EU-dom giver dansk politi stort problem

Kilder i politiet kalder overfor TV 2 den nuværende situation for ”katastrofal”.

Sker der et drab på en ung kvinde i Aalborg eller et skyderi i det organiserede bandemiljø i København i aften, vil politiet være afskåret fra at bruge et af de mest væsentlige efterforskningsværktøjer, nemlig teledata.

Det er resultatet af en afgørelse fra EU-domstolen tidligere på måneden.

Her afgjorde domstolen, at irsk politi tilbage i 2013 ikke alene burde have bygget en drabssag op omkring teledata, da brugen af denne type data ifølge dommen er et brud på retten til privatliv.

Justitsministeren bekræfter situationen overfor TV 2.

- Jeg er meget ærgerlig over EU-Domstolens afgørelse, fordi den betyder, at danske myndigheder i sager om grov kriminalitet som for eksempel drab, bandekriminalitet og voldtægt ikke kan få adgang til trafikdata, der logges generelt og udifferentieret for at beskytte den nationale sikkerhed, siger justitsminister Nick Hækkerup til TV 2.

Ifølge TV 2s oplysninger er myndighedernes jurister ikke færdige med at nærlæse afgørelsen fra EU-Domstolen, men status er lige nu, at de danske teleselskaber ikke udleverer teledata til politiet, med mindre der er tale om for eksempel terrorrelaterede hændelser.

En politisk varm kartoffel

I drabssagen fra Aalborg, hvor Mia Skadhauge Stevns i februar 2022 blev slået ihjel og siden fundet dræbt i et skovområde nord for Aalborg, kan netop teledata have været afgørende i efterforskningen af drabet, ligesom det var tilfældet i for eksempel sagen om drabet på radioværten Nedim Yasar på Nørrebro i København i november 2018.

Kilder i politiet kalder overfor TV 2 den nuværende situation for ”katastrofal”.

Rigspolitiet henviser til Justitsministeriet, og fredag siger justitsminister Nick Hækkerup til TV 2:

- Justitsministeriet arbejder lige nu sammen med myndighederne og branchen for at finde en holdbar løsning. Samtidigt vil regeringen tage spørgsmålet om adgang til loggede oplysninger til bekæmpelse af grov kriminalitet op på EU-niveau. Jeg mener nemlig fortsat, at politiet skal have de bedst mulige redskaber til kriminalitetsbekæmpelse, siger Nick Hækkerup.

Skal have adgang til kritisk data

Trods situationen, hvor politiet i øjeblikket er afskåret fra at modtage og anvende teledata, er teleselskaberne stadig forpligtet til at logge ”generelt og udifferenteret”, således at politiet i en situation omhandlende nationens sikkerhed fortsat kan få adgang til data.

Det kunne være i situationer som for eksempel bomben, der blev detoneret foran Skattestyrelsen, eller terrorangrebet ved Krudttønden og synagogen i København.