Dansk soldat i Irak tiltalt for serie af krænkelser mod kvindelige soldater

En overordnet gruppefører er tiltalt for grove blufærdighedskrænkelser og ulovlig tvang i Irak og Danmark.

I maj og juni sidste år måtte kvindelige soldater, der var udstationeret i Irak, finde sig i grove blufærdighedskrænkelser fra en overordnet.

Det mener den militære anklagemyndighed, Auditørkorpset, der har tiltalt en 29-årig mand for blandt andet at have beluret kvindelige soldater og slynget om sig med krænkende bemærkninger.

Anklageskriftet tæller i alt 16 forhold, der omfatter krænkelser af en underordnet, pligtforsømmelse, blufærdighedskrænkelse og ulovlig tvang.

Du kunne da godt have vendt dig om, så jeg kunne se din røv

Den 29-årige mand ifølge anklageskriftet

Langt de fleste overgreb skal have fundet sted i Irak, mens enkelte angiveligt er sket i Oksbøl og Jægerspris.

Seriekrænker

En kvindelig soldat blev ifølge tiltalen beluret gennem et vindue, da hun var gået ind i en bus for at tisse.

En anden stod delvist afklædt på sit værelse, da den 29-årige kom ind. Han forlod ikke værelset eller kiggede væk, men sagde ifølge anklageskriftet efterfølgende: "Du kunne da godt have vendt dig om, så jeg kunne se din røv."

Manden, der var overordnet gruppefører, spurgte ifølge anklagemyndigheden på et tidspunkt en kvindelig underordnet, om "hun gerne ville bolle med "tanknegeren"", og om "hun gerne ville have en trekant med polakkerne".

Om to andre underordnede skal han have sagt, at han "kunne bruge dem til at tømme sig i, når han havde frustrationer", lyder det i anklageskriftet.

Ulovlig tvang

Den straffemæssigt alvorligste anklage handler om ulovlig tvang.

På et tidspunkt skal han angiveligt have trukket en soldat ind på hendes værelse, skubbet hende ned på en seng, låst døren og spurgt: "Er det nu?"

Af anklageskriftet fremgår det, at han fortsatte sin adfærd, selv om der var klaget over ham.

I et forhold er han tiltalt for at have udsat en underordnet for grove krænkelser, og for at gøre grin med at hun tidligere havde indberettet ham for krænkende adfærd.

Når sagen mandag i næste uge behandles ved Retten i Esbjerg, vil anklagemyndigheden kræve, at den 29-årige idømmes en fængselsstraf.