Krimi

Garvet kriminel bag illegal cigaretfabrik

En af de fængslede i sagen om en illegal cigaretfabrik i Aulum har en fortid med voldsomme røverier og et spektakulært tyveri.

Den 8. februar 2022 slog politiet til mod en illegal cigaretfabrik i et nedlagt landbrug i Aulum i Vestjylland. På det tidspunkt havde fabrikken allerede pumpet millioner af ulovlige smøger ud på det sorte marked, og dagen efter blev fem mænd varetægtsfængslet for at lave, opbevare og sælge op mod 32 millioner ulovlige cigaretter og dermed unddrage statskassen for ikke under 56 millioner kroner.

Nu viser det sig, at i hvert fald en af bagmændene har et overordentligt broget synderegister.

TV 2 har fået aktindsigt i dokumenter fra retten, og her fremgår det, at den ene bagmand, en 41-årig mand allerede for mange år siden begik så alvorlig kriminalitet, at det trak overskrifter i medierne.

27. december 2007 bragede en Toyota Hilux klokken 08.08 på Edwin Rahrs Vej i Brabrand i Aarhus gennem hegnet til Danske Banks pengefordelingscentral. Det skete samtidig med, at de bankansatte var i gang med at laste pengetransporterne til dagens afleveringer af kontanter i Jylland og på Fyn.

Forberedte sig med overvågningskamera

Timingen var ikke tilfældig. Under retssagen kom det frem, at forbryderne forud for kuppet med gaffatape havde placeret et kamera forbundet med en trådløs sender på en tre meter høj støjafskærmning, så det optog aktiviteterne i og omkring centralen. På den måde kunne de slå til på det helt rigtige tidspunkt.

08.08 skulle vise sig at være et godt tidspunkt for forbryderne. Efter Toyota'en var kørt gennem gennem hegnet, bakkede tre mænd i en sølvgrå Audi RS4 fra naboejendommen hen til hullet. De sprang ud af bilen og stjal 20 tasker med penge og pakkede dem i et medbragt lagen. Udbyttet viste sig at løbe op i 26,7 millioner kroner.

Fjerdestørste kup nogensinde

På daværende tidspunkt var tyveriet det næststørste kup målt i penge i Danmark nogensinde. I dag rangerer det som nummer fire.

14. marts året efter blev fire bagmænd anholdt på det firestjernede hotel Ametyst i Prag.

Bortset fra 200.000 kroner blev pengene aldrig fundet. Fem mænd blev idømt fire års fængsel. DNA spillede en afgørende rolle i bevisførelsen. De nægtede sig alle skyldige, men dommeren konkluderede:

- Desuden var mændenes forbrug af penge til poker og rejser også med til at bestyrke mistanken mod dem. Deres rejser havde nærmest karakter af flugt, som han udtrykte det.

Røverier og tyverier

Fængselsopholdet skræmte tilsyneladende ikke den nu 41-årige fra at bryde loven. I februar 2014 blev han på baggrund af sin tilståelse dømt for i hvert fald to bankrøverier i Jylland og tyveri af flere såkaldte muskelbiler. Det skete sammen med flere af de velkendte kumpaner fra kuppet mod værdicentralen.

Selv om den nye sag omkring den illegale cigaretproduktion er langt mindre voldsom, så risikerer den 41-årige og de øvrige sigtede stadig lange fængselsstraffe, hvis de bliver fundet skyldige.

Den 41-årige nægter sig skyldig, men af retsbogen fra grundlovsforhøret fremgår det, at han er sigtet for sammen med medgerningsmænd at have opbevaret mindst 23 millioner cigaretter med henblik på at videresælge dem. Her skal han have unddraget statskassen for 40 millioner kroner.

Professionelt set up

Det var politifolk fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), som slog til mod 16 adresser samtidig.

- Det er lavet af organiserede kriminelle, fordi der er mange penge i det. Afgifterne og dermed priserne på cigaretter har været stigende de senere år, så derfor er det et marked, de går ind på. Jeg tror heller ikke, at det er den sidste af den type sager, vi har set, fortalte ledende politiinspektør Michael Kjeldgaard fra NSK efter anholdelserne.

Ekstra usunde

Illegale cigaretter koster ikke kun samfundets penge i tabte afgifter. De er også farligere for rygerne, fremgår det af en skriftlige forespørgsel til Europaparlamentet.

Illegale cigaretter indeholder for eksempel 80 procent mere nikotin, 160 procent mere tjære, 11 gange mere arsenik og forhøjede mængder af en række andre giftstoffer.

Retssagen mod de sigtede mænd er ikke berammet endnu.

TV2 har gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra den fængsledes forsvarer. Han er ikke vendt tilbage.