Krimi

Indgår udleveringsaftale om vanvidsbilist og milliardsvindler

Aftalen skal hjælpe til, at formodede gerningsmænd til forbrydelser med tilknytning til Danmark bliver udleveret og kan retsforfølges her i landet.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har underskrevet udleveringsaftale mellem Danmark og de Forenede Arabiske Emirater.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Konkret håber Hækkerup med aftalen at komme et skridt videre med to straffesager.

- Med aftalen signalerer vi til formodede gerningsmænd, at det ikke nytter noget at forsøge at skjule sig under varmere himmelstrøg for at undgå at blive retsforfulgt og stillet til ansvar for sine handlinger. Jeg håber, at aftalen vil bidrage til, at vi får de formodede gerningsmænd til Danmark, skriver justitsministeren.

Det drejer sig om sagen med vanvidsbilisten, der kørte en betjent ned på Langebro, samt sagen om Sanjay Shah.

Han er mistænkt for at være en af hovedbagmændene bag den milliardstore svindel med udbytteskat, der skete gennem en længere årrække.

Aftalen blev underskrevet i Justitsministeriet i Abu Dhabi. Det skriver det danske justitsministerium. Emiraternes justitsminister, Abdullah Sultan Saif bin Awad Al Nuaimi, var også til stede.

Sender ikke danskere den anden vej

Danskere vil for nuværende ikke kunne blive sendt til retsforfølgelse i De Forenede Arabiske Emirater. Det sagde Hækkerup allerede mandag.

De Forenede Arabiske Emirater har fået hård kritik for overtrædelser af menneskerettigheder. Blandt andet i form af politiske anholdelser. Men også for særdeles hårde straffe.

Derfor har Hækkerup udtalt, at han ikke ser nogen mulighed for, at Danmark sender personer den anden vej.

- Det vil kun ske, hvis alle menneskerettigheder er opfyldt samt vores udleveringslov.

- Nok så vigtigt så vil det være en dansk domstol, der skal tage stilling til en udlevering. Vi har i øvrigt ingen anmodninger om udlevering i øjeblikket, sagde han mandag.