Politikere kræver redegørelse fra minister om ulovlige skyderier
Myndighederne ved ikke, præcis hvor ofte der skydes ulovligt i Danmark. Nu kræver flere partier mere retvisende tal.
Rigspolitiet opgør ikke alle ulovlige skyderier i Danmark, men kun dem der med sikkerhed kan kobles til rockere og bander. Og den manglende totalopgørelse overrasker en række politikere i Folketingets Retsudvalg.
Ser man på sidste års optællinger af skyderier, træder et tydeligt mørketal frem.
Myndighederne registrerede, at der i 2021 var "33 skudepisoder i det offentlige rum med relation til rocker- og bandekonflikterne." TV 2 har lavet en optælling ud fra nyhedsbureauet Ritzaus registreringer og anden offentlig omtale, og her har det vist sig, at der i hver fald blev skudt ulovligt 48 gange i Danmark i 2021.
En forskel, der af eksperter bliver kaldt problematisk.
Ikke godt nok
TV 2 har talt med en række medlemmer af Folketingets Retsudvalg, og de er alle forundrede over, at politiets tal ikke dækker over alle ulovlige skud i Danmark.
- Det kan vi ikke leve med. Vi skal have klarhed over antallet af alle skudepisoder, så vi kan forholde os til, hvor stort problemet er. Når man i statistikken får at vide, at der var 33 skyderier sidste år, og det så er 48. Det er jo ikke godt nok, siger Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.
Samira Nawa er retsordfører hos Radikale Venstre og understreger vigtigheden af, at politikerne får de korrekte oplysninger om de ulovlige skyderier. Ellers kan de ikke ramme rigtigt i forhold til at forsøge at få dem forhindret ved forskellige initiativer, lyder det.
- Jeg har selv troet, at det var det reelle antal skyderier. Det kommer bag på mig, at der er 15 mere sidste år. Det er jo en væsentlig del, der er gået under radaren. Politiets tal er jo misvisende, siger hun.
Minister skal redegøre
Formanden for Folketingets retsudvalg, Morten Dahlin (V), mener, at justitsminister Nick Hækkerup (S) skylder en redegørelse for, hvorfor partierne ikke tidligere har fået en totalopgørelse over det samlede antal skyderier.
Retsudvalgets formand kalder det store mørketal i forhold til myndighedernes opgørelse for "et problem".
- Når man laver opgørelsen på bandeområdet, er det jo, fordi det er et godt redskab. Det skal vi også have for alle skyderier. Det er et vigtigt redskab, siger Morten Dahlin.
I Sverige har man registreret alle skyderier i landet siden 2016. Det mener formanden for retsudvalget også, at man for længst skulle være begyndt på i Danmark.
- Det er et politisk ansvar, som ligger hos ministeren. Ikke hos politiet, siger han.
De manglende tal blev tidligere problematiseret i 2019.
Vil se på opgørelse
TV 2 har spurgt Nick Hækkerup, om han vil sikre, at der fremover bliver lavet en totalopgørelse på området.
Som svar sender han en formulering, han også sendte til Weekendavisen for to år siden, hvor der står, at de vil forbedre politiets opgørelsesmetode i skudsager.
- Skyderier i det offentlige rum skaber utryghed. Når vi som samfund skal forholde os til og reagere på denne form for utryghedsskabende kriminalitet, er det vigtigt for mig, at vi gør det på baggrund af et retvisende grundlag. Derfor har jeg også bedt Rigspolitiet om at se på, hvordan vi kan forbedre politiets opgørelsesmetode, lyder det.
Politi: Ikke brug for totalopgørelse
Hos politiets National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) mener de, at dansk politi allerede har de opgørelser over skud, der er brug for.
Ifølge enheden er det forbrydelserne og ikke skuddene, der er interessante.
Samtidig henviser de til, at det er en politisk beslutning, hvis der skal laves opgørelser over alle ulovlige skud.
Du kan læse hele NSK’s svar i faktaboksen herunder.
Station 2 har lavet to programmer om ulovlige skydier og illegale våben i Danmark. Se dem på TV 2 PLAY.