Druknet

Manden i fængslet

Da Jógvan Nysted Gardar blev hovedmistænkt i sagen om en ung kvindes død, sad han allerede i fængsel. Herfra delte han sine tanker med en journalist.

Julie Kragh Thisgaard (https://shared.tv2.dk/profil/julie-kragh-thisgaard), Anders Lomholt (https://nyheder.tv2.dk/profil/anders-lomholt), Kasper Vedsmand (mailto:kave@tv2.dk), Line Ritz (mailto:jukt@tv2.dk), Camilla Carlson (https://nyheder.tv2.dk/profil/camilla-carlson), Lasse Kalhauge (https://nyheder.tv2.dk/profil/lasse-kalhauge) , Said Nuh (https://nyheder.tv2.dk/profil/said-nuh), Nikolaj Albrectsen (https://nyheder.tv2.dk/profil/nikolaj-albrectsen)

En advokat har arbejdet på at modbevise politiets teori om, at 16-årige Maria begik selvmord. Det er endt med, at Marias ekskæreste Jógvan, som er dømt for et knivoverfald, også er blevet sigtet for drabet på Maria Fuglø Christiansen.

Telefonforbindelsen fra Nyborg Statsfængsel skrattede. 25-årige Jógvan Nysted Gardars ord blev et øjeblik overdøvet af støj fra baggrunden. Men budskabet var ikke til at tage fejl af.

- Alle beviser tyder på, at der ikke er nogen, der har gjort noget, sagde han.

Jógvan sad i telefonrummet i fængslet, hvor han var ved at afsone en otte år lang dom for knivoverfaldet. I den anden ende af samtalen sad en TV 2-journalist og lyttede til den unge mands kritik af det færøske politi.

- Det er så langt ude, at de får lov at fortsætte, når de har fundet beviser på, at der ikke er sket nogen forbrydelse, sagde Jógvan.

Jógvan Nysted Gardar. Foto: Privatfoto.

De talte om sagen om Jógvans ekskæreste [Maria Fuglø Christiansen], som blev fundet druknet i 2012. Og samtalen var en af mange mellem Jógvan og journalisten. I alt talte de i telefon sammen i mere end 15 timer i perioden fra december 2019 til maj 2020.

Her fortalte Jógvan sin side af sagen.

Maria Fuglø Christiansen og Jógvan Nysted Gardar blev kærester i 2011. Foto: Privatfoto.

Medindsatte blev afhørt om Jógvan

Det kom ikke bag på Jógvan Nysted Gardar, da han 11. juli 2018 blev sigtet for drabet på Maria Fuglø Christiansen. Han vidste godt, at sagen endnu en gang blev efterforsket.

Mens han afsonede i et fængsel på Færøerne, havde en medindsat fortalt, at politiet havde prøvet at få ham til at udspørge Jógvan i det skjulte.

Færøerne Arrest, Mjørkadalur i Thorshavn. Foto: TV 2.

- Hver gang jeg var ude på orlov, var politiet i arresten for at afhøre folk og bede dem om at prøve at få mig til at indrømme et eller andet, fortalte Jógvan i telefonen.

Sådan har vi gjort

En færøsk teenagepige blev fundet druknet en novemberdag i 2012. I flere år har TV 2 undersøgt hendes skæbne. Var det selvmord eller drab?
Sagen rulles ud i dokumentarserien 'Druknet' og en artikelserie i fem kapitler. Dette kapitel er baseret på mere end 15 timers båndede telefonsamtaler med Jógvan Nysted Gardar. Desuden har TV 2 været til stede under hele retssagen mod Jógvan Nysted Gardar.
 

En af Jógvans medfanger sagde også, at politiet havde givet ham en tur i biografen til gengæld for at forsøge at lokke en tilståelse ud af Jógvan. Den medindsatte takkede ja til biografturen, men han sagde, at han aldrig fulgte politiets anvisning om at få Jógvan til at tale.

Det gjorde to andre medindsatte dog ifølge advokaten Christian Andreasen.

Han henviste i sin klage til Rigsadvokaten til, at to medfanger skulle have hørt Jógvan sige ting, som kunne indikere, at han havde gjort Maria noget.

Men det havde intet hold i virkeligheden, forklarede Jógvan i telefonen til journalisten.

- Du skal jo bare spørge personer nok. På et eller andet tidspunkt er der en, der vil stå frem og lyve. Jeg tænker, det er en meget mærkelig måde at føre sit politiarbejde frem på, sagde Jógvan.

Ifølge politidirektøren ved Færøernes Politi forsøgte de ganske rigtigt at bruge en meddeler i sagen mod Jógvan Nysted Gardar. Det er “et helt almindeligt anerkendt koncept”, man kan bruge i efterforskningen af alvorlige sager. En del af meddelerkonceptet kan være at give meddeleren en ydelse, så længe det ikke bryder Kriminalforsorgens regler for indsatte, forklarede han.

Mens Jógvan sad i fængslet og talte med journalisten, erkendte han, at han havde ændret adfærd og drukket mere i tiden efter Marias død. Men det massive alkoholforbrug havde intet med en forbrydelse at gøre, sagde Jógvan.

- Jeg prøvede at flygte fra mig selv

Det handlede om, at han følte en form for skyldfølelse, fordi han gjorde det forbi mellem dem, inden hun begik selvmord.

- Jeg sidder fast i, om der var noget, jeg kunne have gjort. Hvis nu jeg aldrig havde slået op, havde hun så stadig været i live i dag? sagde Jógvan til journalisten.

Kulminationen på hans deroute blev knivoverfaldet på de fire personer i juli 2013. Et overfald, han ikke selv huskede noget fra, fordi han med egne ord fik blackout på grund af alkoholen.

Men siden dengang har han tænkt meget over, hvorfor han gjorde det.

- Hvad var det, der fik mig til at gøre det? Den bedste forklaring er, at alt det, der havde boblet i mig, fik det til at slå klik. Men når jeg siger det, lyder det som en undskyldning, sagde Jógvan.

Overfaldet var voldsomt, erkendte han. Men det gik ham på, at det blev brugt som argument imod ham i sagen om hans ekskærestes død.

- Det kan godt være, jeg snakkede med hende som den sidste. Men der er ikke fundet beviser på, at der er sket nogen forbrydelse. Det er dét, som pisser mig af. Hvordan kan de sige, at det tyder på, at jeg skulle have slået Maria ihjel, når der ikke er sket en forbrydelse?

5. juli 2019 rejste Anklagemyndigheden tiltale mod Jógvan Nysted Gardar.

Anklagen lød, at han skulle ”have dræbt Maria, idet tiltalte på ikke nærmere fastlagt vis smed eller skubbede hende i havet, der var cirka otte grader, og herefter på et ikke nærmere fastlagt tidspunkt forlod hende, således at hun druknede”.

1. juni 2021 – ni år efter Marias død – tog retten i Thorshavn hul på en af de største sager i færøsk retshistorie.

Tre dommere og seks nævninge skulle tage stilling til, om det, politiet kaldte et selvmord, i virkeligheden var et drab.

51 personer vidnede i sagen

Iført en mørkeblå hættetrøje satte 26-årige Jógvan Nysted Gardar sig i vidneskranken. Klar til at forklare sig for dommere, nævninge og de mange tilhørere, der fyldte stolerækkerne i det lille retslokale.

Jogvan fortalte, at han ikke havde forsøgt at skjule mødet med Maria den aften i 2012.

- Jeg blev bare spurgt, om hun var hos mig. Jeg havde ikke indtryk af, at der blev ledt efter hende, sagde han.

Ligesom i telefonsamtalerne forklarede han, at han mødtes med Maria, fordi han ville gøre det forbi med hende. Det var medarbejderen i telebutikken, der bad ham slette indholdet på sin telefon. Og på intet tidspunkt havde han tilstået drab, sagde han.

Sagen strakte sig over i alt 14 retsdage. Foruden Jógvan vidnede i alt 51 personer. Heriblandt familiemedlemmer, venner, en ekspert i vejrforhold, naboer og en række af Jógvans tidligere medindsatte.

Marias dagbog blev også læst højt. Sidste gang hun skrev i den, var 29. oktober 2012 – tre uger før hun blev fundet druknet:

Jeg har fundet ud af, at jeg ikke skal have Jógvan igen. Han er ikke noget for mig. Han er slet ikke i orden.

Fra Marias dagbog

Fra stolerækkerne kæmpede Marias venner og familie flere gange med tårerne. Især da Jógvans ekskæreste [Eva Fimmbogadóttir Kallsgarð] fortalte, at hun havde hørt ham fortælle, at han havde dræbt Maria. Det var første gang, de hørte hendes forklaring.

Anklageren lagde vægt på, at Jógvan Nysted Gardar blev voldelig, når han var presset. Han forsøgte også at overbevise retten om, at Jógvan ikke havde haft planer om at slå Maria ihjel, blot få hende til at forstå, at de ikke skulle være sammen. Og da der så opstod en konflikt, slog det klik for Jógvan.

Efter anklagerens overbevisning “smed eller skubbede” Jógvan sin ekskæreste ned i vandet på en måde, så hun endte med at drukne.

Jógvans nye forsvarer holdt dog fast i, at der ikke var fundet et eneste bevis for, at Maria blev udsat for en forbrydelse.

Der var ingen tegn på skader på Marias krop. Eller at hun var blevet skubbet i vandet. Faktisk havde politiet ikke engang fundet anledning til at udføre en obduktion, da Maria blev fundet druknet, understregede forsvareren.

Sidst men ikke mindst såede forsvareren tvivl om troværdigheden i både Evas forklaring og Jógvans tidligere medindsattes forklaringer.

- Der vil være tale om en helt ny retspraksis, hvis Jógvan dømmes, sagde forsvareren under sin afsluttende procedure.

Fem uger efter den første retsdag skulle retten i Thorshavn afsige dom.

Afgørelsens time

Der var hentet ekstra stole ind, og der var mødt så mange tilhørere op, at flere måtte vente udenfor.

Jógvan sad ved siden af sin forsvarer og så ned.

Der blev helt stille, da retsformanden trådte ind i lokalet. Da alle nævninge var på plads, læste han dommen op.

- Thi bestemmes, tiltalte Jógvan Nysted Gardar er ikke skyldig.

Jógvan Nysted Gardar modtager sin dom. Video: urn:tv2:cms:metadata:person:641b622a-4244-027b-5a22-824b81a7a291

Den 26-årige mand sænkede skuldrene. Så kiggede han over på sin far og mor og sendte dem et stort smil. Foran dem sad Marias familie og venner. Nogle rystede på hovedet. Andre græd.

Retten havde ikke fundet vidneforklaringerne, der belastede Jógvan, troværdige nok til at danne grundlag for en dom. Samtidig var der ikke fundet sikre beviser for, at der blev begået en forbrydelse mod Maria.

26-årige Jógvan var ikke skyldig i Maria Fuglø Christiansens død. Det havde han nu rettens ord for.

Da han stod på den lille vej foran den røde retsbygning, faldt hans mor ham om halsen med tårer ned ad kinderne. Jógvan selv kæmpede med at holde sine tilbage. Hans far tog om dem begge to.

- Hvor er det godt. Så skal jeg hjem og gøre dit værelse klar, sagde moren og kyssede Jógvan på kinden.

Han tændte en cigaret og tog en dyb indånding.

Jógvan Nysted Gardar afsonede otte år for knivoverfaldet. Foto: TV 2.

Før han kunne vende hjem til sin familie, skulle han tilbage til fængslet og afsone den sidste uge af dommen for knivoverfaldet.

Tillid til retssystemet

Samme dag tog Marias brødre [Hans] og [Álvur] med deres forældre hjem. De samlede sig om spisebordet for at tale om dommen. Ingen af dem vidste, hvad de skulle sige.

Marias forældre og storebrødre. Foto: TV 2.

De følte en underlig tomhed. Som om hele retssagen havde været forgæves.

Sagen havde fyldt alt i deres liv i ni år. Nu havde retten talt, men familien vidste stadig ikke, hvad de skulle tro om Marias død.

- Man må forholde sig til, at hvis der ikke er beviser nok, kan man ikke dømme en person, sagde Marias storebror Álvur.

- Nej, han skal ikke dømmes, hvis han er uskyldig, svarede Marias far.

Det var familien enige om.

De måtte have tillid til retssystemet.

Fængslet i det fri

14. juli 2021 trådte Jógvan ud af Færøernes arresthus for sidste gang.

Egentlig havde han tænkt sig at flytte til Danmark, når han blev en fri mand. Men Jógvan ville være tæt på sin familie og besluttede derfor at flytte ind hos sine forældre i byen Klaksvik, ni kilometer fra Hvannasund.

Han havde tilbragt hele sin ungdom bag tremmer og skulle nu vænne sig til at bruge en smartphone og bevæge sig rundt på egen hånd igen.

Tanken om at kunne gå frit rundt i de færøske fjelde var dog samtidig svær for Jógvan at rumme.

Han var på en og samme tid fri og fængslet på ny. For i Hvannasund ville han altid føle sig dømt som ham, der slog Maria ihjel. Uanset hvad retten havde sagt.

Og uanset om Maria havde taget sit eget liv den novemberaften i 2012.

Maria Fuglø Christiansen. Foto: Privatfoto

En uge efter dommen ankede Anklagemyndigheden sagen. I februar 2022 stadfæstede Østre Landsret frifindelsen af den nu 27-årige Jógvan Nysted Gardar.

Politidirektør hos Færøernes Politi Michael Boolsen oplyser til TV 2, at sagen om Maria Fuglø Christiansen ikke fik ”den mest heldige start”. Det har ifølge politidirektøren haft læringsmæssige konsekvenser – blandt andet at politiet skal se lidt dybere i en efterforskning og ikke nødvendigvis agere ud fra det første indtryk, de får.

Hele dokumentarserien ‘Druknet’ kan ses på TV 2 PLAY. Andet afsnit sendes 28. april klokken 20.50 på TV 2.