Station 2

Hun var helt tæt på et voldsomt skyderi, men vidste ikke, at pistolen bar på en uhyggelig rekord

Politiet fortæller, at kriminelles genbrug af våben er stigende i Danmark. Det her er historien om et gerningsvåben med en blodig rekord.

Det var lyde, som ikke burde være der. Lyde, der slet ikke passede ind i stemningen på en dansk sushirestaurant en torsdag aften i november 2016.

Den normale summen og småsnakken fortsatte ved de sorte borde, men Nadia Bak var stoppet med at lytte til samtalen. I stedet fokuserede hun på de korte, skarpe smæld og de svage rystelser i vinglasset.

- Pludselig er der nogle, der råber: "Ned under bordene. Ned under bordene. De skyder efter os", fortæller hun.

Det eneste, jeg tænkte lige der, var, at jeg skulle hjem til min lille søn

Nadia Bak

På vej ned på gulvet gik det op for Nadia Bak, at de skarpe smæld var pistolskud. Udenfor havde en maskeret gerningsmand rettet en ni millimeter pistol mod en gruppe mænd, der sad ved vinduespartiet foran Sticks'n'Sushi i Lyngby.

Mændene var flygtet ind på restauranten – en af dem blødende fra et skudsår i ryggen.

Ville bare hjem

Herefter gik pistolmanden tættere på. Han sendte en byge af skud direkte gennem ruden til restauranten, så glassplinter og projektiler skabte yderligere panik og rædsel blandt gæsterne, der trykkede sig under bordene.

- Det eneste, jeg tænkte lige der, var, at jeg skulle hjem til min lille søn. Bare hjem, fortæller Nadia Bak til TV 2 i dag, seks år efter episoden.

Hun undslap skyderiet uden at blive ramt, og det samme gjorde de fleste andre rystede restaurantgæster.

Men to personer blev såret af skuddene fra den kraftige pistol.

En tilfældig kvinde blev ramt i brystet, da hun intetanende kom ud fra Magasins hovedindgang med sit lille barn. Og en mand med bandetilknytning blev ramt i ryggen.

Den aften var der ingen, der vidste, at de var faretruende tæt på et våben med en bizar rekord. Ni millimeter pistolen af mærket Star 28 PK er nemlig det mest brugte gerningsvåben ved alvorlige skyderier herhjemme.

Pistolen blev efter skyderier ved sushirestauranten smidt på gaden i Lyngby, mens gerningsmanden flygtede fra stedet.

Våbnets rejse var sluttet, men ud fra patronhylstre, ridser og mærker kunne politiets teknikere kortlægge brugen af våbnet i ugerne op til hændelsen i Lyngby.

Rekordvåben

Hver år får kriminalteknikere fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) indleveret op mod 700 våben til undersøgelse.

I 2016 var ét af disse våben den spanske Star 28 PK.

I tre-d-mikroskoper undersøger de blandt andet afskudte patronhylstre fra gerningssteder.

Pistoler afsætter nemlig mærker på hylstre og projektiler, der er lige så unikke som menneskers fingeraftryk. Det fortæller våbenmekaniker Henrik til 'Station 2' i programmet 'Det beskidte våben'.

Han ønsker ikke sit efternavn frem af hensyn til sin sikkerhed.

- Vi oplever at få hylstre ind, hvor vi siger: "De her matcher op imod et andet gerningssted, men vi har ikke selve våbnet". Så vi kan se, der er et våben, som "arbejder derude" i virkeligheden, siger han.

Kriminelle kalder et våben, der har været brugt mere end én gang, for et "beskidt våben". Politiets teknikere kan nemlig knytte det til tidligere gerningssteder gennem hylstrene og projektilerne.

Star 28 PK er altså et af Danmarks mest beskidte våben. Første gang, teknikerne samlede hylstre op efter den spanskproducerede pistol, var syv uger før, den skød ved Magasin i Lyngby.

Vi kan se, at denne her Star 28 PK har været brugt på mindst fire forskellige gerningssteder

Henrik, våbentekniker

Magistervej

2. oktober 2016 cirklede en hvid cabriolet og en mørk følgebil rundt i området omkring Magistervej i det københavnske nordvestkvarter.

En gruppe unge mænd skråede hen over gaden, og det fik de to biler til at accelerere mod dem. En maskeret mand sprang ud fra passagersiden og affyrede op mod ti skud mod gruppen.

På de grynede billeder fra et overvågningskamera på den nærliggende Tagensbo Skole kan man se projektilerne slå gnister mod de parkerede biler. To af skuddene traf dog en 22-årig, der blev ramt i låret og i anklen.

Den sårede havde tilknytning til den daværende rockergruppe Mongols. Og ifølge TV2s oplysninger skal gerningsmanden findes i den personkreds, som senere blev til gadebanden NNV.

Langt mere genbrug

Der gik kun få døgn, fra pistolen skød og sårede en mand i Københavns nordvestkvarter, til den igen blev brugt ved et skyderi – denne gang ved Ågården i Ishøj.

Her blev der skudt op til ti gange mod et andet medlem af rockergruppen Mongols, der sad i sin bil. Allerede 23 timer senere blev den spanske pistol affyret igen.

Denne gang i Hvidovre mod et fremtrædende medlem af samme rockergruppe. Han blev såret af skuddene.

Kriminalteknikeren Henrik fortæller, at de generelt ser en tendens til, at de ulovlige våben bliver brugt flere gange. På trods af den øgede risiko for også at blive retsforfulgt for de tidligere ugerninger våbnet har været involveret i. Tidligere blev våben ofte kun anvendt en gang, før det blev skaffet af vejen. I dag ser man dem oftere blive brugt til flere forbrydelser. Politiet tror, at det er, fordi kriminelle tidligere havde lettere adgang til våben.

- De senere år har vi set, at det samme våben godt kan være anvendt flere gange over en længere periode, fortæller han.

Terror-Omar

Våbengenbrug er også sket i meget omtalte kriminalsager herhjemme.

Terroristen Omar El Hussein skød og dræbte eksempelvis foran synagogen i Krystalgade i København med en pistol, der tidligere havde været brugt ved et skyderi i Hundige

Og tilbage i 2018 efterlyste Københavns Politi viden om en Walther P38, der blev fundet i en kalkgrav.

Forinden havde den været brugt i tre andre skyderier. Blandt andet et uopklaret drab i forstaden Tingbjerg.

30 skud på 7 uger

På bare 7 uger i efteråret 2016 blev Star-pistolen brugt til at affyre mindst 30 skarpe skud i det offentlige rum.

Ved fire skudepisoder sårede den fem til seks personer. Våbenteknikeren Henrik husker da også våbnet fra dengang, de fulgte det fra gerningssted til gerningssted.

- Vi kan se, at denne her Star 28 PK har været brugt på mindst fire forskellige gerningssteder. Jeg siger mindst, for det er her, at vi med sikkerhed har kunnet lægge hylstre fast. Det er ikke en hverdagsoplevelse, at vi lægger et våben fast, som har været brugt på fire forskellige gerningssteder. Så det er da noget, som bliver talt om, siger han.

Lyngby

Sidste gang, det dødbringende våben blev brugt, var foran Magasin i Lyngby 22. november 2016 omkring klokken 19.30. Her blev den yngre kvinde ramt i brystet, og en mand med tilknytning til Satudarah ramt i ryggen.

Rockerklubben var ikke i konflikt med personer fra gadebanden NNV, og i følge TV 2's oplysninger, kan det nye mål skyldes, at pistolen er blevet solgt og har skiftet gruppering på sin blodige rejse gennem den danske underverden.

Det vil politiet dog hverken be- eller afkræfte, fortæller ledende politiinspektør Torben Svarrer fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK). Han siger, at illegale pistoler er en handelsvare ligesom så meget andet i den kriminelle underverden.

- Jeg kan ikke gå nærmere ind i, hvem og om man har haft nogen i kikkerten til det her. På et tidspunkt kan en pistol jo rent faktisk også ende i modpartens hænder. Det kan jo godt lade sig gøre, og det er rigtigt nok, at der i en af de sager, vi taler om her, er noget, der kan pege i retning af, at pistolen faktisk undervejs har skiftet gruppering, siger han.

Skud er deroppe

I sushirestauranten i Lyngby faldt den ramte mand ind på gulvet lige ved siden af Nadia Bak. Han råbte, at han var blevet ramt og lå ellers helt stille. Nadia Bak troede, at han var død og begyndte at kravle ud i friheden via restaurantens køkken.

Mens hun kravlede, kunne hun høre de sidste skud ind gennem vinduet og hen over hendes hoved.

- Det går ret stærkt det hele, fordi jeg kan mærke, at lige nu handler det bare om, at jeg skal væk. Man kan sådan fornemme, at skuddene er deroppe i hovedhøjde, fortæller hun.

Det har fremprovokeret noget angst. Det er der ingen tvivl om

Nadia Bak

Nadia Bak er sikker på, at hun altid vil bære episoden med sig i livet. Hun mærker det særligt, når hun hører pludselige og ukendte lyde i en folkemængde.

- Jeg har det stadig svært med rigtig mange mennesker. Det har fremprovokeret noget angst. Det er der ingen tvivl om, siger hun.

Alle fire skudepsioder er fortsat uopklarede.

Du kan se 'Station 2: Det beskidte våben' mandag klokken 20.50 på TV 2 eller allerede nu på TV 2 Play.

Eller det andet program om illegale våben: