Krimi

Gennembrud i sag om forsvundne Madeleine McCann kan være kamp mod tiden

Holder beviserne, kan sagen om Madeleine McCann nærme sig sin afslutning – men måske har politiet med ny sigtelse blot købt sig mere tid.

Humøret var højt, da Madeleine McCanns forældre tog et billede af deres treårige datter på en tennisbane i Praia da Luz i det sydlige Portugal 3. maj 2007.

Få timer senere forsvandt hun under mystiske omstændigheder, og mens billedet af den smilende pige er blevet ikonisk, har efterforskningen af sagen været præget af et kaotisk forløb og massive fejl.

3. maj er det 15 år siden, at 'Maddie' forsvandt, og i et sidste kapløb med tiden har de portugisiske myndigheder erklæret Christian Brueckner, en dømt voldtægtsforbryder fra Tyskland, for arguido.

Det kan oversættes til en "navngivet mistænkt" eller en "formelt mistænkt". Selvom den nærmeste oversættelse af arguido til danske forhold betyder, at den mistænkte er sigtet, er han ikke tiltalt, ligesom han ikke er krævet varetægtsfængslet i den konkrete sag.

Forældelse truer efterforskere

Den nye udvikling hænger efter alt at dømme sammen med et væsentligt tidsaspekt i sagen, for ifølge portugisisk lov forældes sager, hvor straframmen ligger over 10 år, når der er gået 15 år siden forbrydelsen.

Det betyder ikke, at der skal rejses tiltale eller fældes dom i sagen, men det betyder, at politiet ikke kan udpege en ny formelt mistænkt – eller arguido – hvis der er gået mere end 15 år siden gerningstidspunktet.

En frist, der altså ville være overskredet 3. maj 2022.

Advokat afviser alvor

Ifølge det tyske magasin Bild mener Christian Brueckners forsvarsadvokat, Friedrich Fuelscher, derfor, at sigtelsen skal tages i strakt arm.

- De portugisiske myndigheders beslutning skal ikke overvurderes. Uden at kende den portugisiske lovgivning i detaljer antager jeg, at der er tale om et processuelt skridt for at forhindre, at sagen forældes, har Friedrich Fuelscher sagt til Bild.

I en kortfattet pressemeddelelse fra anklagemyndigheden i den portugisiske by Faro oplyses det, at beslutningen om at erklære Christian Brueckner for arguido er sket på baggrund af et samarbejde mellem portugisisk, tysk og britisk politi.

Voldtægt af 72-årig

Christian Brueckner blev første gang dømt for voldtægt som teenager. Han sidder i øjeblikket fængslet i Tyskland, efter at han i 2019 blev idømt syv års fængsel for en voldtægt begået mod en 72-årig amerikansk kvinde i 2005 i samme område ved Portugals Algarve-kyst, hvor Madeleine McCann to år senere forsvandt.

Den nu 44-årige mand holdt til langs den portugisiske kyststrækning i årene fra 1995 til 2007, og ifølge Reuters beskriver retsdokumenter, hvordan han forbindes med en række indbrud i hoteller og ferielejligheder i området.

Madeleine McCann var få dage fra at fylde fire år, da hun i 2007 blev taget fra sine forældres ferielejlighed, mens hun var lagt i seng ved siden af sine 18 måneder gamle tvillingesøskende. Forældrene spiste aftensmad på en tapasrestaurant 50 meter væk, og da moren under middagen var inde for at se til børnene, var den ældste datter væk.

Forældre mistænkt

Efterforskningen af sagen var i de første måneder kaotisk, og efter en lokal britiskfødt ejendomsmægler først havde været i politiets søgelys, blev Madeleine McCanns forældre, Kate og Gerry McCann, selv mistænkt som arguido og afhørt med en sigtets rettigheder fire måneder efter Maddies forsvinden.

Den ledende efterforsker på sagen var overbevist om, at de selv havde slået deres datter ihjel, hvorefter de havde skilt sig af med liget.

Året efter i juli måned 2008 lagde portugisisk politi efterforskningen ned og droppede sigtelserne mod både forældrene og ejendomsmægleren, og den daværende efterforskningsleder blev fyret, da han nægtede at tro på, at forældrene var uskyldige.

Klæbende mistanke

Siden da har Kate og Gerry McCann vundet retssager og modtaget erstatning som følge af de uberettigede anklager, men det har alligevel været vanskeligt for dem helt at rense sig i offentlighedens øjne.

I 2011 begyndte Scotland Yard at evaluere den portugisiske efterforskning, og i 2012 overleverede de portugisiske myndigheder lister med hundredevis af navne på personer, der var til stede i Praia da Luz 3. maj 2007.

Oplysningerne og nye vidneafhøringer førte til, at Scotland Yard i 2013 formelt genåbnede sagen og dedikerede 37 efterforskere til opklaringen – men selvom flere nye beviser blev afdækket, og selvom navnet Christian Brueckner sammen med mindst to andre potentielt interessante navne stod på listerne, trak arbejdet ud.

Blandt andet på grund af samarbejdsvanskeligheder mellem landene lød det blandt andet i 2014, hvor britisk politi kæmpede for at overvære afhøringer af vidner i sagen.

Mistænkt for andre overgreb

De tyske og britiske efterforskere i sagen har brugt flere år på at afhøre vidner, som kender – eller kendte – den mistænkte. Blandt vidnerne er både indsatte, der kender Christian Brueckner fra fængslet og hans britiske ekskæreste, som ifølge britiske medier har forklaret, at han var voldelig og overfaldt hende, mens de var kærester.

I jagten på beviser har Scotland Yard desuden offentliggjort billeder af de biler, den 44-årige kørte i, da han i boede i Praia da Luz-området. Blandt andet denne VW- camper, der er sat i forbindelse med Madeleine McCann-sagen.

Desuden har politiet offentliggjort to mobilnumre, der blev brugt i Praia da Luz i timerne omkring den britiske piges forsvinden, hvor det ene nummer med sikkerhed kan forbindes til den mistænkte.

Under efterforskningen er det endvidere kommet frem, at Christian Brueckner allerede tre år inden Madeleine McCanns forsvinden blev efterforsket i en anden uopklaret voldtægtssag.

Voldtægten af en irsk kvinde fandt sted i 2004 i Praia da Luz – kun få kilometer fra det lejlighedskompleks, hvorfra Madeline McCann senere blev bortført.

Retssag er ikke sikker

Selvom Christian Brueckner nu formelt er sigtet i sagen, og efterforskningen mod ham derfor kan fortsætte efter forældelsesfristen, er det fortsat ikke givet, at der kan rejses tiltale i sagen.

Tidligere har tysk politi i et statement gjort det klart, at man betragtede Christian Brueckner som den skyldige – men at beviserne på det tidspunkt ikke ville række til en domfældelse,

Christian Brueckner nægter sig skyldig i Madeleine McCanns forsvinden.

På grund af pandemien har flere medier spekuleret i, at de portugisiske domstole kan have mulighed for at udskyde den almindelige 15-årsfrist for forældelse, således at der kan tilføjes nye mistænkte også efter 3. maj.