladt, forklarede den sigtede, at han havde lagt kniven i kurven på en damecykel, han brugte på det tidspunkt. I løbet af weekenden havde han skilt sig af med den.

- Jeg kan håbe på, der ikke er aflytning her, så er jeg fucked, sagde den sigtede.

Det blev optaget af rumaflytningen i fængslet.