Svindeldømt dansker med skattegæld ejer dyre ejendomme i Dubai, og myndighederne kan ikke røre dem
Stort datalæk afslører ørkenstaten Dubai som økonomisk fristed for danskere med gæld til det offentlige.
I Danmark er han dømt for grov moms- og skattesvindel, har en milliongæld til skattevæsenet og en postadresse i et beskedent boligbyggeri i Greve ved København. I 2010 blev han førtidspensionist.
Men i Dubai ejer Hawshir Ahmed fem lejligheder til en samlet værdi af næsten ni millioner kroner – heriblandt én i det luksuriøse Dubai Marina-område.
Det viser et stort datamateriale fra den amerikanske nonprofit organisation C4ADS.
Lejlighederne blev, ifølge anklageren i svindelsagen fra 2015 mod Hawshir Ahmed, købt for de millioner, som han snød statskassen for. Staten har altså kendt til lejlighederne i årevis og forsøgt at få fingre i dem.
Men uden held.
- Vi har jo ikke nogen retsmidler uden for landets grænser. Der er vi fuldstændig afhængige af de udenlandske myndigheders hjælp og bistand, siger Anja Lund Liin, der er specialanklager hos Midt- og Vestsjællands Politi, og som førte sagen.
Danmark har udvekslingsaftaler med Dubai og de øvrige arabiske emirater om blandt andet skatteoplysninger, men ikke om besiddelse af ejendom.
Vigtigt datalæk
Hawshir Ahmed er dansk statsborger og optræder på en liste over danskere med ejendomme i Dubai. Listen er en del af et stort datalæk fra 2020, som TV 2 har fået adgang til og bearbejdet i samarbejde med 20 andre internationale medier.
Datalækket giver et sjældent indblik i Dubais ellers mørklagte ejendomsmarked, og det er leveret af det amerikanske firma Center for Advanced Defence Studies (C4ADS), en nonprofitorganisation fra Washington, USA, som researcher i international kriminalitet og korruption.
Ifølge Annette Alstadsætter, der er leder af Skatteforsk, center for skatte- og adfærdsforskning, og professor på Handelshøyskolen på Universitetet for Miljø- og Biovitenskap (NMBU) i Norge, er datalækket en unik mulighed for at få indblik i noget, der hidtil har været mørklagt for offentligheden.
- Det er vigtigt at vide, hvor mange penge der er i omløb, som ikke kommer gennem legitime kanaler. Det er vigtigt at vide, hvor stor manglen på transparens er, siger hun.
Annette Alstadsætter har sammen med andre forskere i to år arbejdet med lækket af ejendomsoplysninger fra Dubai, hun beskriver som et yndet mål for både hvidvask og skatteunddragelse.
Ingen spor
TV 2 har forgæves forsøgt at få et interview med Hawshir Ahmed for at få svar på, hvordan det hænger sammen, at han i 2020 ejede milliondyre lejligheder i Dubai, samtidig med at den danske stat har millioner af kroner til gode hos ham. Desuden vil vi gerne vide, om han stadig ejer ejendommene.
Vi har forsøgt at finde Hawshir Ahmed på flere adresser i Danmark, og vi har talt med flere af hans familiemedlemmer – heriblandt hans datter. På hans nuværende folkeregisteradresse bor en af hans venner.
Ingen af dem har ønsket at stille op til interview, men flere peger på, at Hawshir Ahmed har rejst i både Irak og Dubai.
Der var heller ingen spor af Hawshir Ahmed, da TV 2s journalist og fotograf for nylig opsøgte ham ved den største af de lejligheder i Dubai, han stod som ejer af i 2020, på adressen Diamond View 4. Lejligheden på 4. sal er 142 kvadratmeter, og den har en værdi på cirka 3,9 millioner kroner.
Hawshir Ahmeds advokat har siden oplyst, at han ikke ønsker at stille op til interview med TV 2.
Købt i eget navn
De fem lejligheder i Dubai, som Haswhir Ahmed formodes stadig at eje, har en samlet værdi af knap ti millioner kroner, ud fra de beregninger et norsk forskerhold har lavet på baggrund af to års arbejde med datalækket.
Med lejlighederne følger også en opholdstilladelse.
I retssagen fra 2015 kom det frem, at Hawshir Ahmed havde overført knap ti millioner kroner fra sit firma til sig selv. Det skete, inden han fik tildelt førtidspension. Han havde investeret syv millioner kroner i ejendomme i Dubai. I retten sagde han, at han ikke vidste, hvad der var blevet af lejlighederne, og om de var færdigbygget.
Han hævdede også, at millionerne blev investeret på vegne af hans firma, men Skat fandt ingen oplysninger, der underbyggede det. Tværtimod blev ejendommene købt i Hawshir Ahmeds eget navn, og han investerede pengene uden sin revisors viden, fremgår det af retsdokumenterne.
- De var efter vores opfattelse købt for udbyttet af den her skatte- og momsunddragelse, som sagen vedrørte, siger specialanklager Anja Lund Liin, Midt- og Vestsjællands Politi, som førte sagen mod Hawshir Ahmed.
Anklager: Vi kan ikke tvinge ham
Sagen endte med, at Hawshir Ahmed i 2015 fik en fængselsdom på to et halvt år for grov moms- og skattesvindel gennem sit tolkefirma samt en tillægsbøde på knap ti millioner kroner. En dom, der blev stadfæstet i Landsretten i 2016.
I dag skylder han, ifølge Tinglysningen, over 14 millioner til Skat.
Staten konfiskerede beløbene på hans konti samt halvdelen af friværdien af hans danske ejendom i Greve. Også nogle af Ahmeds kones smykker blev beslaglagt.
Dommeren leverede også en kendelse til at beslaglægge ejendommene i Dubai, som SØIK – kendt som bagmandspolitiet – gik videre med.
Alligevel lykkedes det ikke at få pengene hjem til den danske statskasse, fortæller Anja Lund Liin.
- Vi gjorde forsøget. Men vi kan jo ikke tvinge manden til at sælge, siger hun og fortsætter:
- Det er jo altid trist, når det lykkes at slippe afsted med forbrydelser. Men forbrydere har gennem alle tider forsøgt at skaffe gevinsten af vejen, så vi ikke kan komme til den. Nu er det så Dubai, man bruger i dag. Vi må bare konstatere, at det er sådan, at verden er skruet sammen.
Det er Gældsstyrelsen, som har ansvaret for at inddrive gæld til staten. Ingen fra styrelsen har ønsket at stille op til interview omkring sagen mod Hawshir Ahmed.
Men i et skriftligt svar skriver styrelsen, at Danmark ikke har en aftale med Dubai om gensidig bistand med gældsinddrivelse. Derfor har det, ifølge styrelsen, end ikke været muligt at anmode om Dubais myndigheder om hjælp til at inddrive gæld eller foretage udlæg i boliger.