Krimi

Danmark går glip af millioner af skattekroner på danskejede ejendomme i Dubai 

Kun en ud af ti danske boligejere i Dubai havde i 2020 delt oplysninger med Skat.

Det er potentielt mange millioner kroner, som statskassen går glip af, når danskere investerer i ejendomme i ørkenstaten Dubai.

TV 2 har fået adgang til et omfattende datalæk vedrørende ejendomme i Dubai sammen med en række internationale medier. Et datalæk, som med præcise oplysninger om både ejendommene og de danske ejere giver et hidtil uset indblik i det mørklagte ejendomsmarked i Dubai.

Lækket viser, at det i 2020 kun var en ud af ti danskere med en ejendom i Dubai, der havde opgivet den til Skat.

Det giver et gab på mere end halv milliard kroner i den samlede værdi af ejendomme, som der potentielt kunne beskattes.

- Det ser ud til, at en stor andel af de skattepligtige danske ejendomme i Dubai er skjult for myndighederne, siger Annette Alstadsæter, leder af Skatteforsk, det norske center for skatte- og adfærdsforskning. Hun er også professor på Handelshøjskolen på det norske Universitetet for miljø- og biovitenskap (NMBU), der har arbejdet med datalækket gennem to år.

Også Jakob Dedenroth Bernhoft, der er partner i virksomheden Fraud React og ekspert i økonomisk kriminalitet, mener, der er grund til bekymring.

- Tallene antyder, at det er langt flertallet af danskere med bolig i Dubai, som snyder Skat og den danske statskasse, siger han.

Sjældent indblik

TV 2 har fået adgang til datalækket i samarbejde med 20 andre internationale medier. Det er leveret af det amerikanske firma Center for Advanced Defence Studies (C4ADS), der er en nonprofitorganisation fra Washington, USA, som researcher i international kriminalitet og korruption.

Danmark har udvekslingsaftaler med Dubai og de øvrige arabiske emirater om blandt andet skatteoplysninger, men ikke besiddelse af ejendom.

Ejendomsværdiskat

Som dansker skal du betale ejendomsværdiskat af dine ejendomme i udlandet, men du får et nedslag for eventuel skat, du har betalt i det pågældende land. Du skal desuden oplyse Skat om din ejendom.

Kilde: Skat

I datasættet er der i alt 524 danske statsborgere, som ejer ejendomme i Dubai. TV 2 har gennem længere tid været i dialog med Skattestyrelsen i et forsøg på at få oplyst, hvor mange personer i datasættet der reelt er forpligtet til at oplyse om deres bolig i Dubai. Det har ikke været muligt.

Men via cpr-registret har TV 2 kortlagt, at 244 af personerne har folkeregisteradresse i Danmark, og per 1. januar 2020 havde de tilsammen 370 ejendomme i Dubai til en samlet værdi på knap 750 millioner kroner.

Det er ikke sikkert, at alle 244 personer er skattepligtige i Danmark. Der kan blandt andet være ejendomme, som endnu ikke er færdigbygget, og dermed ikke kan beskattes.

Ikke desto mindre er der et stort gab mellem antallet af danskejede ejendomme i datalækket og hos Skat.

Kun 25 danskere i Skats tal

Tal fra Skat viser nemlig, at der i indkomståret 2020 – samme år, som tallene i datalækket – kun var 25 danskere, som havde oplyst til Skat, at de helt eller delvist ejede ejendomme i Dubai.

I alt var der tale om 24 ejendomme til en værdi på 180 millioner kroner. Altså cirka en fjerdedel af de samlede værdier ifølge datalækket.

Modsat i Danmark er det i Norge muligt for journalister at få præcise tal på, hvor mange der er forpligtet til at oplyse om deres bolig i Dubai.

Og her har otte ud af ti nordmænd skjult deres ejendom i Dubai for de norske skattemyndigheder. Det viser en opgørelse, som det norske medie E24 har lavet. Og ifølge Annette Alstadsæter er der ingen grund til at tro, at danskerne skulle være anderledes end deres norske naboer.

Hun har tidligere undersøgt lignende skatteforhold i Schweiz for både Danmark og Norge.

Mediesamarbejdet bag lækket

Datalækket er bearbejdet af TV 2 i samarbejde med den norske finansside E24 og avisen VG, tyske Süddeutsche Zeitung, belgiske Knack, russiske iStories, svenske SVT, franske Le Monde, britiske Economist og The Guardian samt Organized Crime and Corruption Reporting Projekt (OCCRP) og deres samarbejdspartnere.

- Der var tallene for Danmark og Norge meget ens. Det gør også, at vi har en ganske god tro på, at det også er muligt at sammenligne adfærden, når det kommer til skjulte ejendomme i Dubai, siger Alstadsæter.

Og det er ikke kun tabet af skattekroner på ejendomme, der er problemet, mener hun:

- Når nogen kan benytte sig af tjenester i andre lande for at undgå at betale skat af ejendomme, kan der også være hvidvaskning og korruption involveret.

Også Jakob Dedenroth Bernhoft mener, at unddragelse af ejendomsværdiskatten kan være et symptom på en række andre ting. Det kan være indtægter på udlejning af ejendommene, som også er skattepligtige.

Samtidig kan der foregå udbetaling af sociale ydelser, som burde være stoppet, fordi myndighederne ikke kender til modtagerens værdier i udlandet.

- Så statskassen kan blive snydt på mere end én måde, når man gemmer formuer i en ejendom i Dubai, siger han.

Skattestyrelsen: Indsatsen er blevet styrket

Skattestyrelsen har flere gange afvist at stille op til interview med TV 2. Dette gælder både interview om datalækket og bredere spørgsmål om styrelsens indsats for at bekæmpe skattesvindel via ejendomme i Dubai.

Styrelsen har dog sendt et samlet svar på flere skriftlige spørgsmål. Det har ikke været muligt for TV 2 at stille opfølgende spørgsmål.

Skattestyrelsen kommenterer i det skriftlige svar ikke forskellen mellem egne oplysninger og de lækkede data. Men styrelsen skriver, at "indsatsen mod international skatteunddragelse nyder stor politisk bevågenhed, og derfor er blevet styrket de seneste år."

Skattestyrelsen skriver desuden, at afdækningen af relevante værdier i udlandet, som ikke er blevet indberettet af borgerne selv, undersøges i flere spor. Blandt andet ved at få udleveret betalingsoplysninger fra pengeinstitutter på tværs af grænser, internationale samarbejder og udvekslingsaftaler samt deling af oplysninger fra andre kilder.

Tirsdag oplyste Skattestyrelsen, at man vil bruge et datalæk fra 2018 til at hente tabte skattekroner på Dubai-ejendomme: